Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Kristīni Bērziņu

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ojāru Skudru

V. Coja dziesma "Pārmaiņas!" - Baltkrievijas opozīcijas simbols

Viktora Coja dziesma «Pārmaiņas!» – Baltkrievijas opozīcijas simbols

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Lietuvā šobrīd atrodas ne tikai Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska, bet arī citi, kuri bēguši no Baltkrievijas varas iestāžu represijām. Piemēram, divi baltkrievu skaņu inženieri, kuri valdības rīkota pasākuma laikā pirms prezidenta vēlēšanām Minskā atskaņoja leģendāro Viktora Coja dziesmu "Peremen!" jeb "Pārmaiņas!". Skaņu inženierus uz desmit dienām apcietināja. Bet dziesma vēlāk kļuva par Baltkrievijas protestētāju himnu.

Divi baltkrievu dīdžeji – 30 gadus vecais Vladislavs Sokolovskis un 27 gadus vecais Kirils Galanovs – kļuvuši par sava veida simbolu Baltkrievijas tautas protesta kustībai. Skaņu inženieri trīs dienas pirms Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām valdības rīkotā pasākumā atskaņoja leģendārā mūziķa Viktora Coja dziesmu "Pārmaiņas!" Abi dīdžeji meta dūres gaisā, un viņu žests, uzdrukāts uz T krekliem un stilizēts uz opozīcijas plakāta, nekavējoties padarīja viņus par agrīnajiem protestu simboliem. Video no tās dienas redzams, ka, izdzirdot dziesmu, pūlis fanātiski sāk dziedāt līdzi un valdības pasākumu iztraucē opozīcijas atbalstītāji. Apkaunotie valdības pārstāvji nervozi centās atslēgt skaņas sistēmu.

Dīdžejs Vladislavs Sokolovskis stāsta: “Dziesma tika uzrakstīta pirms kādiem 35 gadiem, kad notikumi un noskaņojums bija vairāk vai mazāk tāds pats kā tagad.

Kaut arī ir pagājis daudz laika, cilvēku noskaņojums ir tāds pats, jo mēs dzīvojam praktiski pie tādiem pašiem nosacījumiem.”

Pēc notikušā incidenta Kijevas skvērā tiesa dīdžejiem piesprieda administratīvo arestu uz desmit diennaktīm par huligānismu un pretošanos tiesībsargājošo iestāžu darbiniekiem. Abi vīrieši gan noliedz, ka viņi būtu uzskatāmi par varoņiem.

Mēs to izdarījām tikai tāpēc, ka mums nebija citas izvēles,” uzsver dīdžejs Kirils Galanovs. “Bet brīvprātīgie to darīja ar nodomu. Viņi iztērējuši veselu virkni savu resursu – laika, emociju un naudas ziņā. Viņi nāk un palīdz cilvēkiem, jo uzskata, ka tas ir viņu pienākums.

Šie cilvēki ir tie, kurus es uzskatu par varoņiem, jo viņi to dara mērķtiecīgi un apzināti, kamēr mēs vienkārši gadījāmies šiem apstākļiem pa vidu.”

Vīrieši atzīst, ka ik dienu seko līdzi notiekošajam Baltkrievijā, un cer, ka iedzīvotājiem tiešām izdosies panākt pārmaiņas, lai gan pašreizējais vadītājs Aleksandrs Lukašenko neplāno padoties.

No 44 baltkrieviem, kas pieteikušies saņemt humāno palīdzību Lietuvā, puse ir ieradušies. 11 no šiem cilvēkiem lūguši politisko patvērumu.

KONTEKSTS:

Baltkrievijā turpinās masu protesti pret 9. augustā notikušo prezidenta vēlēšanu rezultātu viltošanu.

Saskaņā ar oficiālajiem rezultātiem Lukašenko ieguvis 80,1% balsu, kamēr opozīcijas kandidāte Svetlana Tihanovska tikai 10,1%. Taču opozīcija, pamatojoties uz liecībām par nepieredzēti plašiem pārkāpumiem, apgalvo, ka šie rezultāti ir viltoti.

Vēlēšanu rezultātus atteikusies atzīt arī ES un citas rietumvalstis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti