Vijolnieks Raimonds Ozols: Filmu mūzika bieži vien ir ģeniāla pati par sevi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Filmu mūzika bieži vien pati par sevi ir ģeniāla, tāpēc tā ir „pavilkta ārā” no dažādām filmām  un izskanēs ārpus filmas konteksta, lai cilvēki novērtētu tās skaistumu – tā par svētdien, 31.augustā,  Dzintaru koncertzālē gaidāmo savas 50.jubilejas koncertu saka Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pirmā vijole Raimonds Ozols. 

Koncertā tiks piedāvāta daudzveidīga programma, ko vijolnieks atskaņos kopā ar kamerorķestri un pavadošo grupu; koncerta viesu vidū būs arī izcilie mūziķi Inese Galante, Raimonds Pauls un Zigmars Liepiņš.

Koncertā Raimonds Ozols prezentēs arī savu jauno mūzikas albumu „Vīzijas”, kurā ierakstītas melodijas no pasaules kino un teātra izrāžu zelta repertuāra.  

Albumā liela vieta atvēlēta pagājušā gadsimta septiņdesmito gadu filmu mūzikai. Tās ir melodijas no itāļu, franču un amerikāņu filmām - „Pēdējais tango Parīzē”, „Pasažieris lietū”, „Mīlas stāsts” un citām. Iespējams, daļa no šīm filmām jau piemirsušās, taču to mūzika ir tik skaista, ka pelnījusi arī pati savu no filmas neatkarīgu dzīvi, uzskata Raimonds Ozols.

Es domāju, bieži vien cilvēks noskatās filmu un pēc laika to aizmirst kopā ar šīs filmas mūziku. Taču bieži šī mūzika ir pati par sevi jau ģeniāla, tāpēc es to „pavilku ārā” no dažādām filmām, lai tā izskan ārpus filmas konteksta un cilvēki novērtē tās skaistumu,” skaidro Ozols.  

Albumā iekļautas kopumā 12 kompozīcijas, ir arī tēmas no sešdesmito gadu mūzikliem „Hello, Dollij!” un „Vestsaidas stāsts”,  itāļu meistara Serdžo Leones filmu mūzika, ko komponējis Enio Morikone, kā arī vairākas populāras pašmāju komponistu melodijas.  

„Arī mūsu meistaru  Zigmara Liepiņa ievads muzikālajai drāmai „Vadonis” un Raimonda Paula „Ilgais ceļš kāpās”. Nosaukums „Vīzijas” ļoti labi atbilst albuma būtībai, jo tās tiešām ir manas vīzijas par šo kino, par šo mūziku - kā es to izprotu, dzirdu un izpildu,” saka Ozols.

Svētdien Dzintaru koncertzālē Raimonda Ozola 50.jubilejas koncertā dzirdēsim tikai daļu no jaunā albuma repertuāra, kad vijolnieks ņems rokās elektrisko vijoli. Bet pamatā viņš spēlēs akustisko vijoli, kopā ar saviem koncerta viesiem piedāvājot daudzpusīgu programmu.

50.jubilejas gads Raimondam Ozolam ir ārkārtīgi intensīva darba pārpilns, sevišķi pēdējie mēneši, strādājot gan pie koncerta sagatavošanas, gan jaunā albuma.

Pats sev es esmu sabojājis vasaru, bet neko darīt. Visu smukāko laiku es sēdēju studijā,” atzīst vijolnieks.

Pēc koncerta Dzintaros Raimonds Ozols gatavosies Bruha 1.vijoļkoncertam, ko kopā ar Nacionālo simfonisko orķestri atskaņos 12.oktobrī, bet pēc tam uzsāks savu koncerttūri pa Latviju. Cerības uz elpas atvilkšanu esot tikai nākamā gada sākumā, kad mūziķis iecerējis doties uz siltajām zemēm, lai atgūtu tās sajūtas, ko nepaspējis izbaudīt Latvijas karstajā vasarā. Taču viņš ne par ko nežēlojas, bet tieši otrādi - ir īpaši pateicīgs liktenim un saviem vecākiem, kuri viņu ievirzīja tieši mūziķa profesijā.

 „Ar koncertiem ir apbraukātas daudzas pasaules valstis, tik daudz brīnišķīgu cilvēku ir sastapts un tik daudz burvīgu emociju izbaudīts. Es savas profesijas nozīmi īpaši sapratu pēc tam, kad 1990.gadā devos peļņā uz ārzemēm - remontēt dzīvokļus 10 stundas dienā. Tad, kad es atbraucu mājās, es biju laimīgs, ka mana profesija tomēr ir vijolnieks, ka man nav jāgāž sienas, jārok grāvji. Tā kā es esmu pateicīgs Dievam, vecākiem, tāpat savai sievai, kura man daudz palīdz,” atklāj Ozols. 

Raimonda Ozola 50.jubilejas koncerts notiks svētdien Dzintaru koncertzālē, bet šī koncerta tūri pa Latviju vijolnieks uzsāks 16.oktobrī Cēsīs, kopumā viesojoties 12 Latvijas pilsētās.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti