Labrīt

Bijušo ieslodzīto iespējas iekļauties sabiedrībā vērtē Probācijas dienesta vadītājs

Labrīt

Durvis ver Dzīvā sudraba muzejs

Septiņi LNSO mūziķi aicina uz tango mūzikas koncertu

Vijolnieks Raimonds Melderis: Tango ir mīlestība uz mūžu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ļoti lielu klausītāju atsaucību pirms trim gadiem izpelnījās tango mūzikas programma “Pjacolla un Galjano”, ko astoņos koncertos visā Latvijā nospēlēja Nacionālā simfoniskā orķestra mūziķi. Šis pats septiņu mūziķu sastāvs iestudējis programmas turpinājumu, un ceturtdien tā izskanēs Lielajā ģildē.

Astora Pjacollas mūzikai arī otrās sērijas koncertā būs nozīmīga vieta. Skanēs gan ļoti populārie “Četri gadalaiki”, gan cikls “Tango vēsture”, kas mūzikas valodā izvada cauri visai tango mūzikas attīstībai.

Oriģināli cikls rakstīts flautai un ģitārai, skanējis dažādās versijās, kam šī vakara koncertā pievienosies vēl viena jauna – stāsta koncerta idejas autors, vijolnieks Raimonds Melderis: “Mēs palūdzām komponistu Platonu Buravicki, lai viņš instrumentē šo skaņdarbu mums. Tā kā tas būs tāds diezgan jauns pasākums, jo pasaulē nav ierakstu šādam sastāvam, tā kā tas mums pašiem arī ļoti liels izaicinājums. Man liekas, visi ir apmierināti ar rezultātu. Ļoti skaista mūzika.”

Kā skaidro Melderis, “Tango vēsturei” ir četras daļas. Viņš sāk ar pirmo daļu “1900.gads. Bordelis”, tātad tas ir vēl tas laiks, kad tango tiek dejots un kad tā ir vairāk deju mūzika.

“Otrā daļa saucas “1930. Cafe”. Pats Pjacolla ir rakstījis, ka tas jau ir laiks, kad tango mūzika vairāk pārvēršas par kaut ko baudāmu kafejnīcās un salonos. Nevis dejojot, bet vairāk klausoties. Tā mūzika ir mierīgāka, romantiskāka, mīļāka, siltāka. Tā kā Čaplina filmas,” viņš norāda.

Trešā daļa saucas “1960. Naktsklubs”. Tur mūzika esot mežonīgāka un brazīliešu ritmi savienojas ar Argentīnas tango.

“Savukārt ceturtā daļa “Modernais koncerts” rāda, kā tango ir attīstījies par koncertžanru, kurā ielauzusies jau ir modernā mūzika,” akcentē Melderis.

Līdzās Astora Pjacollas mūzikai koncertā skanēs arī mūsdienu itāļu akordeonista Fausto Bekalosi opuss “Tangamente”, kam ir vairāk džeziskas noskaņas, kā arī Kārļa Lāča “Tango” variācijas”.

“Kārlis ir tāds diezgan traks puika. Šajā tango viņš ir tāds jūtami teatrāls, bet tajā pašā laikā viņš nav virspusējs, bet ļoti dziļi saturisks skaņdarbs, kurā var dažādas lomas ieraudzīt absolūti skaidri,” uzskata Melderis.

“Kur ir tango, tur ir akordeons. Jā, un tā ir mana neatņemama sastāvdaļa – tango mūzika,” saka akordeonists Artūrs Noviks.

Artūrs Noviks ir pārliecināts - tango mūzika visā krāšņumā spēj likt uzdzirksteļot arī ikviena latvieša temperamentam.

“Par tango un latviešu attiecībām varēs pārliecināties Kārļa Lāča skaņdarbā, varēs saprast, ka mēs nemaz neesam tik mierīgi, ka mūsos arī ir temperaments iekšā,”

viņš uzsver.

Ne tik ierasti instrumenti tango mūzikā ir alts un kontrabass, bet tieši tāpēc to spēlētāji Arigo Štrāls un Raivo Ozols – kā paši stāsta – projektā piedalās ar vēl jo lielāku prieku.

Mūziķu sastāvā ir arī ģitārists Jānis Ruņģis, vijolnieks Sandis Šteinbergs un čellists Ainārs Paukšēns.

“Man tango parasti ir izbrīnījis ar to, ka tas ir attīstījies ļoti dažāds. Tur ir gan kaut kādas tautas tēmas iekšā, tas ir lēns, ātrs, romantisks, nežēlīgs, un tas fascinē. Un mēs, instrumentālisti, mēģinām to atkodēt, dažreiz mums sanāk labāk, dažreiz ne tik labi, mēs arī strīdamies, bet galvenais jau ir nonākt pie kopsaucēja,” stāsta mūziķi.

Vijolnieks Raimonds Melderis savukārt tango dēvē par savu mīlestību uz mūžu.

Tieši Pjacollas mūziku viņš pirmo reizi izdzirdējis, spēlējot “Kremerata Baltica” sastāvā, un tā viņu uzreiz suģestējusi līdz sirds dziļumiem.

“Es nesen skatījos videoierakstu, kur pats Astors Pjacolla stāsta tieši par šo ''Tango vēstures" ciklu. Viņš nosaucis pirmo daļu ir par “Bordeli”, un tā arī ir, jo tā kaisle un seksualitāte, kas nāk ārā, vīrietim ar sievieti dejojot tango, ir kaut kas neiedomājams. Nevienā citā dejā ķermeņi tik ļoti nesaskaras un tik ļoti spēcīga enerģijas apmaiņa nenotiek,” atzīst Melderis.

Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kamermūzikas koncerts kaislīgos tango ritmos izskanēs šovakar Lielajā ģildē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti