Kultūra

Sestdien notiks koncerts par godu Raimonda Igolnieka 70 gadu jubilejai

Kultūra

Latvijas Radio koris gatavojas spoku stāstiem

Koncertzālē „Lielais dzintars” gaidāms komponista Pētera Vaska 70. jubilejas koncerts

Vijolnieks Dogadins: Vasks man bija satricinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

21.oktobra vakarā koncertzālē „Lielais dzintars” gaidāms komponista Pētera Vaska 70. jubilejas koncerts, kura ietvaros tiks prezentēts arī jaunākais Pētera Vaska skaņu ieraksts. Kā īpašais viesis koncertā uzstāsies daudzu konkursu un balvu laureāts – krievu vijolnieks Sergejs Dogadins, kurš atzīst - iepazīšanās ar Vaska mūziku viņu satricinājusi.

Mēģinājuma laikā, kas notiek Liepājas koncertzālē „Lielais dzintars” zālē, krievu vijolnieks  Sergejs Dogadins kopā ar Liepājas simfonisko orķestri atskaņo komponista Žana Sibēliusa mūziku, kas tuva ir arī jubilāram Pēterim Vaskam.

Jaunais un spožus panākumus prestižākajos pasaules konkursos guvušais vijolnieks, kuram bijis gods spēlēt gan Nikolo Paganīni, gan Johana Štrausa vijoles, sarunas laikā akcentē, ka gaidāmais Pētera Vaska jubilejas koncerts būs īpašs ne tikai klausītājiem, bet arī viņam pašam kā mūziķim.

„Man šķiet, ka šis būs lielisks divu komponistu savienojums, īpaši Vasks. Es noteikti iešu pats zālē klausīties Vaska mūziku. Man Vaska personība ir īpaša, jo pagājuša gada rudenī es apguvu viņa koncertu. Man tas bija satricinājums. Koncerts bija fantastisks, jo šādu mūziku reti kurš mūsdienās raksta. Emocijas bija ļoti spēcīgas, tāpēc ziemā šo koncertu izpildīju arī Krievijā. Tāpat arī nākotnē domāju Vasku iekļaut savā repertuārā,” saka vijolnieks.

Liepājas simfoniskajam orķestrim jau izveidojusies cieša sadarbība ar komponistu Pēteri Vasku, ierakstot viņa albumus, atklāj diriģents Atvars Lakstīgala. Otrajā ierakstā iekļauta Pētera Vaska Trešā simfonija, kas tiks atskaņota šajā jubilejas koncertā kopā ar Sibēliusa mūziku. Šāds salikums nav nejaušs.

„Viens ir tas, ka viņiem kaut kādā ziņā ir līdzīga domāšana. Abiem ir ļoti svarīgs tautas liktenis, vēsture. Vaska mūzikā ir šis dabiskais latviskums. Mūzikā, atļaušos teikt, ir uzgleznota Latvijas daba, kā arī parādīta Latvijas vēstures tumšākā puse. Viņš to parāda dzīvi un spēcīgi, bez kautrēšanās,” saka Atvars Lakstīgala.

Pats komponists Pēteris Vasks izsakās, ka viņam ir gods būt atskaņotam kopā ar ģeniālo somu komponistu Žanu Sibēliusu, savukārt, runājot par savu Trešo simfoniju, Vasks pauž dziļas mīlestības jūtas pret Latviju un cilvēkiem, par zaudējumiem un spēju atkal piecelties.

Pēteris Vasks telefonsarunā ar Latvijas Radio aicina klausītājus nebīties no mūsdienu skaņdarbiem un gaida ikvienu uz tikšanos Liepājā, kas ir viņa bērnības sapņu pilsēta, jo pats uzaudzis netālu esošajā mazpilsētā Aizputē:

„To, ko esmu sacerējis, es nevarēju nesacerēt," uzsver komponists. "Tur nebūs nekas neizprotams, nekādu rēbusu. Vienkārši emocionāls, muzikāls vēstījums, ko es gribu savai tautai un citiem pastāstīt.”

Koncertā tiks atskaņots arī Pētera Vaska opuss „Musica appassionata”, kas tika iekļauts iepriekšējā diskā. Līdz šim koncertā Liepājas simfoniskais orķestris to nav atskaņojis. Savukārt koncerts flautai ar orķestri, kur flautas solo atskaņo Dita Krenberga, ir viena no jaunā diska pērlēm. Šo flautas koncertu klausītāji varēs baudīt Zvaigžņu festivālā, kas gaidāms pavasarī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti