Pārmijas

Rīgas A Cappella festivāla kulmināciju iezīmēs koncerts "Insomnia: Sākums"

Pārmijas

9. Starptautisko Alfrēda Kalniņa jauno ērģelnieku festivālu ieskicē Lelde Krastiņa

Vineta Sareika atkalsatiksies ar Liepājas Simfonisko orķestri

Vijolniece Sareika atkal saspēlēsies ar Liepājas Simfonisko orķestri

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vijolniece Vineta Sareika 18. un 19. oktobrī atkal satiksies ar Liepājas Simfonisko orķestri un maestro Gintaru Rinkeviču, ar kuru kopā māksliniece vēl 2018. gada nogalē uzstājusies Viļņā. Koncertprogramma 18. oktobrī skanēs Kuldīgas Kultūras centrā, bet 19. oktobrī – Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars".

Koncertprogrammā iekļauta skandināvu mūzikas milža Žana Sibēliusa Otrā simfonija, kas labi iederas Liepājas koncertzāles akustikā un arhitektonikā, un pretstatam – ievērojamā amerikāņu komponista Semjuela Bārbera mūzika ar tai raksturīgo prēriju plašumu. Skanēs Bārbera "Adagiostīginstrumentiem, kā arī šī komponista Vijolkoncerts.

Sarunā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" vijolniece ar sirsnību atceras iepriekšējo saspēli ar liepājniekiem: "Pirms diviem gadiem ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Lucu Kēleru atskaņoju Maksa Bruha Vijolkoncertu – gan "Lielajā dzintarā", gan Dzintaru koncertzālē. Tā bija ļoti jauka satikšanās un arī mana pirmā reize "Liepājas dzintarā". Ļoti priecājos atkal tur atgriezties un šoreiz jau ar pilnīgi cita rakstura skaņdarbu. Semjuela Bārbera Vijolkoncerts ir fantastisks! Ļoti, ļoti priecājos to parādīt arī Latvijas publikai. Atceros, pirmo reizi to dzirdēju vēl skolas gados Jūrmalā, kad mācījos pie Ojāra Kalniņa.

Bārbers likās īpašs – ar brīvības sajūtu, lidojuma auru. Jau toreiz cerēju, ka kādu dienu varēšu to pati atskaņot…"

Vineta Sareika atminas, ka pirmo reizi to atskaņojusi, šķiet, 2010. gadā kopā ar Antverpenes Simfonisko orķestri, toreiz būdama šī orķestra koncertmeistare. Viņa atklāj, ka koncerta rašanās vēsture ir ļoti interesanta: "Bārberam šis bija pirmais profesionālais pasūtījums, ko viņš komponējis savam bijušajam studiju biedram, krievu izcelsmes tā laika vijoļvirtuozam.

Leģenda vēsta, ka brīdī, kad komponists pirmo reizi vijolniekam parādījis divas pirmās koncerta daļas, mūziķis esot bijis diezgan vīlies, jo uzskatījis, ka tās esot pārāk vienkāršas - vijolniekam neesot iespēju tajās parādīt visu savu tehnisko varēšanu.

Tad nu Bārbers apsolījis, lai neuztraucoties – koncerta finālā būšot pietiekamas izpausmes iespējas, un to tad arī var dzirdēt. Bārbers vijolnieku nav saudzējis, no pirmās līdz pēdējai notij tur ir nepārtraukta kustība un pieprasa no atskaņotāja ļoti augstu koncentrēšanās līmeni, ritma izjūtu un perfektu ātro tehniku."

Jau 2020. gada februārī Vineta Sareika būs dzirdama arī Rīgā, kad ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri viņa uzstāsies ļoti īpašā kamerorķestra programmā ar Fēliksa Mendelszona Vijolkoncertu reminorā, Pētera Vaska "Vientuļo eņģeli" un Edvarda Grīga stīgu kvarteta pārlikumu stīgu orķestrim.

"Koncertā piedalīšos gan kā soliste, gan kā atskaņojuma vadītāja – tā būs mana pirmā pieredze Latvijā šādā ampluā," stāsta vijolniece.

Tāpat mūziķe atklāj, kā šobrīd klājas viņas pārstāvētajam pasaulslavenajam "Artemis" kvartetam – kopš šī pavasara ansambļa draudzīgajā ģimenē ienākušas divas jaunas mūziķes – otrā vijole Sujoena Kima un čelliste Harieta Kreiga. "Šis mums ir ļoti īpašs gads, jo

dubultmaiņa jebkurā kvartetā ir ļoti riskanta, bet mēs visi esam laimīgi, ka esam atraduši tieši šīs divas mūziķes, kuras gan muzikāli, gan cilvēcīgi sader kopā ar mums,” stāsta Sareika.

"Pirmā tūre mums bija sešatā – kopā ar vecajiem un jaunajiem biedriem, tā ka arī tas bija īpašs pasākums. Tagad mēs ļoti intensīvi gatavojamies nākamajai tūrei, kuras ietvaros pirmo reizi jaunajā sastāvā spēlēsim gan Berlīnes filharmonijā, gan Vīnes "Konzerthaus", gan Minhenē, Londonā un citās lielākajās Eiropas pilsētās. Arī programma šajā tūrē būs interesanta un intensīva.

Ir vēl viens jauninājums mūsu sastāvā kopš šīs sezonas – kopā ar Kimu abas maināmies pirmās un otrās vijoles pozīcijās: man personīgi tas ir ļoti interesanti –

jau zināmus skaņdarbus iepazīt no otras puses un vēl vairāk izjust harmonisko intensitāti un kompleksitāti."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti