Pārmijas

Arī šogad tautas tērpu gājiens būs - tikai virtuāli! Stāsta LNKC direktore Signe Pujāte

Pārmijas

Iveta Apkalna: Sajūta, ka pietrūkst dzimtenes - tā mani šobrīd visvairāk skrāpē

Kristīne Balanas: Šis būs mūsu pirmais virtuālais koncerts no dzīvojamās istabas

Vijolniece Balanas par videotiltu: Šis būs mūsu pirmais virtuālais koncerts no dzīvojamās istabas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

"Man ļoti pietrūkst iespējas tikties aci pret aci ar klausītājiem – digitālā pasaule nespēj sniegt to pašu kontaktu, atdevi un sajūtu. Tomēr šis būs mūsu pirmais virtuālais koncerts no dzīvojamās istabas – gribu izbaudīt arī šo pieredzi," par 4. maijā gaidāmo, Latvijas Radio 3 "Klasika" rīkoto starptautisko muzikālo videotiltu "Hallo, Berlīne, Jūrmala, Londona, Rīga!" saka starptautiski atzītā vijolniece Kristīne Balanas.

Lai ārkārtas apstākļos uzmundrinātu gan mūziķus, gan klausītājus, kuri pandēmijas diktētajos ierobežojumos svētkus svinēs distancēti, Latvijas Repblikas neatkarības atjaunošanas 30. gadskārtā, 4. maijā, no pulksten 12.00 "Klasikas" direktore Gunda Vaivode tiešraidē no Latvijas Radio Multimediju studijas Doma laukumā 8 uzrunās ērģelnieci Ivetu Apkalnu, kura atradīsies Berlīnē, komponistu un sitaminstrumentālistu Rihardu Zaļupi, kurš svētkus pavadīs Rīgā, kā arī Balanas ģimenes muzikālo trijotni – vijolnieci Kristīni Balanas, čellisti Margaritu Balanas un vijolnieku Robertu Balanas, kuri mīt Londonā. Bet Latvijas Radio Multimediju studijā kopā ar Gundu Vaivodi, ievērojot 2 metru distanci, atradīsies Somijā dzimušais, bet nu jau daudzus gadus kaismīgais Latvijas patriots no Jūrmalas – akordeonists Marko Ojala.

Šobrīd gan Kristīne, gan viņas māsa Margarita un brālis Roberts atrodas Londonā. "Pirms tam gan ar māsu bijām Berlīnē, bet, tā kā Londonā vēl ir iespējami lidojumi, nesen atlidojām uz šejieni, lai visa ģimene būtu kopā,” stāsta Kristīine Balanas. "Šeit situācija vēl ir diezgan brīva – cilvēki joprojām var iet ārā no mājas. Diemžēl mūsu koncerti gandrīz līdz jūlijam ir atcelti un ļoti ceru, ka atsāksim koncertēt septembrī vai oktobrī."

Pandēmijas laiku Kristīne izdzīvo līdzīgi citiem mūziķiem: "Šobrīd intensīvi mācos jaunu repertuāru un cenšos tikt vaļā arī no nedabiskās dzīves un stresa – ja cilvēks visu laiku ceļo, diemžēl pazūd māju sajūta.

Šobrīd pierodu pie tā, cik jauki ir pabūt vienā vietā un strādāt pašai ar sevi!.

Mēs daudz vingrojam un darām visādas citādas lietas, kas arī agrāk likās pilnīgi pašsaprotamas, bet ar intensīvo koncertdzīvi nav iespējams sev veltīt tik daudz laika. Tā ka īstenībā man ļoti patīk šis laiks, kaut arī ļoti pietrūkst skatuves, cilvēku un pasākumu."

Ja viss norisināsies pēc labākā scenārija, oktobrī Kristīne Balanas ar Halles orķestri spēlēs Čaikovska Vijolkoncertu. "Tā būs mana debija. Ar Merk simfonisko orķestri Vācijā spēlēšu Mendelszona vijoļkoncertu, jūlijā plānota tūre ar "Kremerata Baltica", arī Latvijā. Turu īkšķus, lai tas izdotos."

Bet 15. maijā plānotais koncerts ar Liepājas Simfonisko orķestri pārcelts uz decembri.

Ko visi trīs Balanas darīs brīdī, kad būs izveidots videotilts ar "Klasiku"?

"Mums ir plānota programma par latviešu tēmām – tas būs pārsteigums! Šajā īpašajā dienā piedāvāsim savas aranžijas, arī tautas dziesmu apdares. (..)

Plānojam iet ciemos pie Roberta, jo viņam ir labāka kamera un aparatūra, viņš arī daudz vairāk saprot par šīm lietām nekā mēs, māsas. Vēlamies klausītājiem piedāvāt vislabāko kvalitāti gan skaņas, gan video ziņā."

Un kas šobrīd redzams pa Kristīnes logu Londonā? "Ir diezgan liels tukšums, bet cilvēki joprojām redzami. Dažkārt man ir sajūta, ka šo notikumu dēļ cilvēki daudz vairāk sporto, jo tas ir vienīgais veids, kā viņi var tikt laukā no mājas. Daudzi skrien, sporto,

daudzi pēkšņi sevī atklājuši sportistu – arī es ik pa laikam izskrienu kādu riņķi gar māju. Zied ceriņi un dzīve turpinās.

Šeit nav tik traki kā Itālijā vai Spānijā."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti