Vijole un lociņš – Džošua Bella ķermeņa turpinājums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Hermaņa Brauna fonda 15 gadu darbības jubilejā 11. februārī Latvijas Nacionālajā operā notika Itālijas Nacionālās akadēmijas „Santa Cecilia” orķestra koncerts ar diriģentu seru Antonio Papano pie pults, savukārt vijoles stīgas iedzīvināja amerikāņu superzvaigzne Džošua Bells. Raidījums „100 gramu kultūras” otrdienas, 12. februāra, vakarā sniedz nelielu ieskatu koncertā un pirms tā notikušajā preses konferencē, kurā mūziķis dalījās izjūtās par koncertprogrammu: Vinčenco Bellīni uvertīru operai „Kapuleti un Monteki”, Pētera Čaikovska Vijoļkoncertu un Sergeja Rahmaņinova Otro simfoniju.

Džošua Bells ir pazīstams ne tikai ar darbību simfoniskajā mūzikā, atskaņojot klasiķu darbus. Dziesmā „Before my Time”, kurā dzied aktrise Skārleta Johansone un kas iekļauta filmas „Chasing Ice” skaņu celiņā, Bells spēlē vijoli. Dziesma ir nominēta ASV Kinoakadēmijas balvai „Oskars” par labāko dziesmu pilnmetrāžas spēlfilmā.

Hermaņa Brauna fonda direktore Inna Davidova vijolnieku novērtēja kā „vienkāršu, modernu, atvērtu, dziļu, bez liekām ārišķībām” un „ļoti muzikālu.”

Vairāku „Grammy” balvu ieguvējs spēlē Antonio Stradivāri vijoli „Huberman”, kas darināta 1713. gadā, savukārt lociņš saglabājies no 18. gadsimta franču meistara Fransuā Turta. Rīgā Bells spēlēja uz itāļu vecmeistara Gvarneri vijoles, taču līdzi bija paņēmis abas divas. Savukārt diriģents Antonio Papano 2002. gadā kļuva par visjaunāko galveno diriģentu „Covent-Garden” teātra vēsturē, viņš strādājis ar Vīnes, Ņujorkas, Berlīnes un „Concertgebouw” orķestriem.

Atliek cerēt, ka talantīgais un sirsnīgais mūziķis viesosies mūsu valstī vēl, jo ovācijas gan pēc pamatprogrammas, gan pēc veselām divām koncerta piedevām apliecināja, ka zāle arī nākošreiz un aiznākošreiz būs pārpildīta.

Sižets par Džošua Bellu šovakar raidījumā „100 gramu kultūras” pulksten 19:30 vai portāla LTV.LV video sadaļā, sākot no 13. februāra. Savukārt studijas viesis – rakstnieks Jānis Lejiņš ar savu jauno vēsturisko romānu „Kamera Obskura”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti