Kultūras ziņas

Jaunieši dodas uz operu!

Kultūras ziņas

Rīt ieskandinās jaunās GORS ērģeles

Viesturs Kairišs iestudējis operu Ķelnē

Viesturs Kairišs iestudējis operu Ķelnē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Režisors Viesturs Kairišs, kurš šogad saņēmis Lielo mūzikas balvu par Riharda Vāgnera tetraloģijas „Nībelungu gredzens” iestudējumu Latvijas Nacionālajā operā, ar saviem brīvdomīgajiem vācu opermūzikas iestudējumiem izpelnījies ievērību arī Eiropā.

Viesturs Kairišs Vācijas operteātros strādā jau otro reizi. Berlīnē uzvests „Sapnis vasaras naktī”, tagad Ķelnē pirmizrādi piedzīvojis „Burvju strēlnieks” – romantiska opera izaicinošā iestudējumā. Ķelnes vēsturiskā opera pašlaik ir restaurācijā, tāpēc „Burvju strēlnieka” pirmizrāde notika Ķelnes vasaras koncertzālē ar 1400 cilvēku ietilpību.

Bija svarīgi atrast svaigu rakursu skatījumā uz „Burvju strēlinieku", un man ļoti patika tas, ko Viesturs piedāvāja,” uzsver Ķelnes operas intendante, dramaturģe Brigita Meiere.

Mitoloģijā balstītā leģenda par strēlnieku, kurš varēs apprecēt savu līgavu tikai tad, ja tiks atzīts par labāko apkārtnes šāvēju, tradicionālajās interpretācijās risinās mežā, kur mijas realitāte ar vīzijām.

Karla Marijas Vēbera 19. gadsimta vācu romantiskā opera "Burvju strēlnieks" tiek uzskatīta par nacionālo šedevru, ko jau pēc pirmajām taktīm atpazīst katrs operas cienītājs.

Soliste Gloria Rēma norāda: „Nevaru prognozēt, kāda būs publikas reakcija, bet man koncepcija patika uzreiz, jo tā ir interpretācija par mūsu sabiedrību.”

Paši vācieši par vienu no šī brīža problēmām uzskata operas apmeklētāju pamatpublikas novecošanu. Kairiša kontraversālā pieeja neglaimoja publikas priekšstatiem.

Profesionāļi slavē, bet publika ir sašķēlusies pretējās nometnēs, taču tuvākās sešas izrādes teju jau izpārdotas.

Tuvākās izrādes 15., 19., 21., 24., 27.aprīlī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti