Kultūra

Interaktīvā pastaigā būs iespēja iepazīt Rīgas pagājušo laiku bohēmas vietas

Kultūra

Iznākusi grāmata „Atmiņu kopienas: atceres un aizmiršanas kultūra Latvijā”

"Makbets" pirmizrāde jau šo piektdien

Viestura Meikšāna «Makbets» - dinamisks un vizuāli iespaidīgs stāsts par cilvēka dvēseles dēmoniem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Piektdien, 26.februārī, Latvijas Nacionālajā operā notiks Džuzepes Verdi operas "Makbets" pirmizrāde, ko iestudē Viesturs Meikšāns. Viņam tā ir debija uz operas Lielās skatuves pēc ļoti veiksmīgā Kristapa Pētersona operas "Mihails un Mihails spēlē šahu" iestudējuma Jaunajā zālē. Viestura Meikšāna risinājumā "Makbets" būs stāsts nevis par ļaunumu pasaulē, bet gan par tiem dēmoniem, kas mīt cilvēka dvēselē. Iestudējums tiek solīts dinamisks un vizuāli iespaidīgs.

Opera "Makbets" ar savu muzikālo krāsu un valodu ir atšķirīga no citām Džuzepes Verdi operām. Šo citādību pieprasa Viljama Šekspīra traģēdijā balstītais stāsts par cilvēka dabas tumšo un baismo pusi. Makbetu un viņa sievu ir apsēdusi ideja iegūt varu par katru cenu, ceļš uz to ir asinīm slacīts un galu galā ved vien uz neprātu un iznīcību.

Iestudējuma galvenais diriģents Mārtiņš Ozoliņš atzīst, ka "Makbeta" mūzika ir ļoti skaista, spēcīga, un mūziķiem ir jāstrādā ar milzu atdevi un enerģiju, lai tās vērienu un dziļumu pilnībā atklātu.

"Tā ir mūzika, kas paņem pavisam citu enerģētiku, citas domas nekā tas ir, strādājot pie citām izrādēm, jo šī līnija, kas ir ietverta operā - varaskāre, alkatība, apslēptais cilvēka ļaunums, ko var izraisīt neapzināti blakus faktori, tas paņem ļoti daudz tīri emocionālās enerģijas gan no diriģenta, gan no mūziķiem. Un es domāju, ka šai operai pilnīgi noteikti būs vieta mūsu repertuārā, jo Verdi arī rakstot teica - mums ir jāspēj izrauties no ikdienišķā, ierastā, lai parādītu ko tādu, kam mēs negribam pieskarties, bet kas eksistē uz šīs pasaules," stāsta Mārtiņš Ozoliņš.

Režisors Viesturs Meikšāns "Makbetu" raksturo kā fundamentālu Šekspīra pētījumu par ļaunuma dabu, kas aicina aizdomāties par jautājumu - vai ļaunums ir ārpus mums, vai tas ir daļa no mums?

Režisoram ir sava atbilde, un to viņš pārstāvēs arī izrādē: "Mēs vairāk skatāmies, ka neeksistē ļaunums ārpus mums. Viss ir atkarīgs no mūsu domām. Mūsu domas ir enerģētiskas, tās var radīt ļaunumu. Viss atkarīgs tikai no mūsu vēlmēm."

"Analizējot dziļāk to, kas vispār ir Makbets, es nonācu pie tā, ka beigu beigās saknes ir tuvplāns, tas ir stāsts par ļoti vienkāršu, parastu cilvēku. Nevis par raganām, par večiņām, kuras terorizē pasauli, bet tomēr par cilvēka iekšējo konfliktu starp viņa sirdsapziņu un ambīcijām. Mūsu mērķis bija pietuvoties nevis militārajām hierarhijām, nevis karam, tirānijai un diktatūrai, bet tieši cilvēciskam pārdzīvojumam, un to mēs mēģinām uz skatuves arī paveikt," norāda Viesturs Meikšāns.

Titullomu interpretēs baltkrievu tenors Vladislavs Suļimskis, Latvijas Nacionālās operas solisti Samsons Izjumovs un Armands Siliņš. Lēdijas Makbetas lomu, kas ir viena no sarežģītākajām itāļu romantiskajā operā, atveidos mūsu operas soliste Julianna Bavarska un uzlecošā ukraiņu operzvaigzne Tatjana Meļņičenko.

Vaicāta, vai vispār ir iespējams atrast jelkādu attaisnojumu lēdijas Makbetas rīcībai, viešņa no Ukrainas atbild: "Attaisnot savu varoni - nē. Protams, nē. Bet es uzskatu, ka lēdija Makbeta un šī opera kopumā var kalpot kā mācībstunda skatītājiem. Visas šīs asinis, viss, kas risinās uz skatuves, var nest augļus tādā veidā, ka skatītāji, redzot, kā operas varoņi varaskāres dēļ paši sevi iznīcina, aizdomāsies un nevēlēsies atkārtot to savās dzīvēs."

Kā vēstīts, iestudējumā ļoti svarīga loma būs vizuālajam tēlam, ko veido scenogrāfs Reinis Suhanovs, kostīmu mākslinieki "Mareunrol's", gaismu mākslinieks Kevins Vins-Džons, horeogrāfe Linda Mīļā un videomākslinieks Mīnus Astoņi.

Pirmizrāde skatāma piektdien, 26.februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti