Vientuļas revolūcijas un liktenīgas sievietes – jaunākā pašmāju mūzika svētkiem vai pašterapijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Decembris Latvijas mūzikā atnesis ne vien jaunas Ziemassvētku dziesmas, bet arī alternatīvu noskaņu. Piedāvājam iepazīties ar pašmāju mūzikas skatuves jaunajām dziesmām un albumiem. Tās noderēs gan svētku noskaņai, gan filozofiskām pārdomām vienatnē. 

Būū dziesma "Ziemassvētki bez tevis" 

Soulmūzikas iedvesmota, izpildījumā koķetās Būū "Ziemassvētki bez tevis" šobrīd ir viena no spēlētākajām dziesmām radio stacijās. Mūziķe par dziesmu saka: "Pirms dažiem gadiem ap Ziemassvētku laiku mani piemeklēja kārtējās jaunības "mīlestības problēmas", un es, pēc ierastās pašterapijas metodes, izlēmu nevis bēdāties par to, ka nevaru būt kopā ar "īsto un vienīgo", bet gan uzrakstīju par to dziesmu." 

Vulturas dziesma "Noliec ziedus" 

Sniegotajā decembrī ar jaunu dziesmu "Noliec ziedus" klausītājus iepazīstina elektroniskās mūzikas māksliniece Vultura. Dinamiskā dziesma, kurā elektroniskie slāņi apvienojas ar dzīvo instrumentu skanējumu, stāsta par attiecību beigām.

"Dzelzs vilka" albums "Jauni" 

Grupas "Dzelzs vilks" albuma "Jauni" centrā joprojām ir liktenīgas sievietes un dzīvi izmainošas tikšanās, kā arī sirsnīgs smaids par cilvēcisko attiecību nebeidzamajām peripetijām. Dziesmas "Tās vēl nav beigas"  un "Glāzes" sevi pierādījušas kā veiksmīgi radio hiti, bet albums joprojām ir rokmūzika un iederas "Dzelzs vilks" kopējā stāstā. Jāpiebilst, ka albuma tapšanā mūziķi sadarbojās ar Gati Zaķi, kurš palīdzējis iegūt jaunu skanējumu. Līdz ar albuma izdošanu "Dzelzs vilks" aicina uz koncertu 2023. gada 25. februārī koncertzālē "Palladium Rīga". 

"Musiqq" dziesma "Ar tevi kopā" 

Grupa "Musiqq" šajā decembrī piedāvā savu versiju grupas "Līvi" dziesmai "Ar tevi kopā": roka balāde pārtapusi deju mūzikas kompozīcijā. Janvārī gaidāms mini albums "Bijis, ir un būs", kurā tiks iekļautas grupas "Musiqq" septiņas kompozīcijas, kas ir tapušas, iedvesmojoties no leģendārās grupas "Līvi" populārākajiem un iemīļotākajiem skaņdarbiem. Savukārt 14. feburārī, Valentīndienā, grupa aicina uz koncertu "Palladium Rīga". 

Imanta Dakša albums "Vientuļās revolūcijas" 

Dziesminieka Imanta Dakša "Vientuļās revolūcijas" ir 12 kompozīciju (10 dziesmu un 2 dzejoļu) albums, kura ierakstā izmantota plaša instrumentu daudzveidība. Kā interesantākie jāmin vibrato kokle, indiāņu bunga, kauli un zobi, kara laika klavieres. Albuma ierakstā piedalījušies vēl septiņi mūziķi. Šis ir smalks un detaļās pārdomāts ieraksts, kur vārdos nepateikto pasaka skaņa. Noskaņās albums ir mierīgs un filozofisks, kam vajadzēs nesteidzīgu ieklausīšanos. 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Pats Imants Daksis saka: "Albums "Vientuļās revolūcijas" ir mans visgrūtāk nākušais, vissāpīgākais gara bērns. Gan ārēju apstākļu, gan iekšēju pārdzīvojumu piestrāvotais albums ir sanācis daudz laikmetīgāks, nekā tapšanas procesā to biju spējis iedomāties. Šīs dziesmas nu ir kļuvušas par skaņu celiņu veselam laikmetam, tomēr tāda nebūt nebija sākotnējā iecere. Mans mērķis bija radīt skaistu post-folka albumu, veltījumu Latvijas valsts simtgadei, kurā skanētu pārsvarā akustiski instrumenti un ģitāras pavadījumi tiktu aizstāti ar kokles pavadījumiem. Sajūtās izdzīvoju Pirmo pasaules karu un Latvijas valsts pirmsākumus. Vairākus gadus nepārtraukti gremdējos reminiscencēs par karu, līdz tas pēkšņi kļuva par skaudru realitāti…"

"Mother of Pearl" EP albums "Ceļabiedrs" 

Apvienība "Mother of Pearl" gada nogalē izdevusi debijas mini albumu "Ceļabiedrs", kuru veido sešas dziesmas ar Emīla Buiķa vārdiem. Romantisks sentiments mijas ar rokmūzikas akordiem, un galvenais trumpis ir Didža Meldera spēcīgais un niansēm bagātais vokāls.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Grupas "Auļi" albums "Ķekatās"

Šogad bungu un dūdu grupa "Auļi" ar albuma "Sit, Jānīti!" izdošanu atzīmēja vasaras saulgriežus, bet decembrī, laižot tautās albumu "Ķekatās", aicina svinēt jestrus ziemas saulgriežus maskojoties. Ķekatu tradīcijas tiek ieskandinātas gan caur tautas dziesmām, gan "Auļu" dalībnieku oriģinālkompozīcijām, un ierakstā piedalījušās arī viesmākslinieces, dziedātājas Asnāte Rancāne, Katrīna Dimanta un Beāte Zviedre. Tautas mūzikas un tradīciju iedvesmoti, "Auļi"  kāpj pāri žanru robežām: šis albums patiks kā rokmūzikas, tā klasiskās mūzikas cienītājiem, un ne viņiem vien, dziesmu uguns un temperaments sasildīs visus ziemā salstošos!

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Grab" albums "SVARS" 

"Grab" autors un iniciators ir Kārlis Tone, kurš pazīstams arī kā grupu "Tesa", "Anna Kijevā", "Līgas pH3" dalībnieks un mūzikas autors vairākiem teātra projektiem. Albuma "Svars" ierakstā piedalījušies arī bundzinieks Artis Avotiņš un čelliste Sarma Gabrēna. Projekts "Grab" savā veidā pēta skaņas tapšanas ceļu, kā viegla vibrācija pārtop melodijā, kā melodija atkal atgriežas vibrācijā. Mūziķi spēlējas ar dinamiku, tembru. Stilistiski "Svars" iederas eksperimentālās mūzikas lauciņā, un ierakstam piemīt arī post-metālam raksturīgie elementi.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Ivana Baigā albums "Ceļojums uz rajonu" 

Decembra sākumā apvienības "Kreisais krasts" dalībnieks Ivans Baigais izdeva solo albumu "Ceļojums uz Rajonu". Ar rajonu – Zolitūdi mūziķi saista personīgas atmiņas, jo šajā vietā viņš ir pavadījis lielu savu dzīves daļu. Albums ir dažādām noskaņām bagāts – cīņa par izaugsmes iespējām, par ceļu uz labklājību un mērķiem, bet tajā netrūkst arī humora un smīna. Svarīgākais, šķiet, ir tas, ka "Ceļojums uz Rajonu" ir precīza apkārtējās vides dokumentācija. Iesēdies 3. vai 8. autobusā un dodies uz Rīgas mikrorajoniem,  kur redzēsi albuma stāstu realitātē. 

"Nodrāzto zīmuļu" EP albums "Doma baznīcu katoļiem" 

"Nodrāztie zīmuļi" ir Ernesta Lībieša, Gustava Terzena un Laura Ābeles izveidota apvienība, kas izpilda smagu mūziku ar prog un doom metālam raksturīgām iezīmēm. Zinot kungu iepriekšējās muzikālās gaitas, kurās ietilpa tādas grupas kā "Soundarcade", "Sonntags Legion", "Mary Jane", "Backflow", "Heaven Grey", "Sia Radikal", "DeadLine", ļoti labi var atpazīt katra muzikālo pienesumu, ko novērtēs pašmāju smagās mūzikas klausītāji. Savuklārt tiem, kam "Nodrāztie zīmuļi" būs jaunums, grupa sola ķecerīgu muzikālo ceļojumu, mudinot pārdomāt, piemēram, vārda "pestīšana" nozīmi. Mūziķi izveidojuši savu versiju arī Haralda Sīmaņa dziesmai "Agni". 

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Emīlijas dziesma "Rietumos" 

Jaunu dziesmu par mīlestību "Rietumos" piedāvā dziedātāja Emīlija. Maigais, liegais skanējums ļauj noticēt, ka mīlestība var uzplaukt arī ziemas spelgonī. Dziesma tapusi sadarbībā ar Eviju Vēberi, Tomu Mikālu un Gati Zaķi. 

Krisy & Tablis dziesma "Love Is Underrated" 

Pašmāju jaunās paaudzes mūziķi, dziedātāja Krisy un bītu veidotājs Tablis, klausītājiem piedāvā dziesmu "Love Is Underrated". Tā ieturēta r&b stilistikā, caur kuru viegli un nepiespiesti izskan atzīšanās mīlestībā. 

BDM dziesma "Cita dziesma" 

Repere BDM ar "Citu dziesmu" šajos Ziemassvētkos aicina saglabāt ticību labajam, lai cik grūti tas brīžiem nebūtu, ņemot vērā apkārt valdošo sociāli politisko situāciju. Miers virs zemes šajos Ziemassvētkos būs vislabākā dāvana! 

Kaizera dziesma "Kačā" 

Gada nogalē negantu kompozīciju "Kačā" prezentē reperis Kaizers. Tā ieturēta hiphopa apakšžanra drill music stilā, kuru raksturo skaudra realitāte tekstā un intensivitāte muzikālajā pavadījumā. Kopš 2022. gada sākuma reperis aktīvi nodarbojas ar drill bītu veidošanu, savus darbus publicējot kanālā "Drill Streat Beats" vietnē "Youtube".

Helvija Stengrevica, Laines Ligeres-Stengrevicas dziesma "Divi" 

Komponists, pianists, producents Helvijs Stengrevics pēc ilgāka pārtraukuma izdevis jaunu dziesmu "Divi" ar Jāņa Baltausa dzeju, kuru autors iedziedājis duetā ar savu sievu Laini Ligeri-Stengrevicu. Stengrevics saka: "Jāņa romantiskais dzejolis ir viennozīmīgi veltīts viņa dzīvesbiedrei Olitai, bet kāpēc gan to nevarētu asociēt ar jebkuru citu pāri, kurš nodzīvojis kopā kādu ilgāku dzīves laiku? Tāpēc iedomājos, ka šī dziesma varētu labi piestāvēt arī mums – Lainei un Helvijam." 

Pāris iepazinās LTV rīkotajā jauno dziedātāju konkursā "Meklējam solisti", vēlāk kopā tapa kopīgs dziesmu albums "Gaismā" (2000), notikuši kopīgi koncerti, tostarp Latvijas baznīcās, kā arī Ziemassvētku laikā. Vecāku pēdās iet Helvija un Laines talantīgā meita, dziedātāja Agnese (Agnesse), kas pašlaik dzīvo Zviedrijā un strādā pie jaunām dziesmām savam topošajam minialbumam.

Dārtas Stepanovas dziesma "Mans namiņš" 

Ziemassvētku gaidīšanas laikā ar melanholisku dziesmu "Mans namiņš" klausītājus iepriecina dziedātāja Dārta Stepanova. Dziesmas teksta autors ir mūziķis Oskars Deigelis, kurš kompozīcijas muzikālo noformējumu radījis kopā ar producentu Jāni Narbutu.

Dziedātāja Dārta Stepanova saka: "Ziemassvētku laiks vienmēr ir īpašs. Ja es ar šīs dziesmas palīdzību varu sasildīt kādu vientuļu sirdi, par to varu būt tikai un vienīgi pateicīga. Šajā svētku gaidīšanas laikā ir būtiski nepalikt vienam un apzināties, ka kaut kur ir kāds, kas par tevi domā un lūdz. Dziesmas liriskais skanējums ļauj uzburt mierīga, balti sniegota ziemas vakara vīziju, kas ir kā mirklis atelpas saspringtajā dzīves rutīnā." Savukārt, komentējot skaņdarba saturisko vēstījumu, Oskars Deigelis ir lakonisks: "Dziesma "Mans namiņš" ir īpašs veltījums visiem vientuļajiem svētku svinētājiem."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti