Pārmijas

Vijolniece Magdalēna Geka Parīzē: Ar piecām valodām nepietiek, labāk iemācīties arī sesto

Pārmijas

Zvans uz Nīderlandi. Saruna ar diriģenti Kristu Auderi

Viens pats pie ērģelēm. Aigars Reinis gatavs tiešsaistes koncertam Rīgas Domā

Viens pats pie ērģelēm. Aigars Reinis gatavs tiešraidei no Rīgas Doma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

11. maijā pulksten 18.00 ciklā "Viens pats studijā" koncertprogrammu "Viatore" ("Ceļinieks") piedāvās ērģelnieks, Rīgas Doma mūzikas direktors Aigars Reinis. Koncertu un sarunu vadīs Rūta Paula, bet tiešraide būs klausāma LR3 "Klasika" ēterā un skatāma sabiedrisko mediju portālā LSM.lv. Par to, kā notiek sagatavošanās darbi koncertam, kā tas norisināsies un kāda programma mūs sagaida, Aigars Reinis atklāj telefonintervijā Dinai Dūdiņai-Kurmiņai.

"Esam gatavi atkal tikties ar savu klausītāju, lai gan šoreiz – attālināti, kā jau tas visā valstī notiek," atzīmē Reinis. Baznīcas soli ir tukši, un tādi tie būs arī vakarā, koncerta laikā, bet liels paldies "Klasikas" un Rīgas Doma sadarbībai, ka šāds koncerts var notikt, un ērģeles atkal var nonākt līdz savam klausītājam."

Dzirdēts, ka ir tādi instrumenti, kuri retas spēlēšanas gadījumā it kā apvainojas, un tad paiet brīdis, kamēr atkal tie atgūst savu pilno skanējumu. Kā ir ar ērģelēm? "Šis laiks ērģelēm nācis par labu tajā ziņā, ka ērģeļu meistari varēja nedaudz pagarināt ērģeļu profilaksi, kas ik gadu notiek pavasarī, veicot vēl kādus papildu darbus. Tādā ziņā ērģeles ir labi atpūtušās. No otras puses – Rīgas Doms nav stāvējis gluži tukšs, jo notikuši plānotie ieraksti, kas veikti, ievērojot Latvijā noteikto distancēšanos. Protams, arī koncertu sagatavošanās laiks ērģelēm bijis zināms noslodzes laiks – gan runājot par iepriekšējo koncertu, kas izskanēja pirms nedēļas, gan šobrīd, kad notiek gatavošanās šīvakara koncertam."

Varētu šķist, ka attālinātā satikšanās ar publiku, no vienas puses, ērģelniekiem nav nekas jauns. "Tā jau it kā liekas, ka mēs tur, augstu luktā, esam vieni, mūs neviens neredz, un mēs it kā nevienu neredzam. Tomēr klausītāju klātbūtni var just.

Paskatoties lejā, ērģelniekam no balkona paveras visskaistākais skats, bet tajā brīdī, ja zāle ir tukša, protams, ka pārņem zināma vientulība.

Tajā pašā laikā varbūt tieši šādā veidā, translējot koncertu "Facebook" lapā, sasniedzam arī kādu klausītāju, kas Rīgas Domā vēl nekad nav ienācis. Savs labums tajā ir."

Šīsdienas koncertā "Viatore" skanēs tikai un vienīgi latviešu autori. Aigars Reinis atskaņos Pētera Vaska skaisto opusu "Viatore", no kura patapināts arī koncerta nosaukums, Alfrēda Kalniņa Pastorāli G dur, Paula Dambja "Fantasia alla Toccata", Riharda Dubras "Toccata C dur", kā arī Karla Orfa konkursā godalgoto Madaras Pētersones skaņdarbu "Time stay, we go", kas šajā vakarā piedzīvos pirmatskaņojumu Latvijā.

"Tas ir liels prieks – pievērsties latviešu mūzikai, un īpaši jau šajā laikā, jo latviešu mūziķi runā par Latviju un latviešiem, tur ir latviešu komponistu sajūtas. Šie gluži nav krīzes laikā rakstīti skaņdarbi, bet agrāk, tomēr latviešu emocionālais redzējums tajos ir klātesošs, un tas ir ļoti būtisks arī šodien."

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti