Dziesmas ceļš. ImKa

"Viņi dejoja vienu vasaru", Rēzija Kalniņa un Marts Kristiāns Kalniņš, 2011. gads

Dziesmas ceļš. ImKa

"Lilioma dziesma", Uldis Dumpis, 1995. gads

Dziesmas ceļš. ImKa. Viņi dejoja vienu vasaru

Vienkārša dziesmiņa re minorā – Imanta Kalniņa «Viņi dejoja vienu vasaru»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Komponists Imants Kalniņš par dziesmu "Viņi dejoja vienu vasaru" izsakās lakoniski, bet tie, kuriem bijusi iespēja to izpildīt, atzīst, ka Māra Čaklā vārdos un Kalniņa melodijā ir kas maģisks.

“Dziesmas ceļš. ImKa”

Gaidot komponista Imanta Kalniņa 80. jubileju, LTV piedāvā stāstus par vienpadsmit iemīļotām komponista dziesmām. Atmiņās dalās, būtiskus notikumus un leģendas atklāj komponista ģimene, draugi un domubiedri.

Butkēviča un Liepiņas tandēms filmā "Elpojiet dziļi"

Rolanda Kalniņa filma "Elpojiet dziļi” vēl nebija gatava, kad 1967. gada augustā Liepājas koncertestrādē "Pūt, vējiņi!” tika pieteikts topošās filmas dziesmu pirmatskaņojums. Tās festivālā “Liepājas dzintars”, kas togad norisinājās pirmo reizi, dziedāja aktieris Pauls Butkēvičs kopā ar karavīru ansambli "Zvaigznīte”, izcīnot galveno balvu. Pusgadsimtu vēlāk – 2018. gada "Radio SWH" organizētajā dziesmu aptaujā "LVtop100" – dziesma “Viņi dejoja vienu vasaru” ieguva 5. vietu.

Pauls Butkēvičs stāsta: “Man bija jādzied šī dziesma filmā, un es domāju, ka, tieši pateicoties aktrisei Līgai Liepiņai, viņas korektumam un vienkāršībai, filma veidojās tik ļoti patiesa. Man bija sajūta, ka mēs viens otru zinām un ne pirmo reizi dziedam. Mūsu tandēms un Māra Čaklā vārdi, Imanta Kalniņa mūzika veidoja šīs dziesmas panākumus!

Es neesmu pēc tam vairs nekad šo dziesmu dziedājis, man neļauj to darīt mana sirdsapziņa, jo tā sajūta ir, ka tikai toreiz ar Līgu tā skanēja patiesi!”

”To, ka man būs jādzied, es nezināju," saka aktrise Līga Liepiņa, “atceros, ka režisors izmēģināja vairākas solistes, bet beigās nolēma, ka dziedāšu es. Rolands Kalniņš izlēma, ka nav tik svarīgs vokāls, ka svarīgāka ir lomas dramaturģija, ka balsij nav jābūt izcilai. Par sadziedāšanos ar Paulu Butkēviču man arī nav ko piebilst. Pauls toreiz bija ļoti nopietns, atturīgs, strādāja ļoti atbildīgi.

Nu, vislielākā loma šeit, protams, vārdiem un melodijai, tur ielikts gan mīļais, gan naivais, gan traģiskais.”

Dzejoļa liktenis

Dziesmas vārdus Māris Čaklais sacerēja jau 1966. gadā, kad Jaunatnes teātrī tika iestudēta Gunāra Priedes luga „Trīspadsmitā”. Topot filmai, komponista Ģederta Ramana jau komponētie Čaklā teksti – „Dziesma par četriem baltiem krekliem”, „Dziesmiņa par Napoleonu” un „Viņi dejoja vienu vasaru” – tika izmantoti vēlreiz, bet komisija par filmas komponistu izraudzījās Imantu Kalniņu. Viņš arī piedalījās filmas uzņemšanā kopā ar ansambli „Optimisti”, kura lomā iejutās ansambļa „Zvaigznīte” dalībnieki – Gunārs Rozenbergs, Uldis Stabulnieks un citi. Šo dziesmu vārdi publicēti Māra Čaklā dzejoļu krājumā „Kājāmgājējs un mūžība”.

“Manu tēti raksturoja vērošana,” stāsta Ingmārs Čaklais, Latviešu kultūras centra Birmingemā vadītājs, ”viņš redzēto ietērpa vārdos un atdeva lietošanai: re, kur ir – ņemiet!

Viņš pats aizrāvās, ļoti, un esmu pārliecināts, ka arī aiz šī teksta slēpjas sieviete. Dzejnieka teksti pauž patiesību, manam tētim tas ir ļoti raksturīgi, mācāmies to dzirdēt un tulkot!”

Latvijas kultūras kanons vienā dziesmā

Pauls Butkēvičs pēc tam, kad filmu aizliedza, Rīgas Kinostudijas plauktos atrada dziesmu notis un atdeva ansamblim „Menuets”. 2014. gadā tika izdots Māra Čaklā dzeju dubultalbums „Stikla saksofonists”, un vienā no diskiem pilnībā publicēts arī filmas „Elpojiet dziļi” mūzikas ieraksts. 

“Menueta” dalībnieks Juris Sējāns atceras, ka, lai arī kādu programmu grupa negatavoja, iekļāva vai neiekļāva dziesmu “Viņi dejoja vienu vasaru” konkrētajā repertuārā, tā vienmēr bija jādzied:

“Tā ir viena no tām dziesmām, ko klausītāji allaž pieprasa, un mēs arī ar lielu baudu to dziedam. Tas ir kaut kas ģeniāls, tajā tekstā un melodijā ir Latvijas kultūras kanons!”

Vienkārša dziesmiņa

Imants Kalniņš atzinis, ka par šīs dziesmas izpildījuma etalonu uzskata “Menueta” dziedāto versiju, bet vistuvāk sirdij un emocionāli tomēr priekšroku dodot Paula Butkēviča un Līgas Liepiņas izpildījumam. Komponists dziesmu raksturo lakoniski:

”Ļoti vienkārša dziesma, ļoti vienkārša dziesmiņa re minorā…”

Šo dziesmu LTV arhīvā var atrast ļoti daudzos dažādos izpildījumos, viens no emocionālākajiem ir "Rīgai 810" jubilejas lielkoncertā “Meistars. Dziesma. Leģenda” Mežaparka estrādē 2011. gada augustā. Dziesmu diriģēja Aira Birziņa, solisti – Rēzija Kalniņa un Marts Kristiāns Kalniņš.

Rēzija Kalniņa (Nacionālā apvienība) atklāj: “Dziedāt kopā ar Martuku (Marts Kristiāns Kalniņš – red.) ir ļoti īpaši, jo tās ir brāļa un māsas sajūtas, tas ir vairāk nekā duets. Bet vispār, runājot par šo dziesmu,

tā ir mana dzīve un galvenokārt jau manu vecāku, mammas un tēta dzīve. Nav svarīgi, cik vasaras viņi dejoja, bet, kas notiek pēc tam, pēc tam, pēc tam…

Es zinu, ka mana mamma (aktrise Helga Dancberga – red.) visu savu mūžu dzīvoja ar šo vasaru sajūtu, ar šīs mīlestības sajūtu!“

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti