Kultūras ziņas

Divas izstādes, kopīgs stāsts

Kultūras ziņas

Gaismas pilij gada jubileja

Vidzemes jaunie talanti pulcējas Cēsīs

Vidzemes jaunie talanti pulcējas Cēsīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Svētdien, 30.augustā, Cēsu akustiskajā koncertzālē savu māku rādīs Vidzemes talanti. Tie ir 18 jaunie mūziķi no Vidzemes mūzikas skolām, kuri muzicēs kopā ar Vidzemes kamerorķestri Andra Veismaņa vadībā.

Jauno mākslinieku un Vidzemes kamerorķestra izpildījumā būs dzirdami Mediņa, Baha, Mocarta, Hendeļa, Haidna un citu komponistu skaņdarbi. Vijole, klarnete, marimba, čells, klavieres, flauta, akordeons un saksofons jauno talantu izpildījumā Cēsīs skanēs jau trešo reizi.

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas skolas audzēknim Raivo aizvadītais mācību gads bijis īpaši veiksmīgs. Godalgotas vietas Starptautiskajā Alfrēda Kalniņa pianistu konkursā, Starptautiskajā pianistu konkursā Valmierā un Ineses Galantes talantu konkursā.

"Tad, kad es vēl biju mazs, es redzēju klavieres, un man ļoti iepatikās tas instruments, un tad es prasīju mammai, lai viņa mani sūta mūzikas skolā spēlēt klavieres," stāsta Alfrēda Kalniņa Cēsu mūzikas skolas audzēknis Raivo Groza. "Ar klavierēm var panākt visādas krāšņas skaņas, var spēlēt gan klusi, gan ļoti zemu, gan augstu visādas krāšņas skaņas."

Ogres Mūzikas skolas audzēknes Unas Lotes Vītoliņas sapnis ir spēlēt ģitāru, taču šobrīd priekšroka tika dota vijolei.  

"Ja es kāpju uz skatuves, man vienmēr ir šausmīgs [uztraukums], bet tad, kad es sāku spēlēt, es nomierinos un uzreiz paliek tā kā labāk, un tad, kad tev ir prieks, arī skatītāji jūt, ka mūzikā ir prieks un visas emocijas, kas ir tevī," atklāj Una Lote Vītoliņa. "Mūzikā tu vari parādīt visu, kas ir tevī iekšā, nevis tikai savu ārieni, tu pats vari nebūt tik skaists, bet, ja tava dvēsele ir skaista, tad arī mūzika būs skaista."

Diriģents Andris Veismanis uzskata, ka jauno mākslinieku izaugsme pamats ir neatlaidība un vēlme būt brīvam mūzikas interpretēšanā.

"Tas pats svarīgākais ir ne tikai talants, bet arī darbaspējas, jo mūsdienu izaicinājumi, interneta pasaule un datori, un dažāda veida spēles noslāpē šo radošo enerģiju. Es gribētu aicināt vecākus apzināties to, ka tieši tā radošā, neatkārtojamā, unikālā, vienreizīgā katra cilvēka indivīda domu pasaule, tieši šis unikālais, interpretācijas jautājums ir tas, kas arī veidos mākslinieku no ļoti laba mūziķa līdz māksliniekam ar lielo burtu," uzsver Veismanis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti