Vidrižos svinēs komponista Emiļa Melngaiļa 140 gadu jubileju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

24.maijā Limbažu novada Vidrižu pagasta "Melngaiļos" notiks šīs vasaras lielākie koru dziedāšanas svētki, kas veltīti slavenā latviešu komponista, folklorista, mūzikas kritiķa un publicista Emiļa Melngaiļa 140 gadu jubilejai.

Svētkos piedalīsies 37 jauktie kori ar 1160 dziedātājiem un 31 sieviešu koris ar 824 dalībniekiem no visas Latvijas, kā arī ap 500 mazo dziedātāju.

"Būs apjomīga diena, jo pirmo reizi Melngaiļa svētku vēsturē dzirdēsim tik daudz koncertu. Melngaiļa svētkos, ko atzīmējam ik pēc pieciem gadiem, pirmo reizi uzstāsies arī bērni un jaunieši, kuri iesāks dienu. Manuprāt, tas ir simboliski. Ļoti ceru, ka būs labs laiks un ka bērni ar savām balsīm iesildīs šo dienu. Melngailis centrā būs visas dienas garumā, bet vakara koncertā, kur uzstāsies pieaugušie, programmā liku arī citus apaļus latviešu jubilārus, piemēram, Jāni Cimzi, Alfrēdu Kalniņu, Jāni Kalniņu, Pēteri Barisonu. Tie ir lieli dižgari mūsu mūzikas vēsturē," sarunā "Kultūras Rondo" norāda svētku mākslinieciskais vadītājs, diriģents Kaspars Ādamsons.

Emiļa Melngaiļa 140 gadu jubilejas svētkos visas dienas garumā paredzētas dažādas aktivitātes. Jau no plkst. 9 kori tiks gaidīti, lai reģistrētos svētkiem un uzsāktu gan muzikālas, gan sportiskas aktivitātes. Plkst. 12 klātesošos ar savu dziedājumu sveiks Limbažu, Salacgrīvas un Alojas novadu skolu kori. Plkst. 13.30 jaunuzceltajā Igates Svētā Jāņa Kristītāja un Marijas Magdalēnas baznīcā skanēs garīgās mūzikas koncerts, kurā ar savu dziedājumu priecēs Saulkrastu jauktais koris "Anima" un jauktais koris "Ogre".

Pirms svētku vakara koncerta, proti, plkst. 17.30 Igates baznīcā notiks ekumēnisks dievkalpojums, kuru aicināti apmeklēt gan skatītāji, gan dalībnieki. Savukārt plkst. 19 izskanēs vakara koncerts. Svētku noslēgumā plkst. 21 ikviens aicināts piedalīties ballē, kas notiks turpat "Melngaiļu" brīvdabas estrādē.

Dienas gaitā paredzētas dažādas sportiskas aktivitātes, kuras savulaik bija tīkamas Emilim Melngailim, piemēram, "duiriteņu" ( tā Melngailis dēvējis velosipēdu) brauciens jeb riteņbraukšana, šaha spēle, makšķerēšana un citas izdarības. Ieeja visos pasākumos ir bez maksas.

Kā vēstīts iepriekš, atzīmējot vairākus nozīmīgus Latvijas kultūras notikumus, šā gada maija beigās un jūnija sākumā Latvijā notiks arī citi vērienīgi koru svētki. 31.maijā Latviešu - igauņu dziesmu dienā Valkā notiks latviešu kora mūzikas pamatlicēja Jāņa Cimzes 200 gadu jubilejas svinības, savukārt 7.jūnijā Dikļos tiks atzīmēta 150.gadadiena kopš Dziesmu svētku aizsākuma - Pirmajiem Dziedāšanas svētkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti