Kultūras ziņas

Raimonds Pauls "Viens pats studijā"

Kultūras ziņas

Alises Mediņas "Pilsētas simfonijas"

"Come prima" pārceļas uz interneta vidi

Videokoncertā no VEF Kultūras pils - pianists Juris Žvikovs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pavasarī pirms 60 gadiem apmeklētājiem durvis vēra VEF Kultūras pils. Ņemot vērā šī brīža situāciju, jubilejas pasākumi ir atcelti. Tomēr, lai nezaudētu saikni ar publiku, VEF Kultūras pils savu darbību daļēji pārceļ uz interneta vidi. Turp uz laiku migrē arī kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima”.

Kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima” piedāvā īpašus koncertus no VEF Kultūras pils Lielās zāles portālā LSM.lv.

Pirms atskaņošanas koncertzālēs, kamermūzika vairāk nekā 100 gadus tika spēlēta galvenokārt mājās, tādēļ koncertu cikla “Come prima” nosaukumā likts mūzikas termins itāļu valodā: kā iepriekš, kā sākumā. Tāpēc ideja ir atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, radīt atbrīvotu un mājīgu gaisotni, kurā norit sarunas un muzicēšana draugiem. Sadarbībā ar Latvijas Radio 3 "Klasika" organizētie koncertu cikla pasākumi jau guvuši publikas atsaucību, VEF Kultūras pils atjaunotajā kamerzālē iedibinot jaunu, iepriekš nebijušu kamermuzicēšanas tradīciju un piesaistot kamermūzikas pasaulei jaunus interesentus.  

Johana Sebastiana Baha, Ludviga van Bēthovena, Sergeja Rahmaņinova un mūsdienu komponista Džona Keidža skaņdarbus pianista Jura Žvikova izpildījumā varēs dzirdēt un redzēt jau 16.aprīlī pl. 20 sabiedrisko mediju portālos Replay.lv un LSM.lv, Latvijas Radio 3 “Klasika” programmā, kā arī VEF Kultūras pils interneta vietnē.

Pirmajā videokoncertā ar neparastu programmu un stāstiem iepazīstinās pianists Juris Žvikovs, kurš atskaņojumā piedāvās skaistu un dzīvi apliecinošu klasisko mūziku. "Lieki ir komentēt par to, kādā situācijā mēs šobrīd visi atrodamies. Bet man ir sajūta, ka domas, kuras mums ir šajās dienās un nedēļās, tās sajūtas ir drusku mūs nogurdinājušas. Un drusku nospiedušas.

Es izvēlējos mūziku pilnīgi pretēji šīm domām un šim sajūtām. Tādu mūziku, kas piepaceļ, mūziku, kurā ir pozitīvisms, gaišums, humors, sadzīve, atjautība un liels cilvēciskums," atklāj Žvikovs.

Juris Žvikovs ir aktīvi koncertējošs pianists un J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas klavieru katedras docents. Pēc studijām J.Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā papildinājies Luksemburgas konservatorijā (Conservatoire de Musique de la Ville de Luxembourg) un Pībodija konservatorijā Baltimorā (Peabody Conservatory at Johns Hopkins University). J. Žvikovs regulāri piedalās dažādos mūzikas projektos Latvijā un ārpus tās, 2006. gadā ierakstījis dubultdisku "Latviešu klaviermūzikas antoloģija", 2014. gadā bijis koncertcikla "Koncertizrādes Spīķeros" veidotājs. Vairākus gadus J. Žvikovs bijis Lielās Mūzikas balvas žūrijas loceklis. Nominēts Lielajai Mūzikas balvai kategorijā "Par izcilu darbu ansamblī" (2012) un "Par izcilu interpretāciju" (2015). Viņa skolotāji ir bijuši Zigrīda Šillere, Jānis Lielmanis, Arnis Zandmanis, Teofils Biķis, Marko Krauss, Roberts Makdonalds.

J. Žvikovs ir vairāku starptautisku pianistu konkursu laureāts un vairāku mūzikas balvu (Lielā mūzikas balva, 1994) un stipendiju (divkārtējs Fulbright Scholarship /1996; 2009/) ieguvējs. J.Žvikovs ir sniedzis meistarklases Berlīnes Mākslu universitātē, Vācijā; Žana Sibeliusa mūzikas akadēmijā Helsinkos, Somijā; Roterdamas mūzikas akadēmijā, Holandē; ''Art EZ'' Mākslas Institūtā Arnemā, Holandē; Udines konservatorijā, Itālijā; Kalifornijas Valsts universitātē Longbīčā; Ingesundas Mūzikas augstskolā Zviedrijā; Rafaela Orozko konservatorijā Kordovā, Spānijā; Karaliskajā Mūzikas koledžā Stokholmā, Zviedrijā; Kalifornijas Mākslu institūtā, kur 2009./2010. gadā bija arī mācībspēks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti