VIDEO: Veltījums Dailes teātra simtgadei – Marģera Zariņa dziesmu spēle «Dzejnieks un roze»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pirmdien, 23. novembrī, pulksten 18.00 tiešraides koncertā no Latvijas Radio 1. studijas LR3 "Klasika" svinēs Dailes teātra simtgadi. Zīmīgi, ka 23. novembrī pirms 134 gadiem dzimis Dailes teātra dibinātājs, režisors un aktieris Eduards Smiļģis.  

Dziedātāji Jolanta Strikaite-Lapiņa, Ieva Parša, Jānis Kurševs, Kārlis Rūtentāls, pianiste Agnese Egliņa un stāstnieks Orests Silabriedis atsauks atmiņā un pirmo reizi ieskaņos Marģera Zariņa dziesmu spēli “Dzejnieks un roze” ar Jāņa Poruka vārdiem.

Šim nolūkam Dailes teātra muzikālās daļas vadītājs Juris Vaivods meklējis notis arhīvā un īpaši šim koncertam izveidojis dziesmu izlasi.

Dziesmu spēle “Dzejnieks un roze” Dailes teātrī iestudēta 1942. gada pavasarī. Šis darbs, okupācijas laiku ražojums, ir ilgus gadus atradies persona non grata stāvoklī. Marģeris Zariņš norādījis, ka 1942. gadā dziesmu spēlei ierosmi devusi Poruka 70 gadu dzimšanas un 30 gadu nāves diena. Sižets skar dzejnieka Jāņa Poruka jaunības gadu meklējumus  Drēzdenes periodu un atgriešanos Rīgā. Eduards Smiļģis, kurš bijis šī uzveduma režisors, rakstījis:

"Poruks (Dzejnieks) un Roze" ir liela romantiska spēle ar lielu garīgu lidojumu un Rēgiem".

Koncerts būs dzirdams Latvijas Radio 3 "Klasika” ēterā un skatāms portālā LSM.lv. Tā norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti