VIDEO un AUDIO: Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerti Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Rīgā un Jūrmalā no 19. jūlija līdz 1. septembrim tiek aizvadīts jauns simfonisko orķestru festivāls “Rīga Jūrmala”. Tā ietvaros 19. un 21. jūlijā Latvijas Nacionālajā operā notika Bavārijas Radio simfoniskā orķestra koncerti, ko diriģēja mūsdienu pieprasītākā orķestru diriģente Suzanna Melki.

Pirmajā koncertā kopā ar orķestri uzstājās vijolnieks Julians Rahlins. Šī koncerta ieraksts līdz 19. augustam pieejams Latvijas Radio 3 - "Klasika".

Savukārt  21. jūlija koncertu, kurā kopā ar orķestri muzicēja pianists Rūdolfs Buhbinders, iespējams gan noklausīties Latvijas Radio 3 - "Klasika", gan noskatīties Replay.lv. Internetā koncerta ieraksts pieejams līdz 20. augustam.

Kā norāda LTV žurnālists un komponists Edgars Raginskis, kurš koncertu komentē aizkadrā, “[Suzanna Melki] ir redzējusi orķestri no visām pusēm”, jo viņa pati ir gan spēlējusi čellu grupā, gan diriģējusi. Diriģentes karjeru Suzanna Melki sāka Gēteborgas simfoniskajā orķestrī, pēc tam kļuva par Stavangeras simfoniskā orķestra māksliniecisko vadītāju. Šobrīd viņa ir gaidīta diriģente pasaules prestižākajos opernamos, kā arī koncertē ar pasaules vadošajiem simfoniskajiem orķestriem. Diriģentes izcilie sasniegumi muzikā ir lauzuši daudzus stereotipus – viņa ir pirmā un līdz šim brīdim vienīgā diriģente sieviete, kas vadījusi pasaulslaveno ansambli "Ensemble InterContemporain" (kolektīvu 1976. gadā dibināja Pjērs Boulezs). Viņa ir pirmā sieviete – Losandželosas filharmoniķu galvenā viesdiriģente kopš šī amata izveidošanas 1981. gadā. Metropolitēna operas 136 gadu vēsturē viņa ir bijusi ceturtā sieviete, kura jebkad diriģējusi prestižajā opernamā, un pirmā, kura bijusi pie diriģenta pults “Metropolitan Opera Live” HD translācijā.

Koncertā piedalās arī leģendārais pianists Rūdolfs Buhbinders, kura repertuārs sniedzas no Baha līdz laikmetīgajai mūzikai. Nu jau gandrīz sešdesmit gadus ilgajā austriešu pianista karjerā (pirmajā uzstāšanās reizē ar orķestri viņam bija vien divpadsmit gadi) tas radis atspoguļojumu vairāk nekā simts ieskaņojumos.

“[Rūdolfs Buhbinders ir] austriešu virtuozs, Marisa Jansona vienaudzis, absolūts fanātiķis vārda vistiešākajā nozīmē,” pianistu intervijā LTV Kultūras ziņām raksturoja Edgars Raginskis.

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle norāda, ka šāda mēroga koncertu ieraksti televīzijai ir svarīgi.

“Mums ir iespēja ierakstīt augstākās klases mākslinieku koncertu, un tā ir gan liela atbildība, gan liels pagodinājums. Iepriekšējais LTV koncertieraksts ar Bavārijas Radio simfonisko orķestri tapa par godu Latvijas simtgadei vairāk nekā pirms gada ar Marisu Jansonu pie diriģenta pults, šoreiz mums iespēja dokumentēt citu mūzikas leģendu – izcilo un neparasto Rūdolfu Buhbinderu. Ikvienas sabiedriskās televīzijas arhīvā šāda līmeņa koncertiem ir ļoti liela vērtība,” pauž Ieva.

Bavārijas Radio simfoniskais orķestris dibināts 1949. gadā. Dažādās kritiķu aptaujās tas regulāri tiek atzīts par vienu no desmit labākajiem orķestriem pasaulē. Orķestra neparasti plašo repertuāru un programmas daudzveidību nodrošinājuši gan galvenie diriģenti, gan visu mūziķu neparastās spējas. Bavārijas Radio simfoniskais orķestris Marisa Jansona vadībā ir saņēmis prestižo mūzikas balvu “Grammy” par “Labāko orķestra uzstāšanos” un “Labāko klasikas albumu”.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti