Koncerti Latvijas Radio studijā

Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā - ansamblis "Arcandela" ar pasaules tautu mūziku

Koncerti Latvijas Radio studijā

Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā - Egija Sproģe, Ieva Dzērve un Ingus Novicāns

Saksofonu kvarteta "Atomos" 5 gadu jubilejas koncerts

VIDEO: Saksofonu kvartets «Atomos» un dzejniece Inga Gaile Latvijas Radio 1. studijā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

8. novembrī pirmoreiz Latvijas Radio 1. studijā muzicēs saksofonu kvartets "Atomos", aicinot uz latviešu mūzikas programmu. Blakus Jāņa Ivanova, Gundegas Šmites , Edgara Mākena, Madaras Pētersones, Džeikina Pusona, Andrieva Alkšņa un Ritvara Garozas skaņdarbiem dzirdēsim arī Ingas Gailes dzeju viņas pašas lasījumā, kas tēlaini sasauksies ar mūzikas noskaņām un koncertu pārvērtīs par vienotu dzejas kompozīciju.

Koncertu vadīs Latvijas Radio 3 "Klasika" mūzikas ierakstu producente Anna Veismane. Koncerta tiešraidei no pulksten 18.00 līdz 19.30 iespējams sekot līdzi LR3 ēterā un portālā LSM.lv.

Jubilejas noskaņās radītā koncertprogramma ir sava veida retrospekcija par piecu gadu laikā padarīto, tādēļ skan tieši latviešu komponistu mūzika, kas ir ansambļa pamatrepertuārs.

Ar Jāņa Ivanova skaņdarbu pārlikumiem ansamblis sevi pieteica pirmajā koncertā, tādēļ skanēs Jāņa Ivanova vokalīze "Gājputni", savukārt Džeikins Pusons bija pirmais komponists, kurš tieši "Atomos" radīja jaundarbu "Gardens on Mars" jeb "Dārzi uz Marsa", kurā autors apcer cilvēka tiekšanos kolonizēt Marsu un spēju uz tā izdzīvot. Jaunākie īpaši saksofonu kvartetam "Atomos" komponētie skaņdarbi ir Madaras Pētersones "Serendipity", Andrieva Alkšņa "Error 505" un divas daļas "Rākova" un "Sise" no Ritvara Garozas triloģijas "Izzūdošā Latvija", kurās komponists pārdomā Latvijas apdzīvoto vietu sūros stāstus un likteni.

Klausītāji dzirdēs arī neparasto Edgara Mākena kompozīciju "Lai ūdeņi plūst pāri", kurā skan ne tikai mūzika, bet arī Ingas Gailes dzeja. Šis darbs reiz atskaņots kopīgā dzejas un mūzikas programmā "Vakara stāsti". Kā dinamisks kontrasts būs divas daļas no Gundegas Šmites cikla "Komēta", kas atveido iluzoru lidojoša objekta kustību Visumā, sākot no eksplozijas līdz attālināti vērotai ainavai.

"Atomos" saksofonu kvartetā muzicē Arvīds Kazlausks, kurš ir ansambļa dibinātājs, Aigars Raumanis, Roberts Martinovskis un Rūdolfs Pēteris Rubenis. Saksofonu kvarteta nosaukums sengrieķu valodā (άτομος) apzīmē tādas kvalitātes kā individualitāte un nedalāmība. Tās mūziķi vēlas iedzīvināt arī sava ansambļa idejiskajā būtībā. "Atomos" interesējas gan par klasiskām vērtībām, gan gluži jaunām vēsmām, labprāt eksperimentē un ir atvērts radošiem izaicinājumiem kā mūzikā, tā arī starpžanros.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti