Koncerti Latvijas Radio studijā

Pianistes Agneses Egliņas dzimšanas dienā - koncerts ciklā "Viens pats studijā"

Koncerti Latvijas Radio studijā

Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā - ansamblis "Arcandela" ar pasaules tautu mūziku

"Klasika" atklāj koncertsezonu! "Mirage Jazz Orchestra" programma "Mūžs. Alnim Zaķim 90"

VIDEO: Radio «Klasika» atklāj koncertsezonu ar programmu «Mūžs. Alnim Zaķim 90»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

6. septembrī Latvijas Radio 1. studijā ar “Mirage Jazz Orchestra” programmu "Mūžs. Alnim Zaķim – 90" Latvijas Radio 3 “Klasika” atklās jauno koncertsezonu. Pirmajā koncertā skanēs Latvijas džeza un populārās mūzikas leģendas Aļņa Zaķa oriģinālkompozīcijas un aranžijas, ko izpildīs dziedātāji Rūta Dūduma-Ķirse, Andris Ērglis un Normunds Rutulis.

Programmu vadīs muzikoloģe Daiga Mazvērsīte, tā no pulksten 18.00 līdz 19.30 būs dzirdama Latvijas Radio 3 “Klasika” ēterā un skatāma LR3 mājaslapā un portālā LSM.lv.

Programma "Mūžs. Alnim Zaķim - 90" jubilejas gadā godinās leģendāro un ilggadējo Latvijas Radio bigbenda vadītāju, diriģentu, komponistu un aranžētāju, izcilo vijolnieku Alni Zaķi (19.01.1931.–17.09.2012), kurš, pārvaldot arī saksofonu un klarneti, bija neaizstājams Rīgas Estrādes orķestra (REO) skanējumā. Zaķis ne tikai instrumentēja vissarežģītākās džeza partitūras, Džordža Gēršvina "Porgiju un Besu" ieskaitot, bet arī iestudēja orķestra programmas, strādāja ar solistiem, vokālo ansambli.

Kā uzsver Latvjas Radio 3, “Aļņa Zaķa nopelnus Latvijas populārās un džeza mūzikas vēsturē nav iespējams pārvērtēt – viņš ir veselas paaudzes simbols. Lai atceramies kaut vai leģendāros "Mikrofona" dziesmu aptaujas koncertus, kuru neatņemama sastāvdaļa bija Latvijas Radio vieglās un estrādes mūzikas orķestris viņa vadībā. Ilggadējais orķestra vadītāja darbs rezultējās izcilā Radio orķestra skanējumā, ko droši varēja salīdzināt ar labākajiem pasaules džeza bigbendiem.”

Alnis Zaķis
Alnis Zaķis

Alņa Zaķa radošais mantojums ir liels – vairāk nekā 60 dziesmu, ap 100 instrumentālu skaņdarbu, ap 1000 aranžējumu, piedalīšanās vairāku filmu mūzikas ieskaņošanā, kā arī neskaitāmi koncerti un ieraksti radio mūža garumā. “Kaut arī savulaik Zaķis bija ļoti populāra un pazīstama personība, tomēr viņa muzikālais mantojums mūsdienās nebūt nav tik plaši zināms, tādēļ īpaši nozīmīgi ir tie koncerti, kuros skan nu jau par klasiku kļuvušās viņa instrumentālās kompozīcijas, skaņdarbu aranžējumi un dziesmas, jo tieši šī mūzika ir veidojusi Latvijas populārās un džeza mūzikas tradīciju,” norāda koncerta rīkotāji.

“Mirage Jazz Orchestra”, ko vada Lauris Amantovs, darbojas 18 gadu garumā un sniedzis neskaitāmus koncertus džeza faniem un bigbenda mūzikas cienītājiem gan Latvijā, gan ārpus tās robežām. Kolektīvs uzstājies kopā ar daudziem slaveniem Latvijas un ārzemju mūziķiem, piedalījies TV un radio šovos.

Koncertu rīko "Džeza orķestru atbalsta biedrība" sadarbībā ar Latvijas Radio 3 “Klasika”.

Turpmākie šī gada koncerti Latvijas Radio 1. studijā

Jaunās sezonas sākumā gaidāmi vēl četri muzikāli daudzveidīgi koncerti, kuros uzstāsies grupa “Arcandella”, saksofonu kvartets “Atomos”, flautiste Dita Krenberga, pianiste Sana Villeruša, čellistes Inga Ozola, Māra Botmane, klavesīniste Ieva Saliete, dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine un flautiste Maija Kļaviņa.

“Latvijas Radio 3 “Klasika” rīkotos koncertus raksturo žanriska un stilistiska daudzveidība – šoruden skanēs gan pirmatskaņojumi un latviešu komponistu klasika, gan džeza un pasaules tautu mūzika, kā arī baroka pērles programmā “Hendelis un laikabiedri”, kas 19. decembrī tiešraidē no Rīgas būs dzirdama visā Eiropā," teica Latvijas Radio 3 “Klasika” mūzikas ierakstu un Latvijas Radio 1. studijas koncertu producente Anna Veismane.

18. oktobrī pulksten 18.00 ar dažādu tautu etnomūziku uzstāsies grupa “Arcandella”, kurā apvienojušies dziedātāji Aiga Bokanova un Kārlis Saržants, pianists Rihards Plešanovs, kontrabasists Oskars Bokanovs, akordeonisti Rolands Zelčs un Māris Rozenfelds, kā arī vijolnieki Liene Brence un Konstantīns Paturskis. Koncertu vadīs Inga Saksone.

8. novembrī pulksten 18.00 uzstāsies saksofonu kvartets “Atomos”, bet koncerta īpašā viešņa būs dzejniece Inga Gaile. Programmā – latviešu autoru jaundarbu pirmatskaņojumi. Koncertu vadīs Anna Veismane.

29. novembrī pulksten 18.00 koncertu sniegs flautiste Dita Krenberga, čelliste Inga Ozola un pianiste Sana Villeruša. Arī šajā programmā godā tiks celta latviešu komponistu mūzika. Koncerta vadīšana būs Lienes Jakovļevas pārziņā.

19. decembrī pulksten 16.00 “Eiroradio” tiešraidē Georga Frīdriha Hendeļa un viņa laikabiedru mūziku piedāvās klavesīniste Ieva Saliete, dziedātāja Ilze Grēvele-Skaraine, flautiste Maija Kļaviņa un čelliste Māra Botmane. Koncerta vadītājs būs Orests Silabriedis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti