Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Elīnu Babkinu

Rīta Panorāma

Zoom intervija ar Dinu Vecānu

Skype intervija ar Lindu Zonni-Zumbergu

VIDEO: Postfolkoras grupa «Daba San» laiž klajā dziesmu «Dzirnaviņas»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Postfolkloras grupai “Daba San” iznākusi jauna dziesma ar nosaukumu “Dzirnaviņas”. Ar to grupa cer uzmundrināt savus klausītājus un atgādināt, ka par spīti neparedzamajam, dzīvei jāturpinās un mums jābūt spējīgiem pielāgoties. 

Grupas “Daba San” mākslinieciskā vadītāja Linda Zonne-Zumberga LTV raidījumā “Rīta Panorāma” pastāstīja, ka dziesma “Dzirnaviņas” ierakstīta pirms Covid-19 pandēmijas, taču grupa nolēmusi to laist klajā tagad, jo ārkārtējās situācijas dēļ nācies atlikt trešā albuma izdošanu. Linda Zonne-Zumberga skaidroja, ka dziesmas nosaukums ir visai burtisks: “Agrāk, senos laikos, jaunas meitas cēlās naktī un mala miltus visai nākamajai dienai ar rokas dzirnavām, kas [nozīmē] griezt smagu akmeni – smags darbs.

Un kas man likās interesanti, kādēļ mēs izvēlējāmies tieši šo dziesmu – ka pandēmijas laikā diezgan bieži arī ziņu virsrakstos bija teikts, ka sievietes iznes šo krīzi uz saviem pleciem.

Jo mājās tiek sagaidīts, ka sievietes ne tikai turpina savu parasto darbu attālināti, iespējams, tā pat kā vīrs, bet arī parūpējas par bērniem, taisa ēst, uzkopj māju. Stipras sievietes vienmēr ir bijušas svarīgas. Laiki var mainīties, mēs varam runāt par dzimumu līdztiesību un vienlīdzību, taču tajā pašā laikā kaut kādas dzimumu lomas vienmēr paliek. Es ceru, ka šī dziesma uzmundrinās cilvēkus – ka ir jāturpina, ka nevar padoties, ka vienmēr ir bijis grūti un vienmēr paliks arī vieglāk pēc kāda laika."

Grupas “Daba San” jaunākais albums būs par darbu latviešu folklorā ar uzsvaru uz graudkopību, taču albuma iznākšana pagaidām atlikta, stāstīja Linda Zonne-Zumberga. Viņa stāstīja: “Domāju, ka rudenī diemžēl neizdosim tāpēc, ka, lai izdotu albumu, ir vajadzīgi līdzekļi kaut vai tam pašam prezentācijas koncertam. Mums bija plānots visu vasaru koncertēt, un tagad visi saliktie koncerti no marta līdz jūnijam jau ir atcelti.”

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti