VIDEO: Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā muzicē trio «Metamorfoze»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pirmdien, 21. februārī, pulksten 18.00 pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā muzicēs trio "Metamorfoze" – flautistes Liene Dobičina, Zane Jurēvica un pianiste Zane Rubesa.

Programmā iekļauti divi pirmatskaņojumi – Annas Veismanes cikls "Fugato. Burdons. Estampija" un Oskara Herliņa Trio, kas komponēti īpaši šim koncertam. Līdzās jaundarbiem skanēs arī Madaras Pētersones opuss "Laiks elpot" un Platona Buravicka Compaction ("Blietēšana"). Visi skaņdarbi sacerēti pagājušajā gadā.

Koncertu vadīs un ar mūziķēm un komponistiem sarunāsies Edgars Raginskis; tiešraidi varēs klausīties "Klasikas" ēterā, bet skatīties "Klasikas" mājaslapā un portālā LSM.lv

Par skaņdarbiem

Annas Veismanes cikla "Fugato. Burdons. Estampija" ideja saistīta ar baroka, tautas mūzikas un viduslaiku deju mūzikas elementiem. "Fugato" saklausāmi baroka mūzikai raksturīgi vaibsti – polifonas imitācijas, tēmas, kas viena otrai uzslāņojas dažādās ritmiskās un tonālās attiecībās. Otrajā daļā  "Burdons" ostinētā basa ritmiskā pulsācija atgādina tautas mūziku. Savukārt trešā daļa būvēta kā 13. gadsimta viduslaiku deja estampija (estampie – franču, istampitta – itāļu). "Spēlējos ar atkārtojumiem, jo tieši tā tika veidotas senās dejas estampija un saltarella – kā dejiskas variācijas," stāsta komponiste, kuras interese par renesanses mūzikas žanriem un tēmām aizsākusies 2020. gadā sacerētajā kompozīcijā kokļu ansamblim "Intrada un antifons", kas rakstīta, iedvesmojoties no muzikoloģes Ilzes Šarkovskas-Liepiņas grāmatas "Latvijas mūzika Renesansē: priekšvēstneši, briedums, konteksti". Šī tematika turpinās arī jaunajā opusā.

Madaras Pētersones opuss "Laiks elpot" tapis, iedvesmojoties no latviešu dzejnieces Ingas Pizānes radošā darba un dzejoļa "Pulksteņi skatlogos".  "Par sava skaņdarba nosaukumu esmu izvēlējusies pirmspēdējo dzejoļa rindiņu – "laiks elpot", " teic komponiste. "Laika tēma man vienmēr bijusi saistoša un esmu tai veltījusi vairākus skaņdarbus. Šoreiz par laiku prātoju Ingas Pizānes elegantajā, viegli meditatīvajā izteiksmē – par pulksteņiem, kuri "vēro cilvēku laikkārīgos skatienus", par klusumu, kas "vienmēr ir atbilde, ja ir laiks - laiks iet, laiks elpot, laiks elpot, laiks iet.". "

Oskara Herliņa Trio veido trīs daļas. Pirmo daļu ar nosaukumu "Carl Czerny meets Allan Holdsworth" iedvesmojušas Karla Černi etīdes klavierēm savijumā ar britu džezroka un progresīvā roka ģitārista Alana Holdsvorta mūziku, kura apvieno sevī gan džeza, gan akadēmiskās mūzikas valodas. Otrā daļa atstāta bez nosaukuma, jo tās mūzika ir pārāk abstrakta, lai radītu kādas konkrētas asociācijas. "Trešā daļa "A Piece from an Italian movie of the 1960s" parāda manu interesi par "easy listening" mūziku. Komponējot šo trio daļu, biju aizrāvies ar Stelvio Cipriani "Marijas tēmu" no skaņu celiņa filmai Femmina Ridens," skaidro autors.

Platons Buravickis par savu opusu "Compaction" ("Blietēšana") stāsta: "Mums bieži dzīvē ir jāgatavo vieta un augsne: jāsagatavo augsne puķēm dārzā, jāapģērbjas, izejot no mājas. Daži apģērbjas, pat iznākot no savas istabas – proti,  jāgatavojas, lai nešokētu citus, vai arī jāsagatavo ķermenis, lai nejustu diskomfortu. Jāsagatavo pieņemami apstākļi ciemiņiem, bērniem, jāsagatavo darba galds. Lai nofiksētu gatavošanas rezultātu, nebūtu slikti arī pieblietēt. Kam mēs gatavojam augsni? Vai nu lai kaut ko stādītu, vai nu būvēšanai. Kad gatavojam augsni būvēšanai, pēc pazemes ūdeņu novadīšanas un līmeņa izlīdzināšanas augsne jāpieblietē, tad jātaisa fundaments, kas arī jāpieblietē. Kad dzīvē notiek kaut kas patīkams, jūs varat to paturēt prātā – kaut ko var nofotografēt, kaut ko pierakstīt. Bet ko darīt ar sajūtām, kad tev pēkšņi kļūst labi? Piemēram, saule spīd vai iedvesma atnākusi? Droši – pieblietē!"

Trio "Metamorfoze"

Trio "Metamorfoze" 2015. gadā dibinājušas flautistes Liene Dobičina, Zane Jurēvica un pianiste Zane Rubesa, un kopš tā laika savu augstvērtīgo māksliniecisko sniegumu apliecinājušas koncertos un festivālos Latvijā un citviet Eiropā. Savā radošajā darbībā ansamblis vēlas akcentēt 20. un 21. gadsimta kamermūzikas dažādo skanējumu, veicināt sabiedrības interesi un zināšanas par laikmetīgo kamermūziku, kā arī sadarbībā ar komponistiem veicināt jaundarbu radīšanu un atskaņošanu. 

Trio guvis vairākas nozīmīgas uzvaras starptautiskos konkursos, toskait "Grand Prix" starptautiskajā mūzikas konkursā "Cap Ferret Music Open" Francijā (2021), 2. vietu starptautiskajā mūzikas konkursā "Rising stars Grand Prix" Berlīnē (Vācija, 2020), 1. vietu pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu ansambļu kategorijā starptautiskajā mūzikas konkursā un festivālā "Svirel Nova" Goricā (Slovēnija, 2018), 3. vietu trio kategorijā Starptautiskajā Frīdriha Kūlava flautistu konkursā Ulcenā (Vācija, 2017). 

Koncerta norisi Latvijas Radio 1. studijā atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti