Koncerti Latvijas Radio studijā

Eiroradio Ziemassvētki Rīgā. Apvienības "Džezbaroks" koncerts Latvijas Radio 1. studijā

Koncerti Latvijas Radio studijā

Kamermūzikas koncerts "IEelpo Latviju!"

Stīgu trio "Baltia" Ludviga van Bēthovena un Tālivalda Ķeniņa mūzikā

VIDEO: Pirmo reizi Latvijas Radio 1. studijā muzicē stīgu trio «Baltia»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

2023. gada pirmajā Latvijas Radio 3 – ''Klasika'' rīkotajā koncertā 16. janvārī pulksten 18.00 Latvijas Radio 1. studijā varēs dzirdēt pērn dibināto stīgu trio "Baltia" – vijolnieci Paulu Šūmani, altisti Jevgēniju Frolovu un čellisti Annu Veselovu.

Programmā "Divi meistari. Bēthovens un Ķeniņš" mākslinieces iekļāvušas divus izvērstus opusus – Vīnes klasiķa Ludviga van Bēthovena Stīgu trio Op. 9 Nr. 1 Solmažorā un latviešu modernās mūzikas klasiķa Tālivalža Ķeniņa Stīgu trio.

Trio "Baltia" mūziķes atzīst – Ludviga van Bēthovena stīgu trio 12 stīgas ģenerē tādu enerģiju, kam piemīt simfonisks spēks un skanējums, savukārt Tālivaldis Ķeniņš apbur ar izsmalcinātu gaumi, kas veidojusies, studējot Parīzē, tostarp pie leģendārā komponista Olivjē Mesiāna. Publikai šis koncerts būs izcila izdevība baudīt šedevrus, kas uzskatāmi par stīgu trio žanra izcilākajiem darbiem.

Koncertu vadīs un ar mūziķiem sarunāsies "Klasikas" programmu vadītāja Ilze Medne.

Koncerta tiešraidi varēs klausīties "Klasikas" ēterā un skatīties "Klasikas" mājaslapā un sabiedrisko mediju portālā lsm.lv.

Vijolniece Paula Šūmane, altiste Jevgēnija Frolova un čelliste Anna Veselova augstāko muzikālo izglītību ieguvušas Austrijā un sadarbojas jau kopš studiju laikiem. Vīnes gaisotnes iedvesmotas, mūziķes pievērsušās filigrānajam stīgu trio žanram un izveidojušas ansambli "Baltia". Trio spoži debitēja Mazās Mežotnes pils un Pētera Vaska fonda rīkotajā latviešu mūzikas koncertsērijā, atklājot 2022. gada sezonu. Tāpat pagājušajā vasarā trio uzstājies arī atjaunotajā sanatorijā "Ogre" un mākslas un mūzikas festivālā "Parakosm" Tārgalē sadarbībā ar mākslinieku grupu "Puškina ielas gaismas", apvienojot mūziku ar analogajiem gaismas efektiem.

"Šis laiks ir meklējumu laiks, lai saprastu, kas ir mūsu misija kā māksliniekiem šajā pasaulē, kāda ir jēga tam, ko mēs darām un vai tam vispār ir jēga," – tā pirms debijas Mazajā Mežotnes pilī intervijā "Klasikai" paudusi Paula Šūmane.

"Var dzirdēt, ka mums ir trīs individuālas balsis. Tāpēc arī veidojām stīgu trio, nevis kvartetu, jo mums likās, ka stīgu trio varam vairāk pasniegt mūsu individuālos skanējumus," prāto Anna Veselova.

Jevgēnija Frolova: "Mēģinājumu process norit gludi – par visu vienoties spējam diezgan ātri. Enerģija, kas ir mēģinājumu laikā, ir ļoti pozitīva!"

Vairāk par trio šeit!

Paula Šūmane ir koncertējoša vijolniece, soliste. Mūzikas kritiķi viņas spēlei piedēvē smalku stila izjūtu, iespaidīgu tehniku, filigrānu niansētību un spilgtu skatuvisko sniegumu. Paula Šūmane ir 15 starptautisku konkursu un Lielās mūzikas balvas laureāte. Kā soliste sadarbojusies ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, Lietuvas Valsts simfonisko orķestri, kamerorķestri "Sinfonietta Rīga", Liepājas simfonisko orķestri, Lisabonas Metropoles orķestri, Bādenbādenes filharmonisko orķestri, "Hofer Symphoniker", Klaipēdas Nacionālā teātra orķestri u.c. Paula Šūmane ar izcilību absolvējusi divas mūzikas augstskolas – Parīzes Nacionālo augstāko mūzikas un dejas konservatoriju un Grācas Mākslu universitāti.

Jevgēnija Frolova ir pasaulslavenā kamerorķestra "Kremerata Baltica" altu grupas koncertmeistare. 18 gadu vecumā debitējusi kā solomāksliniece, kopā ar vijolnieci Paulu Šūmani atskaņojot Volfganga Amadeja Mocarta Sinfonia Concertante. Ieguvusi bakalaura grādu Dānijas Karaliskajā mūzikas akadēmijā Kopenhāgenā. Studijas turpinājusi Vīnes Mūzikas un skatuves mākslas universitātē. Jevgēnija Frolova spilgti izpaužas visā kamermuzicēšanas krāsu paletes bagātībā, ko apliecinājusi "Vīnes filharmoniķu" vasaras akadēmijā Zalcburgas festivālā, festivālā "Loisiarte" un "Con Anima" festivālā Austrijā. Jevgēnijas Frolovas profesionālā orķestra pieredze ietver arī spēli kamerorķestrī "Musica Vitae" Zviedrijā, Kopenhāgenas Filharmoniskajā orķestrī un Dānijas Nacionālā radio simfoniskajā orķestrī.

Annas Veselovas spēle ir izcili daudzveidīga, aptverot gan klasiskās un romantiskās mūzikas koncertus, gan operešu un mūziklu izrādes, gan "cross-overprogrammas un kinomūzikas ierakstus Holivudas filmām, "Netflix" seriāliem un BBC dokumentālajām filmām "Synchron Stage" orķestra sastāvā. Čelliste regulāri uzstājas Vīnes kamerorķestra un Vīnes Tautas operas orķestra projektos, spēlējot gan Vīnes galvenajās koncertzālēs ("Musikverein Wien", "Konzerthaus Wien"), kā arī brīvdabas operetes festivālos un turnejās Eiropā, Japānā, Dienvidkorejā, Taivānā, Indijā. Anna Veselova studējusi Austrijā (Grācā un Vīnē), Dānijā (Orhūsā) un Spānijā (Sansebastjanā).

Koncerta norisi atbalsta Valsts kultūrkapitāla fonds.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti