VIDEO: Latviešu un japāņu tautasdziesmas kopā savītas dziesmā «Lēni, lēni / Sakura»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Iznācis etnomūziķa, komponista, aranžētāja un producenta Artūra Uškāna (Art U) pasaules mūzikas projektā “EtnoZoom” radīts videoklips Japānas un Latvijas mūziķu skaņdarbam “Lēni, lēni / Sakura”, informē mūziķa pārstāvji. Latviešu un japāņu tautasdziesmas kopā savijuši vairāki etnomūziķi – japāņu dziedātājs Masaki Nakagava, kā arī Artūrs Uškāns, Indra Mētra un folkloras grupa “Laiksne”. 

“Video iznāca sakuras ziedēšanas laikā, dziesmu ierakstījām vēl pirms pandēmijas, bet video filmējām pērnās vasaras sākumā,” stāsta idejas autors un projekta producents Artūrs Uškāns. “Zīmīgi, ka projekts ir pabeigts šogad, kad Japāna un Latvija atzīmē draudzības 100. gadadienu. Videoklipu ievada un noslēdz 17. gadsimta japāņu haiku meistara Macuo Bašo dzeja Masaki Nakagavas izpildījumā. Šī haika parāda Latvijas un Japānas kopību – lai arī ģeogrāfiski tālas zemes, tomēr tās vieno dvēseliska radniecība dabas uztverē. Ne velti latviešiem haikas ir tik tuvas, tām ir liela saturiska līdzība ar mūsu pašu tautasdziesmām.”

Videoklipu radošās brigādes – režisores Marijas Miglinieces un operatora Raita Lapāna vadībā filmēja Tūjas jūrmalā un tās apkārtnē. Savā pirmajā galvenajā aktierlomā debitēja projekta “EtnoZoom” skaņu režisors un līdzproducents Edgars Skrāģis. 

Projekts “EtnoZoom” paredz apvienot vienā skaņdarbā latviešu un dažādu pasaules valstu tautasdziesmas. No Latvijas puses projektā piedalās zināmi popa, roka un etnomūziķi – Renārs Kaupers, Ieva Akuratere, Leila Alijeva, grupas “Laiksne”, “Ducele”, “Māsas Dimantas” un citi. Ārzemju mākslinieki pārstāv Somiju, ASV, Gruziju, Sardīniju, Franciju, Panamu, Senegālu, Japānu, Azerbaidžānu un citas valstis. Skaņdarbi tiek sadalīti pa mākslinieku duetiem – viens latviešu un viens ārvalstu mūziķis. “Kopskaitā paredzēti 12 dueti dažādos mūzikas stilos – no elektronikas un deju mūzikas līdz džezam un kantrī,” skaidro producents Uškāns. “Pēc  pirmā video nonākšanas “Youtube” mūziķi no dažādām valsīm sāka iesūtīt savus materiālus projektam, tāpēc, iespējams, būs jāveido vēl viens albums.”

Visām dziesmām aranžējumu veido Artūrs Uškāns, un katrai tiek plānots arī videoklips.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti