Koncerti

"Mīlestība ir". Guntara Rača autorvakars

Koncerti

Dārza svētku koncerts #paliecmājās

"COME PRIMA" mūzikas pusstunda. Brāļi Petrauski

VIDEO: Iedvesmojoša pusstunda ar brāļiem Petrauskiem koncertciklā «Come prima»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Jau otro reizi VEF Kultūras pils Lielās zāles skatuve izaicina mājās sēdētājus ļauties iedvesmojošai mūzikas pusstundai, lai krīzes laikā atsvaidzinātu ikdienišķo vienmuļību. Koncertcikls “Come prima”, kurā mākslinieki ne vien spēlē, bet arī sarunājas ar klausītāju, pārcēlies uz interneta vidi. 

Pianists Raimonds Petrauskis un saksofonists Oskars Petrauskis savā koncertā izspēlē šo laiku. Ilgo, savādo laiku, kurā mēs gaidām atgriešanos vecajā dzīvē vai varbūt pavisam jaunu pasauli. Saksofona improvizācijas ļauj sapņot un ilgoties, bet jutekliskā klavierskaņu enerģija ievibrē vēlmi dzīvot tālāk.

Viss būtu gandrīz kā īstā koncertā, vienīgi akustika šķiet pārlieku skanīga, jo zālē nav neviena cilvēka. VEF Lielās zāles atmosfēra ir iedvesmojoša arī tādēļ, ka iedarbinātā gaismu pults ļauj izbaudīt ekrāna dzidrā attēla mijiedarbi ar skaņu.

Oriģinālās aranžijās izskan popmūzikas ikonas Maikla Džeksona, armēņu priestera un komponista Komitasa melodijas, kam līdzās gandrīz neatpazīstams grupas “Līvi” senais hits “Pulkstenis iet” simboliski iezīmē laika nepārtrauktības mistēriju. Un, visbeidzot – tukšajai zālei pāri lido Ērika Ešenvalda kordarbs “O Solutaris Hostia” saksofona tembrā, bet no visām pusēm šos skaņu stāstus ieskauj dobja, nerimtīga jūras šalkoņa, tikpat īsta, cik īsta ir mūsu dzīve tagad mājās.

Brāļi Petrauski par savu mūzikas izvēli saka: “Klātesoši elementi līdzās laikam ir daba un jūra kā nezināmā un neaptveramā simbols. Lai vai kā – “pulkstenis iet”, neatkarīgi no mums”. Un vēl viņi saka, ka šajā koncertā laiks arī apstājas – “apcere, gaidīšanas mūzika, ilgošanās, pieminēšana un būšana kopā ar visiem!”

Digitālā audiovizuālā koncerta ieraksts no VEF Kultūras pils pirmo reizi izskan 30. aprīlī pulksten 20.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un Replay.lv

Kamermūzikas cikls “Come prima”

Šis ir VEF Kultūras pils jubilejas gads – 1. martā apritēja 60 gadi, kopš pils ir vērusi durvis apmeklētājiem. VEF Kultūras pils aizsāktais kamermūzikas koncertu un sarunu cikls “Come prima” augstā audiovizuālā ieraksta kvalitātē piedāvā klausītājiem izbaudīt iedvesmojošu mākslinieku muzicēšanu un viņu stāstus par spēlēto no VEF Kultūras pils Lielās zāles skatuves.

Pašizolācijas laikā plānots vēl viens koncertieraksts, kā arī citi digitāli videomateriāli par VEF muzeju un pils radošo darbību. Koncertieraksti būs pieejami sabiedrisko mediju portālā LSM un Replay.lv portālos, Latvijas Radio “Klasika” programmā, kā arī VEF Kultūras pils mājaslapā un ''YouTube'' vietnē.

Pirms atskaņošanas koncertzālēs kamermūzika vairāk nekā 100 gadus tika spēlēta galvenokārt mājās, tādēļ koncertu cikla “Come prima” nosaukumā likts mūzikas termins itāļu valodā: kā iepriekš, kā sākumā. Tā ideja ir atgriezties pie mājas muzicēšanas pirmsākuma, radīt atbrīvotu un mājīgu gaisotni, kurā norit sarunas un muzicēšana draugiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti