Vestards Šimkus: «Gors» - viens no izcilākajiem notikumiem Latvijas vēsturē

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latgales vēstniecības "Gors" jeb Austrumlatvijas koncertzāles atklāšana ir viens no pašiem izcilākajiem kultūras notikumiem atjaunotās Latvijas vēsturē, jo tā ir pirmā pasaules standartiem atbilstošā speciāli būvētā akustiskā koncertzāle Latvijā ar divām zālēm un diviem lieliskiem „Steinway” koncertflīģeļiem, atzīst pianists Vestards Šimkus, kurš šovakar kāps uz "Gors" skatuves kopā ar Liepājas Simfonisko orķestri un diriģentu Atvaru Lakstīgalu.

„Ar klavierēm ir tāpat kā ar automašīnām – jo jaunāks, jo labāks,” atzīst Vestards Šimkus, kurš pašrocīgi pagājušā gada vasarā Hamburgā „Steinway” firmas rūpnīcā izvēlējās koncertflīģeļus abām Latgales vēstniecības "Gors" koncertzālēm – gan lielajai, gan mazajai. „Pēc daudzu stundu izmēģināšanas tieši šos divus es atzinu par gana labiem Austrumlatvijas koncertzālei, kas, manuprāt, patiešām ir viens no pašiem izcilākajiem notikumiem atjaunotās Latvijas vēsturē. Kultūras notikumiem – noteikti, jo

šī ir pirmā pasaules standartiem atbilstošā speciāli būvētā akustiskā koncertzāle ar divām zālēm un diviem lieliskiem „Steinway” koncertflīģeļiem Latvijā. Diemžēl pirmā. Viena no retajām Baltijā. Man tiešām žēl, ka Rīgā tādas nav, un izskatās, ka tuvākajā laikā nebūs.”

Kā ziņots, 29. un 30. maijā plkst. 19 izskanēs divi pilnīgi vienādi Latgales vēstniecības "Gors" atklāšanas koncerti divās daļās. 30. maija koncertu būs iespēja vērot tiešraidē Latvijas Televīzijas pirmajā kanālā. Koncerta pirmā daļa - dziesmuspēle „Ķēniņmeita. Latgales pasaka” - ir vitāls prieka un joku pilns iestudējums, kura galvenais varonis - trešais tēva dēls Duraceņš, pārvarot dažādus šķēršļus un pārbaudījumus, atmodina snaudošo Princesi.

Koncerta pirmā daļa atklāj savdabīgās, dažādu nāciju un laikmetu ietekmētās Latgales folkloras bagātības, šīs puses mūziķu, dejotāju un spēlētāju prasmes. Uzvedumā piedalās ap simt darbojošās personas - lielākoties bērni un jaunieši no Jāņa Ivanova Rēzeknes mūzikas vidusskolas un mūzikas skolas, pilsētas koriem, deju kopām „Dziga” un „Dziguči”, folkloras kapelām, kā arī citi kolorīti Latgales mākslinieki.

Koncerta pirmās daļas veidošanā iesaistījusies plaša un daudzveidīga radošā komanda: uzveduma koncepcija, scenārijs un režija ir Uģa Brikmaņa un Oresta Silabrieža pārziņā, mūzikas un aranžējumu autori ir rēzeknieši Ilona Rupaine un Einārs Lipskis, uzveduma tekstus raksta Raibīs Suņs (Oskars Orlovs), kustību konsultants ir horeogrāfs Ilmārs Dreļs, vokālā sadaļa uzticēta diriģentei Andai Lipskai, skatuves veidols – Latvijas Nacionālā teātra scenogrāfam Aigaram Ozoliņam, bet tērpus uzvedumam veido Rēzeknes Tautas teātra māksliniece Ināra Apele.

Koncerta otrajai daļai būs jāatklāj akustiskās koncertzāles iespējas dažādos žanriskos un stilistiskos spektros: koncertflīģeļu „Steinway&Sons”, kora, ērģeļu un simfoniskā orķestra skanējums. Koncerta otrajā daļā piedalīsies Liepājas Simfoniskais orķestris (diriģents Atvars Lakstīgala), ērģelniece Iveta Apkalna, pianists Vestards Šimkus, kā arī citi mākslinieki. Īpaši atklāšanas koncertam kopkorī savas skanīgās balsis savienos dziedātāji no Rēzeknes, Daugavpils un Cēsu koriem. Koncertā uzstāsies solisti Guntra Kuzmina (soprāns), Krišjānis Norvelis (bass) un citi.

Latgales vēstniecības "Gors" atklāšanas koncerta dienā 30. maijā plkst. 22 Mazajā zālē svinības turpināsies ar rokenrola grupu „Big Al & Jokers”. 1. jūnijā notiks divi koncerti – plkst. 17 koncertzālē ar kino un teātra mūzikas programmu viesosies Maestro Raimonds Pauls, Māra Briežkalna instrumentālā grupa, trio „Limonāde” un solisti, savukārt plkst. 21 Lielo zāli pieskandinās latgaliešu grupas „Dabasu Durovys” un „Bez PVN”, kā arī viesi no Ukrainas – r’n’b duets Tamerlan un Aļena Omargalieva. Savukārt 2. jūnijā mazos bērnus un ģimenes priecēs muzikāli teatrāls uzvedums „Izlaidums Brīnumskapī”.

Latgales vēstniecības "Gors" pirmā koncertsezona izskanēs 16. jūnijā, kad būs baudāms mūzikas un dzejas uzvedums „Imants un Ziedonis” Renāra Kaupera, Latvijas Radio kora un citu izcilu mākslinieku izpildījumā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti