Vērienīgais jaunizveidotā Marisa Jansona Festivāla orķestra koncerts būs skatāms LTV

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Svētdien, 18. jūlijā, Latvijas Televīzija no Dzintaru koncertzāles pārraidīs mūzikas festivāla “Rīga Jūrmala” jaunizveidotā Marisa Jansona Festivāla orķestra īpašo koncertu, ko diriģēs pasaulslavenais britu diriģents Džons Eliots Gārdiners.

Marisa Jansona Festivāla orķestris atskaņos Johanesa Brāmsa Pirmo simfoniju dominorā op.68 un Roberta Šūmaņa Koncertu klavierēm un orķestrim laminorā op.54, ko izpildīs izcilais ungāru izcelsmes pianists Andrāšs Šifs.

Orķestris izveidots kā pašu mūziķu aizsākta iniciatīva vien dažas nedēļas pirms šīs uzstāšanās. Mūziķi no Bavārijas Radio simfoniskā orķestra, Amsterdamas Karaliskā “Concertgebouw” orķestra, Berlīnes Filharmonijas, Oslo Filharmonijas, Cīrihes Tonhalles un Vīnes Filharmonijas orķestra pieņēmuši uzaicinājumu festivālā šādi godināt ievērojamā latviešu diriģenta Marisa Jansona piemiņu. Ar Marisa Jansona dzīvesbiedres Irinas Jansones atbalstu orķestris nodēvēts par Marisa Jansona Festivāla orķestri.

Koncerta televīzijas pārraidi veidos LTV Kultūras raidījumu redakcija, to vadīs žurnāliste Eva Johansone, režisēs Agita Cāne-Ķīle.

LTV Kultūras raidījumu redakcijas vadītāja Ieva Rozentāle uzsver: “Pasaules mēroga klasiskās mūzikas zvaigžņu – sera Džona Eliota Gārdinera un Andrāša Šifa –, kā arī Eiropas izcilāko orķestru mūziķu uzstāšanās ir īpašs notikums Latvijai. Iespēja viņus vērot televīzijā ir ekskluzīva. Gārdinera leģendārie baroka un klasiskās mūzikas ieraksti kļuvuši par augstākā līmeņa paraugu diriģentiem visā pasaulē, bet Šifa klaviermūzikas darbu interpretācijas jaunieši apbrīno un studē mūzikas augstskolās. Latvijas Televīzija pirmo reizi ierakstīs un pārraidīs šos māksliniekus. Ir gaidāms neaizmirstams notikums!”

Koncerts atklās otro mūzikas festivālu “Rīga Jūrmala” – jaunpienācēju Eiropas vasaras festivālu vidū, kas jau kļuvis nozīmīgs Latvijas mūzikas dzīvē. Sadarbībā ar festivālu un godalgoto TV producentu un režisoru Pīteru Maniuru top diriģentam Marisam Jansonam veltīta dokumentālā filma “Mariss Jansons: četru orķestru stāsts”, to līdzproducē arī Latvijas Televīzija. Pirmizrāde plānota 2022. gada sākumā.

“Esam aizkustināti par to, cik pašaizliedzīgi un ar kādu atdevi orķestra mūziķi virzījuši iniciatīvu izveidot jaunu festivāla orķestri, lai godinātu diženo maestro Marisu Jansonu. Mēs ar nepacietību gaidām jaunā festivāla orķestra uzstāšanos uz festivāla “Rīga Jūrmala” skatuves, un prieks, ka ar Latvijas Televīzijas atbalstu šo notikumu varēs vērot arī tie klasiskās mūzikas mīļotāji, kuri nevarēs ierasties uz koncertiem klātienē,” atzīmē festivāla “Rīga Jūrmala” izpilddirektore Zane Čulkstēna.

Marisa Jansona Festivāla orķestra koncerts tiešraidē būs skatāms 18. jūlijā pulksten 19.00 sabiedrisko mediju portālā LSM.lv un REplay.lv, klausāms – Latvijas Radio 3 “Klasika”. Televīzijas pārraide – pulksten 22.10 LTV1.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti