Ventspilī Ziemassvētkus sagaidīs ar koncertu «Ceļā uz gaismu»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Sagaidot Ziemassvētkus, 23. decembrī uz tradicionālo koncertu Ventspils baptistu baznīcā ielūdz jauktais koris "Ventspils", Ventspils kamerorķestris, solisti un diriģents Aigars Meri, medijus informē “Kurzemes filharmonijas” pārstāvji.

Koncertā izskanēs Johana Sebastiana Baha, Georga Filipa Telemaņa, Dītriha Bukstehūdes, Arama Hačaturjana un Ģirta Celmiņa, Mortena Lauridsena un Jāņa Aišpura skaņdarbi.

Johana Sebastiana Baha Koncerts divām vijolēm un orķestrim BWV 1043 radīts laika posmā no 1717. gada līdz 1723. gadam un ir viens no pazīstamākajiem komponista darbiem, kā arī spilgts koncerta žanra piemērs vēlīnā baroka periodā.

Koncerta trīs daļas – “Vivace”, “Largo ma non tanto” un “Allegro” – izskanēs Ventspils kamerorķestra, Zanes Volbergas (klavesīns) un solistu Sanitas Salmanes un Unas Lotes Vītoliņas izpildījumā.

Georga Filipa Telemaņa Koncerts trijām vijolēm, stīgām un klavesīnam TWV 53 : F1 ir daļa no instrumentālās mūzikas cikla “Tafelmusik”. Par šo ciklu, kas ir viens no pazīstamākajiem komponista skaņdarbiem, pats Telemans savulaik teicis: ““Tafelmusik” man kādreiz noteikti atnesīs pasaules slavu, es nekad neesmu šaubījies par skaņdarba vērtību.”

Atskaņojumā piedalīsies Ventspils kamerorķestris, Zane Volberga (klavesīns) un solisti – Juris Švolkovskis, Aija Frišenfelde un Jekaterina Rosuščana.

Dītrihs Bukstehūde tiek uzskatīts par vienu no nozīmīgākajiem vācu baroka komponistiem. Par autoritāti laikabiedru acīs liecina fakts – Johans Sebastians Bahs savulaik ar kājām devies apciemot Bukstehūdi, mērojot vairāk nekā 400 kilometrus tālu ceļu.

Dītriha Bukstehūdes Ziemassvētku kantātes “Das neugeborne Kindelein” atskaņojumā Ventspils kamerorķestrim un Zanei Volbergai (klavesīns) pievienosies jauktais koris “Ventspils”.

Līdzās iepriekšminētajiem skaņdarbiem koncertprogrammā iekļauts arī armēņu komponista Arama Hačaturjana Adadžo no baleta “Spartaks”.

Koncertā baptistu baznīcā tiks atskaņots Roberta Longfīlda veidots pārlikums klavierēm un sīgu instrumentu orķestrim. Pie klavierēm – Zane Volberga.

Koncertā “Ceļā uz gaismu” izskanēs arī ģitārista un komponista Ģirta Celmiņa jaundarbs stīgu orķestrim un sitaminstrumentiem “No ausmas līdz rietam”, amerikāņu komponista Mortena Lauridsena kora dziesma “O Magnum Mysterium”, kā arī Jāņa Aišpura kompozīcija ar Rutas Štelmaheres dzeju korim, klavierēm un čellam “Gaisma”, kas nesen piedzīvoja pasaules pirmatskaņojumu projekta “Ventspils rakstnieku mājas stāsti” ietvaros. Solisti – Zane Volberga (klavieres), Pēteris Ozoliņš (čells).

Ieeja koncertā bez maksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti