Kultūras ziņas

Ēvaldam Valteram – 128

Kultūras ziņas

"Olivers" Ogres teātrī

Ventspilī izskan labdarības koncerts Ukrainas atbalstam

Ventspilī izskan labdarības koncerts Ukrainas atbalstam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Koncertzālē "Latvija" izskanējis labdarības koncerts "Nakts nevar ilgt mūžīgi". Biļešu ieņēmumi tiks ziedoti kara plosītajai Ukrainai un tās cilvēku atbalstam. Koncertā izskanēja ukraiņu komponista Valentīna Silvestrova "Klusās dziesmas" un pazīstamā amerikāņu komponista Deivida Langa cikla "Runā nāve" pirmatskaņojums Latvijā.

"Spēj slimu garu ārstēt tikai dziesma, šis harmonijas varas noslēpums. Var novērst spiedīgāko maldu briesmas un kaisles dumpīgumu valdīt." Šis bija pavisam citāds ziedojumu koncerts – kluss, sāpju un mierinājuma caurvīts, veltīts tiem, kuri šobrīd Ukrainā cīnās par dzīvību un brīvību. Ar ticību, ka nakts nevar ilgt mūžīgi.

"Ir skaidrs, ka šis vakars ietvēra bezgalīgas skumjas par tagadni un arī par pagātni, jo viss, kas ir noticis, tas ietvēra bezgalīgu skaistumu un bezgalīgu mīlestību," stāstīja koncerta mākslinieks Reinis Dzudzilo.

"Pilnīgi visiem cilvēkiem šobrīd gan pasaulē, gan Eiropā vajadzētu justies tā, ka tas viss ir par mums," uzsvēra koncerta māksliniece Krista Dzudzilo.

Par "pēcskaņas meistaru" dēvētais ukraiņu komponists Valentīns Silvestrovs ciklā "Klusās dziesmas" dalās pārdomās par bijušo, esošo un iespējamo, te saklausāms miers, gaišums un sakrāls skaistums. "Gan muzikāli, gan emocionāli, protams, bija ļoti grūti dziedāt. Būtībā tas ir piemērs, kad dzeja ir galvenais, un patiesībā mūzika ir izrietējusi no dzejas," par skaņdarbu sacīja dziedātājs Armands Siliņš.

Koncerta laikā bija iespēja sekot līdzi dziesmu tekstiem latviešu un ukraiņu valodā, radot asociāciju ar divām upēm, kuras plūst viena otrai blakus, līdz, izskanot pirmajam ciklam, acu priekšā parādījās viens vārds – klusums.

"Pilnīgi skaidrs kļuva, ka ir nepieciešams šis lielais klusums, kurš patiesībā nemaz nav tik liels, salīdzinoši ar klusumu, kas ir cilvēku dzīvēs," skaidroja Krista Dzudzilo.

Amerikāņu komponists Deivids Langs ciklu "Runā nāve" radījis pirms desmit gadiem, par iedvesmas avotu ņemot pretmetu – dzīvo bailes iepretim nāves mierpilnumam.

"Kaut kā man šķita, ka šis darbs ir ļoti laba atbilde uz to, kā varētu uztvert nāvi. Mēs caur tādu dvēseles stāvokļa maiņu kaut vai uz pusotru stundu varam iedot kaut ko vairāk, kādu garīgo maizi. Tas mentālais darbs ar sevi, saglabāt mieru iekšēju un plūdumu, jo man kā nāves iemiesotājai bija ļoti grūti atrast to, kas tad es esmu, jo cilvēkam dziedāt nāves vietā ir jocīgi. Mēs nonācām pie tā, ka viņa ir mierīga un viņa ir mīloša, viņa paņem pie sevis un atbrīvo," pastāstīja dziedātāja Beāte Zviedre

Koncertā klāt bija arī ukraiņi, kas savu patvērumu raduši Ventspilī. "Mēs esam sajūsmā! Asaras acīs… Mēs, protams, ļoti pārdzīvojam par mūsu Ukrainu... Mēs esam sajūsmināti – gan mūzika, gan dzeja – dvēseliski, ar atmosfēru, viss labi!" sacīja koncerta apmeklētāja Viktorija no Ukrainas.

Visi ienākumi no koncerta biļetēm ar "Ziedot.lv" starpniecību tiks novirzīti palīdzībai Ukrainas cilvēkiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti