Ventspilī ar trīs pianistu koncertiem atzīmēs Klavieru dienu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ventspilī, koncertzālē “Latvija”, atzīmējot starptautisko klavierēm veltīto dienu jeb “Piano Day”, 28. martā koncertēs pianisti Ļevs Svirskis (Leo Svirsky), Reinis Zariņš un Kelija Morana (Kelly Moran), medijus informē koncertzāles pārstāvji.

Pirmoreiz Ventspilī Klavieru diena tiks atzīmēta ar trīs spilgtu, starptautiski atzītu pianistu pārsteidzošiem un muzikālajā valodā atšķirīgiem koncertiem, ļaujot klausītājiem iepazīt gan dažādo instrumenta skanējumu, gan katra mākslinieka kā autora un interpreta personību.

“Kāpēc pasaulei vajadzīga Klavieru diena? Iemesli ir dažādi. Galvenokārt tāpēc, ka nenāk par ļaunu cildināt šo instrumentu un visu ar to saistīto – izcelt izpildītājus, komponistus, klavieru būvniekus, skaņotājus, cēlējus un nesējus un, visvairāk, klausītāju!” teicis idejas autors Nilss Frāms.

Ļevs Svirskis
Ļevs Svirskis

Vakara ievadā savu pirmo un vienīgo koncertu Latvijā uz Dāvida Kļaviņa radītā instrumenta “470i” sniegs krievu izcelsmes pianists un komponists Ļevs Svirskis.

Amerikā dzimušā un augušā, bet šobrīd Nīderlandes pilsētā Hāgā dzīvojošā mūziķa interese saistās ar klausīšanās nepastāvīgo iedabu mūsdienās, atmiņas un emociju dezorientāciju, vienlaikus nezaudējot saikni ar vēsturi, pazīstamiem simboliem, dziesmām un stāstiem kā mākslinieciskās izteiksmes līdzekļiem.

Vakara turpinājumā koncertzālē “Latvija” priekšnesumu sniegs latviešu koncertpianists Reinis Zariņš. Zariņš citu vidū izceļas kā dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, spožs solists un prasmīgs kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu autors.

 

Koncertā Ventspilī trīskārtējais Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāts atskaņos Fransuā Kuperēna (François Couperin), Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven), Ferenca Lista (Ferenc Liszt) un Kloda Debisī (Claude Debussy) skaņdarbus, kā arī minēto komponistu mūsdienu gara radinieku kompozīcijas.

Kellija Morana
Kellija Morana

Klavieru dienas koncerta izskaņā, audiovizuālā performancē, demonstrējot vēl citādu – sagatavotu (no “prepared” angļu valodā) klavieru skanējumu un to sniegtās iespējas, ar autormūzikas programmu uzstāsies pazīstamā amerikāņu pianiste un komponiste Kellija Morana. Mūziķe no Longailendas Ņujorkā tiek cildināta par savu neparasto pieeju klavieru skanējuma izpētei.

Pirmā klaviermūzikai veltītā diena jeb “Piano Day” tika atzīmēta pirms pieciem gadiem, 2015. gada 29. martā. Dienā, kad pēc vācu pianista un skaņraža Nilsa Frāma (Nils Frahm) ierosinājuma ikviens plašajā pasaulē tika aicināts godināt šo instrumentu un tam radīto mūziku. Nu gada 88. dienas (atsaucoties uz 88 klavieru taustiņiem) atzīmēšana kļuvusi par tradīciju un šogad norisināsies jau sesto reizi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti