NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Jonathan Bree, Dzelzs Vilks, Daughter un Baložu Pilni Pagalmi

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Figūras, sqara, Kae Tempest u.c.

Top 25/10 LV jaunumi: Kuba, headachee, Pororoka, Sudno u.c.

Veltījums Saules kultam un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Radio Naba" mūzikas topus papildina ilgi gaidīta vietējās apvienības atgriešanās un pieci jauni singli no Ukrainas. Pēc 20 gadu gaidīšanas dienas gaismu drīz ieraudzīs instrumentālās grupas "kuba" otrais studijas albums, kā priekšvēstnesis ir singls "pilsētas". Ārvalstu mūzikas topā iekļauti pieci svaigi ukraiņu veikumi. Jaunie indī rokeri "headachee" izdevuši dziesmu "тиха година", kas iekļauta arī nule izdotajā "Ukrainian Indie for Independence pt.II". Grupa "Загреб" piedāvā savu versiju Orfeja un Eiridikes mīta atainojumam singlā "Орфей", kas radīts kopā ar mūziķi "примара". Tumšā folka apvienība "Pororoka" smeļas iedvesmu no Saules kulta singlā "Витоки". Mūziķis "SUDNO" notver mikrorajonu estētismu ar atbilstoši nosaukto "Мікрорайон", un par aukstāko ziemu dziesmā "Зима" pavēsta "BaWN".

"kuba" – "pilsētas"

Pēc vairāku gadu pārtraukuma atkalapvienojusies instrumentālās mūzikas grupa "kuba", kuras sastāvā ir Arnis Račinskis, Jānis Žilde, Mareks Ameriks, Toms Ostrovskis, Mārtiņš Strautnieks un Mikus Solovejs. "Pilsētas" ir jaunākais apvienības veikums kopš 2002. gadā izdotās plates "15 episodes of kuba" un 2005. un 2006. gadā izdotajiem singliem "baku" un "aukstu tēju augstu lēju". Šiem divtūkstošo vidus singliem bija jābūt priekšvēstnešiem otrajam studijas albumam, kas tā arī neiznāca… līdz šim. 

Singls "pilsētas" izdots kopā ar ziņām par šogad gaidāmo otro apvienības studijas albumu "laukumi". Skaņdarbs radies jau 2006. gadā, taču ieskaņots tikai 2017. gadā Valmierā, "Hodila" studijā un samiksēts 2022. gadā Rīgā, studijā "Mute". Arī albuma "laukumi" muzikālais materiāls līdzīgi galvenokārt radies tūkstošgades sākumā, kad tika gatavots "jaunais" studijas ieraksts, kam bija iecerēts sekot projekta debijas albumam, bet 2006. gadā grupa pārtrauca savu darbību un iecerētais otrais albums tā arī netika pabeigts un dienas gaismu neieraudzīja.

"Šis varētu būt ilgāk tapušais otrais studijas albums Latvijas mūzikas vēsturē," komentē grupa un secina, ka "mūzika radusies pēc debijas albuma izdošanas laika periodā no 2003. līdz 2006. gadam. Ierakstīta tikai 2017. gadā. Savukārt gala mikss notika pandēmijas laikā – 2021. un 2022. gadā. Tātad, albums tapis 20 gadus." Kopā ar singlu "pilsētas" izdota arī b-puse "jauni laukumi (Gon7o mix)". Singla vāka foto autors ir Mārtiņš Grauds.

"headachee" – "тиха година" 

Jauniešu indī roka apvienība "headachee" no Kijivas savos straumēšanas servisu aprakstos paši par sevi komentē ar vārdiem "yo, mēs esam ukraiņu grupa no Kijivas un bla-bla-bla, mēs spēlējam kaut ko starp dream-pop un psihedēlisko roku. Jums nevajag raudāt pie mūsu dziesmām, jums vajag izbaudīt dzīvi, jautrību un skābi!" Apvienības pirmais dubultsingls "dirty cups and flowers" tika izdots 2021. gada vidū. Tam gada nogalē sekoja četru dziesmu īsalbums "dumb attempts to find a sense", bet 2022. gada sākumā – singls "sorry, dear mr.president". Pēc šī singla pārtrūka angļu valodas vientulība "headachee" diskogrāfijā, un pagājušajā aprīli tika izdots "kрасивий і смішний". Apvienība arī tika iekļauta pērn izdotajā dziesmu kompilācijā "Ukrainian Indie for Independence", bet jaunākais singls "тиха година" iekļauts 1. martā izdotajā "Ukrainian Indie for Independence pt.II".

"Загреб" feat. "примара" – "Орфей"

Savu debijas īsalbumu četru puiši apvienība "Загреб" izdeva 2016. gadā, kam sekoja vēl viens EP un vairāki singli, līdz 2020. gadā tika izdota debijas plate "Oщущение Вечной Молодости". Arī "Загреб" diskogrāfijā mijas angļu un ukraiņu valoda, bet pēdējos veikumos pārliecinoši dominē dzimtā mēle. Paši sevi mūziķi apraksta ar vārdiem "domīgi un dejojoši Ukrainas indī scēnas pārstāvji. "Загреб" apvieno britu indīroku, postpanku un "kārtīgu" trokšņu mūziku ar nedaudz dance house". 

Jaunākais singls "Орфей" ir pirmā dziesma no drīzumā gaidāma apvienības albuma, kas sastāvēs no sadarbībām ar citiem jauniem Ukrainas mūzikas skatuves pārstāvjiem. Dziesmas vēstījums ir mūsdienīga un jauna interpretācija antīkajam, mīlas ciešanu un moku piesātinātajam Orfeja un Eiridikes mītam. Tā radīta "mūsu new wave stilā ar spēcīgu un atmosfērisku tekstu no viesmākslinieka un dziedātāja "примара" (latv. val. Spoks)," komentē grupa.

"Pororoka" – "Витоки" 

Kijivas tumšā folka apvienība "Pororoka" februāra sākumā kopā ar videoklipu publicēja savu jaunāko singlu "Витоки". Dziesma ir veltījums Saules kultam, kas ir klātesošs vairākās pagānu kultūrās. "Tradicionāli ukraiņu kultūrā Sauli simbolizē astoņstaru zvaigzne, ko sauc Ruzha vai Rozha. Saules kultam ir cieša saikne ar briežiem – senajos laikos cilvēki ticēja, ka tieši brieži katru rītu izved Sauli no zemes dzīlēm līdz debesīm," dziesmas simbolismu preses relīzē komentē apvienība. Uzrunāti privāti, "Pororoka" arī akcentē gan dziesmā izcelto Saules kultu, gan šī kulta klātbūtni dažādās kultūrās, dažādos laikos. Apvienība arī papildina, ka ""Витоки" ukraiņu valodā nozīmē "izcelsme". Mēs ticam, ka mūsu "Saule" drīz uzlēks un gaisma gūs virsroku pār tumsu. Šis gads ir patiesības brīdis mūsu cilvēkiem. Mēs paveicām lielas lietas 2022. gadā, bet grūtākais vēl ir priekšā".

"SUDNO" – "Мікрорайон"

Mikrorajonu bērnība ir šķietami neatņemama postpadomju telpas nostalģijas sastāvdaļa. Lo-fi postpanka mūziķis savā jaunākajā, atbilstoši nosauktajā singlā "Мікрорайон" šo sajūtu tvēris gan tekstā, gan pavadošajā video. Pats savu mūziku "SUDNO" apraksta kā skumjas romantikas un atmosfēriskas bezcerības apvienojumu, kas klausītājiem nodots caur siltu un maigu kasešu skanējumu. Salto blokmāju konglomerāti, kas rotā Austrumeiropas valstu pilsētu plānojumus, ir kā savdabīgi betona mūžameži. Nezinātājiem – neizprotami un atbaidoši, bet zinātājiem tur katrā logā un kāpņu telpā dzīvo pa stāstam, no kuriem daži iemūžināti arī dziesmā "Мікрорайон".

"BaWN" – "Зима"

"BaWN" ir ukraiņu postpanka mūziķis no Luckas pilsētas, kurš ir visnotaļ daudzsološas karjeras pašā sākuma posmā. Pirmā dziesma "BaWN" "Youtube" kanālā publicēta vien pirms septiņiem mēnešiem, bet jau šajā nepilnā gada laikā mūziķim izdevies ieinteresēt pāris tūkstošu klausītāju. Par singlu "Зима" mūziķis komentē, ka "šajā dziesmā es aprakstīju visaukstāko ziemu, un, man šķiet, ar vārdiem "Ziema ir auksta, it kā vakar būtu redzējis laimīgus cilvēkus izbaudām dzīvi" es notvēru šīs aukstākās ziemas atmosfēru".

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti