NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Dz, Irklis, Podruga, The Horrors, Nick Cave/Warren Ellis u.c.

NABA Top

Top 25/10 LV jaunumi: Satellites LV, black midi, Pom Pom Squad u.c.

Kebabu impērija, polārlāči, polārpētnieki un citi jaunumi

Veltījums kebabu impērijas valdniekam un citi jaunumi «Radio Naba» mūzikas topā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pašmāju mūzikas jaunumos jaunā un daudzsološā indīroka grupa “audrú” priecē ar savu pirmo singlu dzimtajā valodā “Cimdiņš”, bet jestrie un enerģiskie “Very Cool People” cenšas sasaukt savu draugu un kebabu impērijas valdnieku dziesmā “Oskar!”. Tikmēr starp trokšņiem un polārlāčiem pašizolācijas radīto neskaidrību izlādē “šeit nedzīvo polārlāči” dziesmā ”un šeit arī”. Ārzemju mūzikas topa jaunumos polārpētnieka “Amundsen” stāstu pēta Džastins Salivans, kurš dažiem varētu būt zināms arī kā “New Model Army” līderis. Spāņu panku trio “Rata Negra” ar jaunu skanējumu dod ieskatu gaidāmajā albumā, klausītajiem nododot trakulīgo singlu “Desconfia de ese chico”, bet producenti arc rae un Ouens Ross, kuru ceļi krustojušies Berlīnē, saspēlējas niansētajā “End of Empires”.

“audrú” – “Cimdiņš”

Vieni no daudzsološākajiem Latvijas mūzikas skatuves jaunpienācējiem ir atgriezušies, priecējot klausītājus ar jaunu singlu “Cimdiņš”. Indīroka grupas sastāvā ir Ieva Svētiņa, Gita Strazdiņa-Dzintara, Artūrs Dzintars un Jurģis Rāts. Šis ir pirmais singls kopš pērn izdotā debijas EP “The Lighthouse Trilogy”, kas saņēma Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta Mikrofons 2021” nomināciju kategorijā “Gada debija”. Tematiski ziemīgais “Cimdiņš”, kas alternatīvi dēvēts arī kā “Ezītis”, šobrīd ir unikāls skaņdarbs “audrú” daiļradē, jo līdz šim grupa dziedājusi tikai angļu mēlē. Par dzimtās valodas izvēli un pašu “Cimdiņu” mūziķi komentē, ka “cilvēki dziesmas latviešu valodā gaida vairāk un ir gatavi uzklausīt vairāk. Dziesmas sešas minūtes aizrit ātri – sekojot līdzi melodijas līnijai, kas attīstās līdz ar dziesmas stāstu, bet daudzdaļība, mainīgā dinamika, harmonijas progresija dod iemeslu dziesmu nokristīt par postroku”. Ģirta Laumaņa studijā "Hodila Records" ierakstītais singls izdots kopā ar video klipu, kas lieliski ilustrē dziesmas radīto iztēles ainu. Jāpiemetina, ka “audrú” savus skaņdarbus “veido kā noskaņām bagātus stāstus un tādēļ arī neskaidro to nozīmi, ļaujot klausītājiem pašiem iztēloties.”

“Very Cool People” – “Oskar”

“Par godu pavasarīgajam martam izdots jauns singls, kas veltīts grupas trompetistam un kebabu magnātam Oskaram Ozoliņam,” relīzē stāsta grupas pārstāvji. Tiem, kuri seko līdzi “Very Cool People” darbībai, šis skaņdarbs nebūs jaunums, jo jau iepriekš atskaņots koncertos. Tajos grupas “runasvīrs” Elvijs Grafcovs atklājis, ka dziesma tapusi, lai sasauktu Oskaru Ozoliņu ierasties uz “soundčeku”. Tā savu uzdevumu lieliski pildījusi brīžos, kad Oskars bijis pārāk iegrimis kebabu impērijas īpašnieka uzdevumu pildīšanā. “Šis stāsts laikam izklausās dikti garšīgi, jo noskaidrojies, ka ir cilvēki, kuri tiešām jau meklējuši Oskara kebabnīcas,” komentējis Elvijs Grafcovs, noraujot gardās ilūzijas plīvuru. Jestrajam un pozitīva enerģijas lādiņa pilnajam singlam līdzi izdots arī video, kas “ataino grupas skatījumu uz pandēmijas izraisīto šā brīža situāciju Latvijā un pasaulē. Lielākajai daļai restorānu un citu kvalitatīvas ēdināšanas zīmolu ir liegta iespēja strādāt. Vienīgie, kas veiksmīgi darbojas tālāk, ir ātrās ēdināšanas restorāni. Kā zināms, ēdiens ir liela daļa no vietējās kultūras, tāpat kā, piemēram, mūzika un dejas. Attiecīgi šobrīd cieš arī daudzu pasaules tautu kultūra, tādēļ singlu pavadošajos reklāmas rullīšos grupas dalībnieki ironizē par lielo korporāciju reklāmas kampaņām un pārlaimīgo darbinieku stāstiem”.

Materializējot grupas mitoloģiskajā pasaulē atrodamo kebabu impēriju, Oskara kebabu restorānu ķēdei izveidots logo un sauklis “Oskar's Kebab – Feast Like A Beast!”, kuri redzami gan “Oskar” videoklipā, gan amizantajos reklāmas rullīšos. Sperot soli uz priekšu, ikvienam ir iespēja apmeklēt ēdināšanas iestādes mājaslapu un veikt pasūtījumu: oskarskebab.lv

“šeit nedzīvo polārlāči” – “un šeit arī”

Divi jaunieši no Rīgas, pašizolācija, pirmskara mājas pēdējā stāva dzīvoklis un viens mikrofons – tāda ir “šeit nedzīvo polārlāči” dzimšanas vide. Par radīto mūziku projekta pārstāvji relīze komentē: “Ziemas salā un bez komunikācijas ar ārpasauli palika tikai trokšņi un polārlāči.” Šobrīd mūziķu duets izdevis savu debijas singlu “un šeit arī”. Uzreiz top skaidrs, ka singla nosaukums visloģiskāk izklausās uzreiz aiz apvienības nosaukuma, tādēļ varētu būt interesanti sekot līdzi nākošajām šāda veida saspēlēm, ja pie klausītājiem nonāks tālāki trokšņi un polārlāči. Pats singls “Un šeit arī” ir dzīvības pilns, instrumentāls skaņdarbs, kas uz brīdi uzbur viltotu, melanholiska miera sajūtu, lai trauksmaini uzplaiksnītu no otrās minūtes, kur šķietami izlādējas visa “jaunā normālā” neskaidrība un apjukums.

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

Justin Sullivan – “Amundsen”

Džastins Salivans dažiem varētu būt labāk zināms kā britu rokgrupas “New Model Army” līderis. Jau 2003. gadā Džastins Salivans veica pirmo sānsoli no grupas solo projektu virzienā ar albumu “Navigating by the Stars”. Ar pirmo solo debiju, kas tika radīta traģisko 2001. gada 11. septembra notikumu iespaidā, Salivans sevi pieteica kā mūziķi, kura dziesmas caurstrāvo stāsti. Tajās apzināti vēstīts par populāriem vai mazāk zināmiem, autobiogrāfiskiem, vēsturiskiem un cita veida stāstiem, rosinot klausītāja iztēli. Tieši tāds ir arī “Amundsen” jeb pirmais singls no 28. maijā gaidāmā turpinājuma Salivana solo karjerai ar albumu “Surrounded”, kas tapis pērn, pirmās mājsēdes un ierobežojumu laikā. “Navigating by the Stars” iekļautajā dziesmā “Ocean Rising” vārdos varēja dzirdēt polāro ekspedīciju tematiku, un tā atgriežas arī šajā skaņdarbā. Izrādās, dziesmu autors jau ilgu laiku interesējas par šāda veida 20.gs sākuma zinātniskajiem piedzīvojumiem. Polārpētnieku Roberta Skota (Robert Scott) un Roalda Amundsena (Roald Amundsen) konkurence par Dienvidpola sasniegšanu ir vēsturisku notikumu sērija, kas izsenis fascinējusi Salivanu. “Lielbritānijā cēlā un traģiskā Skota neveiksme ir bieži aprakstīta nacionālajā mitoloģijā, bet otrs, patiesi izcils pētnieks, reti tiek slavēts,” par Amundsena pieredzē balstīto dziesmas sižeta iedvesmu atklāj Salivans.

“Rata Negra” – “Desconfia de ese chico”

“Rata Negra” jeb, latviski tulkojot, “melnā žurka” ir panku trio no Madrides, kuri savu debiju mūzikas industrijai pieteica ar 2017. gadā izdoto albumu “Oído Absoluto”. Jau 2018. gadā tam sekoja “Justicia Cósmica”, bet nu karstasinīgie panki ir atgriezušies ar jaunu singlu no 23. aprīlī gaidāmā albuma “Un Vida Vulga” (“Vulgāra dzīve”). Saglabājot grupai piemītošo nesavaldāmo un nepieradināmo enerģijas lādiņu, jau ar pirmajām skaņām top skaidrs, ka “Desconfia de ese chico” (“Neuzticies tam puisim”) no iepriekšējās daiļrades atšķiras ar meistarīgāku skaņas apstrādi. Trauksmaino singlu lieliski papildina ar to kopā izdotais rotaļīgais videoklips, bet par gaidāmo albumu grupas ierakstu kompānija “La Vida Es Un Mus Discos” komentē, ka “ikviena no desmit dziesmām ir tik laba, ka tās varētu tikt izdotas kā singli!”

arc rae, Owen Ross – “End of Empires”

Francijā dzimušais arc rae ir elektroniskās mūzikas mākslinieks un skaņu dizaineris. Ouens Ross ir amerikāņu producents, komponists un multiinstrumentālists. Abu radošos ceļus kopā savedis Berlīnes muzikālais kolektīvs “High Wires”, kā rezultātā pie klausītājiem nonācis 4 dziesmu minialbums “Spells”. Otro vietu albuma dziesmu sarakstā ieņem “End of Empires”, kura plūstoši saspēlējas arc rea dzīvā “cilpošanas” (looping) tehnika ar Ouena piedāvātajiem “sampliem” (samples) un tehniski attīstītajām harmonizēšanas spējām. Producentu kopdarbs ir ambienta, modulēta skaņu ainava, kuras patiesā maģija slēpjas niansēs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti