Kultūras ziņas

Atklāj izstādi un labākās fotogrāfijas

Kultūras ziņas

Vinetas Kaulačas stopkadru izlase

Tapusi dokumentālā filma par Pēteri Vasku

Vasks pēc filmas pirmizrādes: Šķiet, es izskatos labāk nekā pirms 25 gadiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Latvijas Televīzija, atzīmējot komponista Pētera Vaska 70. jubileju, izveidojusi dokumentālo filmu “Musica Serena. Komponists Pēteris Vasks”.

Latvijas Televīzijas skatītājiem filmu būs iespēja noskatīties piektdienas, 15.aprīļa vakarā, bet otrdien, 12.aprīlī, klātesot pašam jubilāram, notika filmas pirmizrāde.

Režisore Kristīne Želve, scenāriste Ieva Rozentāle un operators Andrejs Verhoustinskis komponista Pētera Vaska gaitām sekoja un līdzdzīvoja gandrīz gadu.

Filmu caurvij jaunākā komponista opusa “Musica Serena” motīvi, sākot no partitūras un beidzot ar skaņdarba pirmatskaņojumu Kokolu, Somijā. „Tas priekšstats, protams, bija par viņu kā ļoti intensīvu, garīgu dzīvi dzīvojošu cilvēku.

Esot tajā filmēšanas procesā un ejot līdzi arī uz sporta zāli, mēģinājumiem vai piedaloties ikdienas gaitās, es atklāju šo viņa vitālo enerģiju, to dzīvesprieku un spēju priecāties par katru mirkli, būt viņā iekšā līdz galam un arī, ka viņa dzīvē ir ne mazums humora. Pēterim, starp citu, ir brīnišķīga humora izjūta,” saka Želve.

„Man nepatika, ka es pārāk daudz spēlēju klavieres, jo es neprotu spēlēt. Bet man ļoti patika, ka parādīja manus draugus, somu mūziķus,” par filmēšanās laiku saka pats filmas varonis. „Tas bija skaists laiks satikties ar šīm brīnišķīgajām meitenēm,” viņš piebilda.

Vaicāts, vai kaut ko atklājis pats par sevi, viņš atbild:

„Es varēju drusciņ salīdzināt, kāds es izskatījos pirms 25 gadiem un kāds es izskatos tagad. Man pašam liekas, ka es tagad labāk izskatos un ka es esmu līdzsvarotāks,” secina Vasks.

„Šī filma ir viengabalaina. Viņa ieved tādā Pētera mūzikas pasaulē, kas ir svarīgi un būtiski ,un tur arī ir tāds koncentrāts. Filma ir radījusi savu pasauli, un viņai noteikti būs skatītāji. Tomēr tā nav filma visiem. Man liekas, ka filma ir ļoti vērtīga,” norāda Pētera Vaska dzīvesbiedre un režisore Dzintra Geka.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti