Kultūras ziņas

Latvijas mākslinieku pašportretu izstāde "Es un es"

Kultūras ziņas

Iznākusi grāmata par skaņuplašu vēsturi

Ņujorkā skan Latvijas komponistu mūzika

Vasks: Latviešu mūzikas maratons Ņujorkas interneta radio kanālā ir unikāls notikums

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Ņujorkas vienīgajā klasiskās radio stacijas interneta "Q2" nodaļā, kas uzsvaru liek uz laikmetīgo mūziku, 24. augustā no rīta sākās 24 stundu ilgs latviešu mūzikas maratons “Jaunā mūzika – Latvija”. Dienas laikā jau izskanējuši Riharda Dubras, Raimonda Tigula, Līgas Celmas, arī Pētera Vaska skaņdarbi, ko atskaņo orķestris "Kremerata Baltica”, koris "Kamēr", Valsts akadēmiskais koris "Latvija" un citi. Komponists Pēteris Vasks uzskata - šis notikums ir Latvijas mūzikas lielākie svētki. Vasks bija pirmais latviešu komponists, ko radio stacija "Q2" atskaņojusi.

"Tas, kas ir šodien, ir absolūti unikāls," uzsver komponists Pēteris Vasks. "Vispār līdz šim šīs radio stacijas vēsturē ir bijuši vēl tikai divu valstu komponisti, kas skanēja 24 stundas, proti, poļu mūzika un mūsu kaimiņu somu mūzika. Mūsu mūziku klausās 16 miljonu liela auditorija. Ticiet man, tas ir milzīgs notikums, tie ir lieli svētki."

Kolekciju 24 stundām latviešu mūzikas radio "Q2" satura veidotājiem palīdzēja veidot Amerikā dzīvojošā komponiste un diriģente Dace Aperāne. Trīs kompaktdiskus ar mūslaikos komponējošiem komponistiem Ņujorkas radio stacijai sagatavoja arī Latvijas Radio kanāls "Klasika". Latvijas Radio 3 arī sarunājās ar radio stacijas producentu Aleksu Ambrousu.

"Šīm 24 stundām jābūt pēc iespējas daudzveidīgām. Manuprāt, ir negodīgi definēt Baltijas autoru mūzikas skanējumu. Labi zinu, ka klausītāji, pieslēdzoties latviešu mūzikas maratonam jau būs apbruņojušies ar kādiem priekšstatiem vai stereotipiem par jūsu mūziku, bet mēs par savu uzdevumu uzskatām šos priekšstatus kliedēt," skaidro raidstacijas “Q2 Music” producents Alekss Embrouss (ASV).

Starp jaunajiem komponistiem, kuru mūziku šodien klausās miljoniem viņpus okeāna, ir arī Jēkabs Jančevskis. Interesanti, ka viņš nezina, kuru no viņa skaņdarbiem translēs, bet arī viņš jūtas pagodināts piedalīties maratonā.

"Tie ir svētki ne tikai man un Pēterim Vaskam, bet arī visiem latviešu mūziķiem," norāda Jēkabs Jančevskis. "Cilvēki dzird ko sev ausij tīkamu, un es pieļauju, ka tas varētu nest kādas jaunas iespējas ne tikai komponistiem, bet arī kolektīviem.

24 stundu ilgo latviešu mūzikas maratonu vēlreiz varēs noklausīties sestdien, 29. augustā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti