Rīta Panorāma

Intervija ar KNAB politisko organizāciju finansēšanas kontroles nodaļas vadītāju Amīliju Raitumu

Rīta Panorāma

Rudens sezonā pieaug pamesto mājdzīvnieku skaits

LNSO vēsturiskais notikums – pirmo reizi Pētera Vaska īpašais jaundarbs

Vasks: Koncerts obojai un orķestrim ir mans visgaišākais darbs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

“Varētu teikt, ka šis ir mans visgaišākais darbs. Ir liels svētku brīdis – Latvijai simtgade. Ko tik mēs visu neesam pārdzīvojuši un izdzīvojuši, bet Latvija ir tik skaista,” mirkli pirms pirmā mēģinājuma, kad pirmatskaņojumu piedzīvos jaundarbs Koncerts obojai un orķestrim, savas emocijas atklāj komponists Pēteris Vasks.

Pirmo reizi pasaulē slavenais komponists Pēteris Vasks uzrakstījis jaundarbu īpaši pēc Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra pasūtījuma.

“Kā tad var rakstīt kādam citam, ja Latvijai ir simts gadi? Līdz šim Dievs ir stāvējis klāt šim projektam, un partitūra ir gatava,” komentē Vasks.

Kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri pirmatskaņojumā piedalās arī pasaulslavenais solomūziķis un "Berlīnes filharmoniķu" pirmā oboja Albrehts Maijers.

“Instruments pasaka priekšā – oboja ir tāds pastorāls instruments, ļoti grūts, skaists. Kā tad tur bez dabas klātbūtnes! Tā ir sfēra – Latvijas daba – par kuru var tikai jūsmot un to var slavināt,” atzīst Vasks.

Koncertam obojai un orķestrim ir trīs daļas: Rīta pastorāle, Prieks un svētku skats un Vakara pastorāle – vienas dienas ritējums.  

Koncertā 5.oktobrī Lielajā ģildē līdzās Vaska jaundarbam skanēs arī viņa “Musica Appassionata” un Bruknera monumentālā 6. simfonija.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti