Vasks: Ja turpināsim zaudēt garīgumu, nekas labs mūs nesagaida

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ja mēs katrs nelūgsimies, ja mēs turpināsim pazaudēt mūsu garīgumu un garīgās vērtības tādā masveidā, tad nekas labs mūs nesagaida, uzskata komponists Pēteris Vasks, uzsverot, ka katrs skaņdarbs, ko viņš sacer ir visdziļākā, viskarstākā lūgšana par mums visiem.

Jau vēstīts, ka ar Pētera Vaska autorkoncertu 8. septembrī Rīgas Doma baznīcā izskanēs 19. starptautiskais garīgās mūzikas festivāls. Viens no vakara gaidītākajiem brīžiem būs „Mein Herr mein Gott” – pirmatskaņojums, kura pamatā ir šveiciešu garīdznieka un mistiķa Brāļa Klauss lūgšana, ko viņš esot skaitījis ik dienas.

„Mēs dzīvojam tādā laikā, ka, ja mēs katrs nelūgsimies, ja mēs turpināsim pazaudēt mūsu garīgumu un garīgās vērtības tādā masveidā, tad nekas labs mūs nesagaida,” norāda Pēteris Vasks. „Tāpēc, paldies Dievam, ir garīgās mūzikas festivāls, un tādi ir daudzi, un no turienes nāk liels garīgs spēks.”

„Es vienmēr esmu uzskatījis, lai mēs, lai cilvēce dzīvotu ir divi spārni. Viens – tas, kas grib visu iznīcināt, kas ir ļaunuma pilns – naids starp tautām, valstīm, cilvēkiem. Un otrs, kas cīnās par garīgajām vērtībām. Kamēr būs tie, kas cīnīsies par garīgajām vērtībām caur mākslu, mūziku, kultūru – jebkādā veidā, tikmēr pasaule, manuprāt, vēl turēsies kaut kādā līdzsvarā. Ja tas vairs nebūs, tad mēs aizlidosim bezdibenī. Tāpēc katrs skaņdarbs, ko es cenšos sacerēt, ir visdziļākā, viskarstākā lūgšana par mums visiem,” skaidro Vasks.

Komponista darbus un pirmatskaņojumus Doma baznīcā izpildīs Valsts akadēmiskais koris „Latvija”, ērģelniece Kristīne Adamaite, Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un diriģents Māris Sirmais.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti