Vasarsvētkos Rīgas Domā notiks «Schola Cantorum Riga» koncerts 

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Vasarsvētku vakarā ikviens ir aicināts baudīt īpaši senatnīgu gaisotni Rīgas Domā. To radīs izcilā vokālā grupa “Schola Cantorum Riga” Guntara Prāņa vadībā un ērģelniece Larisa Carjkova, kas sagatavojuši Sv. Gara nosūtīšanas dienai atbilstošu koncertprogrammu “Veni, Creator” (“Nāc, Gars, Radītāj”). Tajā spēcīgas vīru balsis latīņu valodā mīsies ar brīnišķīgajām Doma ērģeļu skaņām, informēja Rīgas Doma pārstāvji.

Klausītāji tiek aicināti ielūkoties gregoriskā repertuāra neizsmeļamajos dziļumos un baudīt dažādu “žanru” dziedājumus – skanēs gan stingri ritmizētās tā sauktās ambroziskās himnas, gan dažādi mesas mainīgie dziedājumi, kuros melodija ir cieši saistīta ar vārdu un atklāj to visdažādākajos veidos. 

Savukārt ērģelniece Larisa Carjkova šim vakaram izvēlējusies nemainīgās vērtības J. S. Baha un franču baroka meistara Nikolā de Griņī daiļradē, kas vēl vairāk atklās dažādus Svētā Gara aspektus. Noslēgumā ieklausīsimies varenajās Vestminsteras zvanu skaņās, kas pacilā garu gan Londonā, gan Parīzē (tieši tur pirmatskaņots šis Vjerna opuss), gan Rīgā – majestātiskās Doma ērģeles šeit atklāsies pilnā spožumā.

Vokālā grupa ”Schola Cantorum Riga” tika dibināta 1995.gadā kā īpašs ansamblis senās mūzikas, sevišķi gregoriskā korāļa, autentiskai interpretēšanai un ir attīstījusies par grupu ar ļoti plašu un daudzveidīgu repertuāru. Tās viens no galvenajiem mērķiem ir atskaņot mūziku augstā mākslinieciskā un profesionālā līmenī. Pašlaik “Schola Cantorum Riga” galvenokārt pievēršas viduslaiku mūzikai un mūsdienu latviešu komponistu darbiem. Tapuši arī vairāki CD ieraksti.
 
Ansamblis regulāri uzstājas gan Latvijā, gan ārzemēs, ar koncertiem viesojoties Šveicē, Vācijā, Beļgijā (Gregorisko dziedājumu festivāls Vatū pilsētā), Polijā (Čenstohovas garīgās mūzikas festivālā „Gaude mater” 2005, 2007; Plockas garīgās mūzikas festivālā), Igaunijā u.c , bet Rīgas Doma velves neapšaubāmi ir viena no īpašākajām un piemērotākajām vietām autentiskam gregoriskā korāļa atskaņojumam. Koncerts notiks 9. jūnijā plkst. 19.00. Biļetes Rīgas Doma kasē un “Biļešu paradīzes” tirdzniecības vietās. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti