Vanemuines Simfoniskais orķestris jauno sezonu atklās Rīgā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Vanemuines Simfoniskais orķestris savu jauno sezonu sāks ar koncertu Rīgas Domā 14. septembrī, informēja Vanemuines teātra preses pārstāve Krista Leipsiga.

Pirmo reizi orķestra sezonas atklāšanas koncerts notiks ārpus Igaunijas. Pie diriģenta pults būs Pauls Megi (Paul Mägi), kurš jau trešo sezonu ir Vanemuines teātra muzikālais vadītājs un galvenais diriģents.

Ar Vanemuines Simfonisko orķestri mūzicēs ievērojami solisti no Latvijas, Lietuvas, Vācijas un Igaunijas, Vanemuines operas koris un Tartu Jauniešu koris, izpildot Fēliksa Mendelszona oratoriju „Elija“. Oratorijas atskaņošanā piedalīsies 160 orķestranti un kordziedātāji. Piedalīsies Vanemuines operas koris (kormeistare Pireta Taltsa) un Tartu Jauniešu koris (kormeistari Kadri Leppoja un Riho Leppoja).

Uzstāsies starptautiski novērtēti solisti: Krišjānis Norvelis (bass, Latvijas Nacionālā opera), Līsi Kasenemma (Liisi Kasenõmm) (soprāns, Vācija), Jovita Vaskevičūte (Jovita Vaskevičiute) (mecosoprāns, Lietuvas Nacionālā opera), Mati Turi (tenors), Reigo Tamms (Reigo Tamm) (tenors), kā arī Algers Ahuna (Alger Ahuna) (soprāns, Tartu Zēnu koris). Vairāk nekā 20 gadu laikā šī būs pirmā reize, kad Rīgas Doma baznīcā uzstāsies tik liela interpretu apvienība.

Pauls Megi arī šogad turpina paša iesākto tradīciju, sezonas atklāšanas koncertā kopā ar Vanemuines Simfonisko orķestri atskaņojot lielas formas garīgās mūzikas skaņdarbus. 2011. gadā tika izpildīts Džuzepes Verdi „Rekviēms“, 2012. gadā – Antonīna Dvoržāka „Stabat mater“.

Pauls Megi ir pazīstams arī Latvijas mūzikas draugiem. No 1990. līdz 1994. gadam viņš bija Latvijas Nacionālā Simfoniskā orķestra galvenais diriģents un mākslinieciskais vadītājs, kā arī Latvijas Mūzikas akadēmijas orķestra diriģēšanas profesors. Viņa vadībā Latvijas NSO ir sniedzis koncertus ievērojamās Rietumeiropas koncertzālēs. Paulam Megi ir arī piešķirta Latvijas Lielā Mūzikas balva.

Teātris „Vanemuine” ir vecākais teātris Igaunijā. Tas dibināts Tartu 1870. gadā. Vanemuine ir arī pirmais profesionālais teātris Igaunijā (1906.) un vienīgais triju žanru teātris, kurā skatāmas gan operas, operetes, mūzikli, gan klasiskais un modernais balets, gan teātra izrādes. Teātrim ir trīs dažādas ēkas, un tajā strādā vairāk nekā 350 cilvēku – tostarp baleta trupa ar ļoti starptautisku sastāvu un liels simfoniskais orķestris. Bieži uzstājas arī viessolisti. Vanemuine ir repertuāra teātris – katrā sezonā repertuārā iekļauti vairāk nekā 50 dažādi uzvedumi dažādos žanros.

Vanemuines Simfoniskais orķestris tika dibināts 1908. gadā. Orķestris spēlē ļoti dažādu repertuāru, papildus Vanemuines teātra programmā iekļautajām operām, operetēm, baletiem un mūzikliem katru sezonu programmā ir līdz pieciem simfoniskā orķestra koncertiem ar dažādām programmām.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti