Rīta Panorāma

Austrumeiropā Covid-19 dēļ pastiprina ierobežojumus

Rīta Panorāma

Grupa "Iļģi" laiž klajā pirmo vēstnesi no gaidāmā opusa "Mēs deviņi bāleliņi"

Valsts svētku koncerts "Latvijai 103" koncertzālē "Lielais dzintars"

Valsts svētkos «Lielajā dzintarā» skanēs Kalniņa, Tigula un Fedotova mūzika

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Liepājas koncertzālē "Lielais dzintars" diriģenta Māra Sirmā virsvadībā top svinīgs Latvijas 103. jubilejas koncerts, kurā koncertēs ērģelniece Iveta Apkalna, sitaminstrumentālists Rihards Fedotovs, obojists Pēteris Endzelis, komponists un pianists Raimonds Tiguls, koris "Latvija" un koncertzāles mājinieki – Liepājas Simfoniskais orķestris, informēja koncerta rīkotāji.

Šogad jau par tradīciju kļuvušās valsts svētku koncerta programmas mākslinieciskā vadība nodota latviešu koru kultūras virzītāja, diriģenta Māra Sirmā rokās, kurš ar sev raksturīgo monumentālo vērienu radījis daudzpusīgu koncerta programmu divās daļās.

"Svētku koncerta programmu esmu veidojis uz trīs tā saucamajiem "vaļiem" jeb šajā gadījumā komponistiem. Pirmais – Raimonda Tigula monumentālais skaņdarbs "Jūras grāmata", kas atbilstoši mūsu valsts svētku reizei savā būtībā ietver gan vēlējumu, gan atskatu uz pagātni, gan vēstījumu uz nākotni. Otrais – simboliskākie un skaistākie piemēri no Imanta Kalniņa simfoniskās un kormūzikas viņa nenosvinētās 80. jubilejas gadā. Trešais – ļoti interesanta, bet Latvijā maz zināma muzikālā personība, kas arodu slīpējis pasaules augstskolās – Rihards Fedotovs un viņa radītie mūsdienu mūzikas piemēri," ar skaņdarbu izvēli iepazīstināja programmas mākslinieciskā koncepta autors, diriģents Māris Sirmais.

Programmā pirmoreiz koncertzālē "Lielais dzintars" uzstāsies Eiropā pieprasītā pašmāju ērģelniece Iveta Apkalna, kas izpildīs Aivara Kalēja radīto tokātu par korāli "Gods Dievam augstībā" un Raimonda Tigula oratoriju "Jūras grāmata".

Vakara otro daļu atklās komponista un perkusionista Riharda Fedotova jaundarbi, ko papildinās Jura Matuzeļa radītās videoprojekcijas. Kulminācijā – Imanta Kalniņa kanoniskās 4. simfonijas 1. daļa, 6. simfonijas 3. daļa, Pētera Endzeļa izpildītais obojas koncerts un kormūzikas pērles – "Dziesma dzimtenei" un "Lūgšana".

Koncertu vadīs muzikologs Edgars Raginskis.

Svētku priekšvakarā – trešdien, 17. novembrī, pulksten 19.00 – klausītājus plānots uzņemt  koncertā klātienē, bet 18. novembrī pulksten 17.00 vakarā svinīgo programmu varēs atkārtoti piedzīvot Latvijas Reģionālās televīzijas kanālā "ReTV", kā arī koncertzāles "Facebook" un "Youtube" kontos no jebkuras vietas pasaulē.

Koncerts klātienē notiks tikai gadījumā, ja klātienes koncerti apmeklētājiem būs pieejami. Koncerts notiks, ievērojot aktuālos pasākumu apmeklēšanas un epidemioloģiskās drošības nosacījumus un būs pieejams ierobežotam cilvēku skaitam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti