Dienas ziņas

Izstādē - no lašiem līdz katamarānam

Dienas ziņas

Jēkabpilī turpina akciju "Dzīvo vesels"

Valkā pirmizrāde iestudējumam "Valka. Latvija. Brīvība"

Valkā pirmizrāde iestudējumam «Valka. Latvija. Brīvība.»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Valkā svētdien, 6.augustā, vakarā pirmizrādi piedzīvojis muzikālais uzvedums “Valka. Latvija. Brīvība.”, kurā atainoti vēstures fakti no Pirmā pasaules kara līdz pat Latvijas neatkarības iegūšanai 1920.gadā. Izrādes dramaturģiju veidojis Latvijas Radio personība Eduards Liniņš, vēstures liecības mijot ar mīlas stāstu starp latviešu puisi un igauņu meiteni, līdztekus akcentējot Valkas nozīmi Latvijas valsts izveidē.

2017.gada novembrī apritēs 100 gadi, kopš Valkā sanāca Latviešu pagaidu nacionālā padome, kurā aizsākās ideja par Latviju kā neatkarīgu valsti, un tieši šim notikumam veltīta izrāde. Tajā piedalījās aktieri no vairākiem Latvijas teātriem, izspēlējot Pirmā pasaules kara, Krievijas pilsoņu kara un Latvijas neatkarības cīņu notikumus.

Iestudējums ir vēstures montāža, stāsta lugas autors Eduards Liniņš, kurš divu jaunu cilvēku likteni caurvijis šiem vēsturiskajiem notikumiem.

"Ja mēs tā varētu teikt, tā ir dramatizēta vēstures mācību grāmata par laika posmu no 1917.gada sākuma līdz 1920.gada vidum," norāda  izrādes dramaturgs Liniņš.

Literārais materiāls veidots pēc vēstures dokumentiem un tā laika preses izvilkumiem. Izrādē atveidoti arī dialogi starp tā laika reālām politiskajām personām un izdomātiem tēliem.

Galvenās lomas atveidotāji ir Nacionālā teātra aktieri Raimonds Celms un Zane Dombrovska. Abu aktieru skatuves attiecības parāda, cik ļoti karš un tā laika notikumi izmainīja cilvēkus un sabiedrību kopumā.

"Marta ir jauna sieviete un - kā daudzas jaunās sievietes un ne tikai, - protams, ir mainījušās tieši kara dēļ, un vispār sabiedrību ļoti mainīja Pirmais pasaules karš.

Un mana Marta dabū ļoti pieaugt, respektēt tos vēsturiskos notikumus," stāsta aktrise Zane Dombrovska, kas izrādē atveido galveno varoni Martu.

"18 gadus vecs, tikko ģimnāziju beidzis puisis, kurš tajos laikos dodas aizstāvēt savu zemi un notic šai progagandai un aicinājumam stāties armijas rindās," piebilst Raimonds Celms, kurš izrādē atveido galveno varoni Jāni.

Muzikālo izrādi “Valka. Latvija. Brīvība.” papildināja arī Valkas kultūras nama vīru vokālais ansamblis “Lai skan!”.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti