Kultūras ziņas

Dailes teātrī melu drāmas pirmizrāde

Kultūras ziņas

Tapis romāns par ierēdņu dzīvi

Valkā svin Jāņa Cimzes 200. jubileju

Valkā ieskandināta Cimzes 200.jubileja

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Kā vēstīts, šogad aprit 200 gadi, kopš latviešu kora mūzikas pamatlicēja un skolotāju semināra dibinātāja Jāņa Cimzes dzimšanas. Izcilā pedagoga un mūziķa jubilejas gadu otrdienas pēcpusdienā Valkas Kultūras namā ieskandināja Latvijas Radio kora koncerts diriģenta Sigvards Kļavas vadībā, taču dažādi Cimzes jubilejai veltīti pasākumi Valkā notiks visa šī gada garumā.

Latviešu tautas dziesma "Teici, teici valodiņa" ir viena no zināmākajām dziesmām, kas tapusi Jāņa Cimzes apdarē. Taču viņa devums mūsu tautas koru mūzikā ir nenovērtējams.

Latvijas Radio kora diriģentrs Sigvards Kļava uzsver – ikvienam koru dalībniekam ir gods dziedāt dziesmas Jāņa Cimzes apdarē.

"Tās ir tautas dziesmu apdares, kas ir tik ļoti folklorizējušās, ka padara mūsu nāciju sevišķu ar to, ka dažādās situācijās mēs spējam dziedāt daudzbalsīgi. Un tas atšķir mūs no citām nācijām visā pasaulē," norāda Sigvards Kļava

Jāņa Cimzes darba mūža nozīmīgākie gadi aizritējuši Valkā, kur dibināts skolotāju seminārs. Viņa audzēkņi bijuši tādi nozīmīgi Latvijas kultūras un izglītības darbinieki kā Apsīšu Jēkabs, Auseklis, Baumaņu Kārlis un daudzi citi.

"Viņš izaudzināja pirmo latviešu inteliģentu paaudzi, jo skolotājs ir inteliģents cilvēks. Viņš savā draudzes skolā dibināja korus, biedrības un skolotāju konferences," stāsta Valkas novadpētniecības muzeja speciāliste Ligita Drubiņa.

Visa gada garumā Valkā notiks vairāki Cimzem veltīti pasākumi - jau tradicionālās Cimzes dienas, senioru vokālo ansambļu konkurss, savukārt maija beigās – lielā Dziesmu diena.

"Būs četri jaundarbi, kas veltīti Cimzem, Jānis Peters uzrakstījis četrus dzejoļus. Raimonds Pauls jau ir uzrakstījis dziesmu. Vēl raksta Mārtiņš Brauns un Selga Mence. Igauņiem būs jaundarbs, būs igauņu nacionālais vīru koris, būs vairāk nekā 1500 koristu," vērienu raksturo Valkas novada domes priekšsēdētājs Vents Armands Krauklis.

Jāņa Cimzes 200 gadu jubilejas svinību noslēgums gaidāms oktobra nogalē Rīgā, Latviešu biedrības namā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti