Valentīndienā sāksies festivāls «Vīnes klasika»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Kā allaž ļoti bagātīgu muzikālo spektru piedāvās ikgadējais festivāls „Vīnes klasika”, kas savu skanējumu Rīgā sāks piektdien, 14. februārī. Šī gada lielā jubilāra Ludviga van Bēthovena versmainais temperaments tajā savīsies ar Mocarta dzirkstošumu, Haidna viedumu un citu ģeniālo Vīnes klasiķu mūziku.

Festivālā uzstāsies Latvijas Radio koris, orķestris "Sinfonietta Rīga", "Trio Palladio" un citi mūziķi, tā īpašais viesis būs izcilais franču trompetists Romēns Lelē.

Valentīndienā sāksies festivāls «Vīnes klasika»
00:00 / 05:53
Lejuplādēt

Festivāla atklāšanas koncerts varētu būt ne tik ierasts, bet tematiski pat ļoti atbilstošs piedāvājums visu Mīlētāju dienai – diriģents Sigvards Kļava par to ir pilnīgi pārliecināts.

Latvijas Radio koris koncertā atskaņos Mocarta ārijas un Bruknera motetes, un kora dziedājums sabalsosies ar dzidro soprānu, Lietuvā mītošo Guntu Gelgoti un Kristīnes Adamaites ērģeļu spēli.

Sigvards Kļava stāsta, ka sākotnēji koncerts bijis plānots dienu iepriekš, bet tad plānus nācies mainīt.

“Un tad es ar prieku konstatēju – jā, bet tā ir Valentīna diena. Pirmā sajūta man bija, ka tas ir nepierasts piedāvājums, bet tad es tomēr sapratu, cik tā ir skaista sakritība, jo šeit jau mēs runāsim par mīlestību visplašākajā nozīmē – gan cilvēciski, gan pārpasaulīgi un dievišķi, un, manuprāt, pie visas lielās Valentīndienas afišas šī būs ļoti skaista un savādāka alternatīva visā raibajā piedāvājumā,” saka Sigvards Kļava.

Mocarts un Brukners – ne pārāk bieži koncertos sastopas šie abi dižgari, kuriem - kā jau ģēnijiem - ir daudz kas kopīgs, bet ne mazāk – arī atšķirīgā.

“Atšķirības ir gan pašā skaņu mākslas triepienā, atšķirības ir gan laikmetos, gan attiecībās ar ticību. Ja Brukners bija ļoti dziļi sakņojies katoliskajā tradīcijā, tad Mocartam attiecībās ar baznīcu gāja visādi. Bet es tomēr nebeidzu priecāties par šādu satikšanos.

Brukners koncertā būs pamata akcents, un kā tāds ļoti skaists, mīlestības pilns aizmetnītis viņam līdzās būs arī Mocarta mūzika,” atklāj Sigvards Kļava.

Latvijas Radio kora koncerts būs piektdien, Rīgas Svētā Jāņa baznīcā, bet dienu vēlāk festivālu turpinās Artas Arnicānes solokoncerts Mazajā ģildē, kur viņa atskaņos šī gada lielā jubilāra Ludviga van Bēthovena klaviersonātes.

Bēthovena daiļradē klaviersonātes žanrs bija līdzvērtīgs radošai laboratorijai, kurā novatoriski meklējumi savijās ar ļoti personisku izteiksmi. To koncertā atklās arī Arta Arnicāne, patlaban Šveicē dzīvojošā latviešu pianiste, sešpadsmit starptautisku konkursu laureāte.

“Solokoncertā skanēs piecas Bēthovena klaviersonātes. Piektā, sestā un septītā – tās ir Bēthovena jaunības perioda sonātes, un 25. un 26. – tie ir Bēthovena brieduma gadu darbi,”  par koncertu stāsta Latvijas Koncertu programmu direktors Arturs Maskats.

“Arta Arnicāne atklās mums šo brīnišķīgo, izsmalcināto, skaisto mūziku, jo viņa pati ir izcila Vīnes klasikas, Mocarta un Bēthovena darbu interprete un ar to izpelnījusies lielu, lielu atzinību ārzemēs.”

Festivālu turpinās orķestris “Sinfonietta Rīga” ar koncertu Lielajā ģildē, kura centrā būs trīs meistari, arī visi cieši saistīti ar Vīni, un tie ir Jozefs Haidns, Francis Šūberts un Arnolds Šēnbergs.

Diriģentam Normundam Šnē definīcija „Vīnes klasiķi” varbūt pat visvairāk saistās ar Arnoldu Šēnbergu, kas pārstāvēja tā saukto otro Vīnes skolu un pievērsās jaunas muzikālās paradigmas meklējumiem.

“Man šķiet, ka viņa mūzika, kas radīta ar stingru teorētisko bāzi, taču no absolūti ģeniāla prāta un karstas sirds, ir pelnījusi gūt ievērību arvien vairāk mūsdienu pasaulē,” saka Normunds Šnē.

Līdzās Arnolda Šēnberga Otrajai kamersimfonijai koncertā skanēs arī Franča Šūberta Pirmā simfonija Re mažorā. Šūberta Pirmajā simfonijā ļoti labi var saklausīt, kā komponistu uzlādējusi Vīnes īpašā atmosfēra, ielu smarža, pavasara rosība un absolūti unikālais Vīnes gars kopumā.

Jozefs Haidns savukārt koncertā būs pārstāvēts ar Koncertu trompetei un orķestrim, kurā solists būs lieliskais franču trompetists Romēns Lelē. Klausītājus viņš aizvien pārsteidz ar žilbinošu virtuozitāti un glāsmaini dziedošo trompetes tembru.

“Trompetes ģēnijs Romēns Lelē ir viens no tiem cilvēkiem, kuru dzirdot pirmo reizi, man pa muguru skrienošās skudriņas man lika viņu ierakstīt mūsu nākotnes plānos noteikti un uz palikšanu,” atklāj Normunds Šnē.

Bet festivālu „Vīnes klasika” noslēgs „Trio Palladio” koncerts, kurā izskanēs Bēthovena, Šūberta un Vēberna mūzikas šedevri.

“Trio Palladio” vairākkārt novērtēts ar Latvijas Lielo mūzikas balvu, un tajā spēlē trīs augstākā kaluma meistari – vijolniece Eva Bindere, čelliste Kristīne Blaumane un pianists Reinis Zariņš, viņi ir spožas zvaigznes katrs pats par sevi, bet viņus visus vieno kāda ļoti īpaša, intuitīva saprašanās.

Festivāls „Vīnes klasika” tiks atklāts šonedēļ, 14. februārī, skanēs piecos koncertos ar noslēgumu 22. februārī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti