Kultūras ziņas

Ziedonis un Rainis

Kultūras ziņas

Šovakar dokumentālā filma par Hardiju Lediņu

Pūtēju orķestris "Rīga" atklāj koncertsezonu

Valdis Butāns: Mūzika ir patīkamākais no orķestra vadītāja pienākumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Mūzika ir tā patīkamākā un vieglākā daļa no orķestra mākslinieciskā vadītāja pienākumiem, uzskata jaunais orķestra "Rīga" diriģents Valdis Butāns. Kā iepriekš vēstīts, orķestris "Rīga" sāka 2015./2016.gada sezonu ar koncertu 24.septembra vakarā Lielajā ģildē.

Būtiskais Valda Butāna vizītkartē šobrīd - divas sezonu diriģenta darbs Latvijas Nacionālajā operā un diriģenta asistenta darbs pie Karela Marka Šišona Latvijā un Vācijā.  Ko no jaunā diriģenta prasīja pēkšņa nokļūšana pūtēju orķestra vadībā?

“Tas prasīja negulētas naktis. Pāris mēnešu laikā man bija jāiziet nenormāli lielam repertuāra apjomam cauri. Un sezonas plānošana. Visi mākslinieciskā vadītāja pienākumi. Mūzika ir tā patīkamākā un vieglākā daļa.” atzīst jaunais orķestra “Rīga” galvenais diriģents Valdis Butāns, slavējot orķestri par nopietno gatavošanos koncertiem.

“Ir pietiekoši liela spriedze, bet tas ir labi,” darbu ar jauno diriģentu raksturo saksofonists Aivars Smuidris.

“Man patīk viņa darba stils. Ja mēģinājumā pulkstenis skrien ātri, tad viss ir kārtībā, ja lēni, tad kaut kas nav kārtībā, taču šajā gadījumā pulkstenis skrien ātri,” atklāj obojists Marts Kristians Kalniņš.

Skaidrojot orķestra nosaukuma maiņas iemeslus, orķestra direktore Ilona Breģe norāda, ka “pasaulē šādu orķestra sastāvu nesauc par pūtēju orķestri, bet gan dēvē par “sinfonic band”.

"Tā kā latviski nav adekvāta tulkojuma, tad tika pieņemts lēmums saukties vienkārši orķestris “Rīga”. Visi jau tāpat zina, kas ir orķestris “Rīga”,” skaidro Breģe.

Lai parādītu orķestra “Rīga” iespējas, diriģents Valdis Butāns sezona atklāšanas koncerta programmā iekļāvis speciāli pūtēju simfoniskā orķestra sastāvam rakstītīto Džona Bārnsa simfonija “Fēnikss”. Taču programmā - arī amerikāņu minimālista Džona Adamsa skaņdarbs “Īss brauciens ātrā mašīnā". Pirmo reizi Latvijā koncerftā izskanēja Džona Adamsa interesantais un sarežģītais skaņdarbs "Grand Pianola Music" klavieru duetam (Antra un Normunds Vīksnas) un trīs vokālistēm (Inese un Iveta Romancānes un Māra Vaickovska).

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti