Kultūra

"Baltijas pērles" piedāvājumā - vairāk nekā 20 filmu

Kultūra

Leļļu teātrī pirmizrādi piedzīvos smilšu animācijas tehnikā iestudētais "Mazais princis"

Valdis Atāls izdod albumu "Mājupceļš"

Valdim Atālam iznācis albums «Mājupceļš»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Ceļu pie klausītājiem tikko uzsācis pazīstamā dziesminieka Valda Atāla jaunais albums „Mājupceļš”. Tajā apkopotas un jaunās versijās ierakstītas gan jaunas, gan senāk tapušas viņa dziesmas – kopumā 16 kompozīcijas. Albuma vadmotīvs ir mīlestība visplašākajā šī vārda nozīmē.

Tas ir ceļa meklējums uz mājām, kur dzīvo mīlestība – tā pavisam kodolīgi albumu „Mājupceļš” raksturo pats autors Valdis Atāls.

Dziesmas ir ļoti intensīvu jūtu piepildītas, tā ir mīlestība, kas ceļ augšup, spārno un iedvesmo, bet tā ir arī mīlestība, kas sagūsta, sāpina, un dziesminieks stāsta, ka albumu var dēvēt arī par viņa jūtu biogrāfiju, jo, lai taptu dziesmas, viņam ļoti būtisks ir personisks pārdzīvojums.

Valdis Atāls: "Man ir ļoti svarīgi noķert sevi dzīvu. Mīlestība kā tāda nav izpaužama vienā vārdā vai vienā dziesmā. Mīlestība arī ir ceļš. Tā ir ne tikai jāsagaida, tā ir jākopj un jārada. Mīlestība ir ļoti dažāda – jaunībā balstīta uz instinktu, pēc tam tā ir tēva, mātes, dzimtenes mīlestība, bērnu mīlestība, līdz tā izaug līdz kosmiskajam augumam."

Albuma ieskaņošanā piedalījušies arī tādi lieliski mūziķi kā Arnolds Kārklis, Ilze Grunte, Einārs Kvilis, Andris Šīrants un citi. Līdzās balsīm un ģitārām skan mandolīna un arī japāņu flauta.

Par vismaģiskāko Valdis Atāls dēvē dziesmu „Ūdens mantra”, kas ierakstīta sadarbībā ar etnogrāfisko ansambli „Lata Donga” un Asnāti Rancāni un ir stāsts par cilvēka un dabas nedalāmo vienotību un mijiedarbību.

 „Man ļoti iepatikās tas, kā Asnāte dziedāja, jo viņa dziedāja tādā uzplaukuma brīdī, kad viņa dzīvoja mīlestībā, viņa bija iemīlējusies. Es redzēju un dzirdēju šo mīlestību balsī. Tā ir iedziedātā tautasdziesma – asinsdzirdamības zona. Šī dziesma ir vismaģiskākā, ticiet man, tai paļaujoties, jūs varēsiet atšifrēt arī savu patieso stāvokli," atklāj Valdis Atāls.

Albumu pamatā veido kompozīcijas ar paša Valda Atāla vārdiem, bet divām dziesmām – balādiskajai „Vientulībai” un dziesmai „Pieskāriens” viņš šoreiz iedvesmojies no Imanta Ziedoņa dzejas:

„Šī dzejnieka lielums, viņa dzejas kvalitāte mudina viņu izdziedāt. Šajā gadījumā izdziedātā dzeja kļūst tā kā paskaidrojošāka, kā motivētāka, kā dzīvības piepildītāka."

Par savu dziesminieka misiju Valdis Atāls uzskata dalīšanos skaistajā ar savu klausītāju, un Latvijas klausītājs ir patiešām īpašs klausītājs.

„Mājupceļš” ir septītais Valda Atāla albums, un tajā iekļautas 16 gan jaunas, gan agrāk tapušas dziesmas, ierakstītas jaunās versijās.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti