Vakarbuļļos saulrietā ar dziesmām atzīmēs Seno ugunskuru nakti

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Ar dzejas lasījumiem, brīvdabas koncertu un ugunskura dedzināšanu sestdienas vakarā Vakarbuļļu pludmalē saulrieta laikā atzīmēs Seno ugunskuru nakti. To tradicionāli svin augusta pēdējā nedēļā visās valstīs ap Baltijas jūru.

„Dedz, Senā uguns, dedz! Dedz par tīrāku Baltijas jūru. Dedz par tās dzīvīgajiem piekrastes ciemiem un salām. Dedz par Baltijas jūras kultūras pagātnes un nākotnes bagātību. Dedz par vēsturisku vienotību un atbildību par Baltijas jūras nākotni!” - ar šiem buramvārdiem aicināts ikviens piedalīties Senās uguns naktī.

„Seno ugunskuru nakts - tā ir tāda tradīcija, kuru aizsākušas Ziemeļu tautas jau sensenos laikos, bet, protams, katrs laikmets ienest savas jaunas tradīcijas līdzi, un šobrīd tā tradīcija ir nonākusi arī līdz Latvijai,” saka nodibinājuma „Rīga 2014” programmu vadītāja Aiva Rozenberga. „Mēs jau trešo gadu kā Eiropas kultūras topošā galvaspilsēta arī aktīvi iesaistāmies šīs nakts rīkošanā, tādejādi simboliski savienojamies kopā ar visiem tiem citiem iedzīvotājiem, kas dzīvo gar Baltijas jūras piekrasti.”

Seno ugunskuru naktī ikviens aicināts piemērotā un atļautā vietā Baltijas jūras krastā iedegt ugunskuru, lai izteiktu solījumus jūrai, lasītu dzeju, dziedātu, kā arī atvadītos no vasaras. Nakts mērķis ir aizdegt tik daudz ugunis, lai ikkatrā jūrmalas vietā būtu redzamas vismaz divas uguntiņas. „Galvenais mērķis šai akcijai ir šādā veidā simboliski visiem iedzīvotājiem, kas dzīvo pie Baltijas jūras, esot kopā, ir tas, ka mums ir pēdējais laiks savās galvās iekurt tādu signāllampiņu, lai saprastu, ko mēs paši, kā mēs ikdienā dzīvojam un kā mēs iespaidojam jūru,” norāda Rozenberga.

Seno ugunskuru nakts noris katra augusta pēdējā sestdienā, un ugunskuru iedegšana visās valstīs ap Baltijas jūru notiek vienlaikus. Rīgā Seno ugunskuru nakts pasākums norisināsies Vakarbuļļu pludmalē, sākot no pulksten astoņiem vakarā. Pirms ugunskura iedegšanas apmeklētājus priecēs dzejnieki un mūziķi.

Inga Gaile ir viena no dzejniecēm, kas pasākumā piedalīsies ar lasījumiem. Tomēr viņa aicinās arī pievērst uzmanību kādam projektam Vakarbuļļos, kurš pēc vides aktīvistu domām var radīt kaitējumu dabai un Baltijas jūrai. „Un tā kā mēs tur blakus lasīsim dzeju, mēs domājam, ka varam pievērst mazliet uzmanības projektam. Ne jau tas, ko mēs gribam teikt, ir, ka nevajadzētu biznesu, nevajadzētu kuģiem veidot, bet vajadzētu izvērtēt un izskatīt publiski arī to ļaunumu, kas tiks nodarīts videi. Mēs mazliet izturamies pret dabu, it kā tas būtu mūsu īpašums, un jūra ir mūsu bagātība. Patiesībā mēs neesam nekādi saimnieki, ir kaut kāda dažreiz sajūta, ka viņa mūs pacieš vēl. Un cik ilgi viņa mūs vēl pacietīs, ja mēs pret viņu tā izturēsimies?” saka Gaile.

Tāpat noskaņas uzturēšanai pasākumā DJ Monsta kopā ar koklētāju Birutu Ozoliņu sniegs brīvdabas koncertu. Ar māksliniekiem kopā uzstāsies kontrabasists Toms Poišs un perkusionists Mikus Čavarts. „Es nesolu, ka tā būs kaut kāda mistērija, es nesolu, ka tā būs kaut kāda rituāla padarīšana. Tā būs vienkārši pārdomas par dzīvi, par sevi, par esību, par dabu. Un tas, ka tas notiks pie jūras saulrietā, tas tam dos īpašu noskaņu. Es domāju, ka pasākums būs ļoti jauks,” paredz koklētāja un dziedātāja.

Sestdienas vakara Seno ugunskuru nakts pasākums, autostāvvieta un velosipēdu novietne Vakarbuļļu pludmalē ir bezmaksas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti