Kultūrdeva

Kultūrdevas ABC: Latvijas valsts himna

Kultūrdeva

Režisore Laila Pakalniņa par selfiju filmu "Spogulī" un vairākām jaunām filmām

"Kultūrdeva" vērtē grupas "Prāta vētra" jauno muzikālo filmu

Vairot vieglumu un bezrūpību. Atskats uz «Prāta vētras» jauno albumu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Oktobra beigās koncertfilmu un arī mūzikas albumu "Gads bez kalendāra" prezentēja grupa "Prāta vētra". Darbu klausītāji iepazinuši, pateicoties singliem "Feels", "Karuselis". Kādā secībā sākt – vispirms klausīties albumu un tad skatīties filmu, vai otrādi?

Lai skatītu šo resursu, mums ir nepieciešama jūsu piekrišana sīkdatnēm.

"Prāta vētra" jau desmitgades ir viena no Latvijas zināmākajām, mīlētākajām popmūzikas grupām, un katrs jaunais darbs tiek vērtēts un salīdzināts. Vai mainīs pašmāju popmūzikas spēles noteikumus? Albums-filma "Gads bez kalendāra" atveras pamazām, lai gan būtībā pats nosaukums pasaka to, kā šo darbu būtu jāklausās. Ja nav kalendāra, tātad nav konkrēta laika rituma, un "Prāta vētra" arī ceļo laikā – gan vēsturē, gan aktualitātēs.

Šķiet, "Gads bez kalendāra" būs vieglāk uztverams tiem, kas seko līdzi "Prāta vētras" daiļradei, jo kopumā albums ir ļoti eklektisks, nav stingri vienojošas tematikas. "Prāta vētra", kā popmūzikā ierasts, spēlējas ar noskaņām un asociācijām, labi ievietojoties klausītāju ikdienā, kur ir gan prieki par jauno simpātiju, gan bēdas par šķiršanos, netrūkst draiskulības un cita veida norises. Tās mainās pēc sajūtām, nevis analizējot.

Albums "Gads bez kalendāra" dod retrospektīvu grupas daiļradē – tiešu un asociatīvu. Piemēram, klausoties dziesmu "Papīra lidmašīnas" nevar nedomāt par grupas lielo hitu "Lidmašīnas" – vai tas ir savdabīgs stāsta turpinājums? Klausītājs pats var izvēlēties, kā atbildēt uz šo jautājumu, šādi veidojot savu klausīšanās piedzīvojumu.

Katrs saklausīs sev aktuālāko atslēgas vārdu, kas ļaus "patīt atpakaļ" ar "Prāta vētras" mūziku saistītās atmiņas un sajūtas.

Piemēram, dziesma "Feels", kas rakstīta šobrīd aktuālā popmūzikas skanējumā, asociatīvi atgādina singlu "Maybe".

Te jāpiemin, ka šogad aprit 20 gadi, kopš tika izdots "Kaķēns, kurš atteicās no jūras skolas" – viens no svarīgākajiem albumiem "Prāta vētras" diskogrāfijā. Pateicoties singla "Maybe" panākumiem, grupa ieguva starptautisku atpazīstamību. Albums "Kaķēns, kurš atteicās no jūras skolas" ir bilingvāls un arī kopumā šīs albuma dziesmas iezīmēja to, kā grupa raksta popmūziku, kurai vēlāk līdzi dzied atšķirīgās valodās runājošie. Šī albuma laikā grupa sadarbojās ar dzejnieku Ingu Bērziņu, kura tā laika tekstu ir izmantojuši šobrīd aktuālajā dziesmā "Dzelzceļnieks". Savukārt "Lonesome Moon" veikli apvieno angļu un krievu valodu, muzikāli nepārsteidz, bet būs vērtīgs "plāksteris", ilgojoties pēc zaudētās "lielās mīlestības", neatkarīgi no klausītāja dzimtās valodas.

Koncert-filma "Gads bez kalendāra" ir ceļojums fantāzijas pasaulē, par ko liecina tēlaino izteiksmes līdzekļu bagātība – teatrāli uzstādījumi, horeogrāfija, tērpi, specefekti un tā tālāk – tie mijas ar realitāti, mūziķu sarunām "Zoom" konferencēs, nedaudz paskaidrojot – kas notiek un kas ar to bija domāts?

Pēc filmas noskatīšanās "Prāta vētras" mērķis ar "Gads bez kalendāra" ir ļoti labi nolasāms – šajā sarežģītajā laikā vairot vieglumu un bezrūpību.

Cik nozīmīgs būs šis albums, par to varēsim spriest pēc kāda laika. Kā savu favorīti gan albuma, gan filmas kontekstā varu izcelt dziesmu "Tur, kur Dieva kamanas slīd", kas ir "Prāta vētras" sadarbība ar "Tautumeitām".

Dziesma stāsta par transformācijām, vai tie būtu ziemas saulgrieži, vai dzīves un nāves satikšanās. Dziesmas teksta iedvesmas avots varētu būt  sengrieķu mitoloģijas pazemes upe Stiksa un pārcēlājs Harons, dziesmas piedziedājumā ieskanas latviešu folkloras elementi, kamēr filmas vizuālajā uzstādījumā "Tur, kur Dieva kamanas slīd" ir Āzijas tautu folkloras tērpi (šķiet, kimono). Tas viss atgādina, ka būtiskajām transformācijām cauri iesim mēs visi, neatkarīgi no savas tautības, kultūras piederības un citiem apstākļiem. Muzikāli "Kur dieva kamanas slīd" ieskanas progrokam raksturīgais. Un transcendentālas tēmas grupu ir interesējušas arī iepriekš.

Kad uz filmu "Gads bez kalendāra" ir nopirkta biļetes, tad īpaši filmai paredzētā mājaslapā to var skatīties, cik reizes vēlies. Fragmenti no filmas jeb aktuālo singlu videoklipi ir pieejami vietnē "Youtube". Ir arī versija krievu valodā – "Год без календаря". Vizuāli albumi jau kādu laiku ir aktualitāte, ar kuru labi pievērst uzmanību, bet tomēr labāk ikdienas skaņu celiņā integrējas dziesma. Tomēr, lai noķertu "Gads bez kalendāra" sajūtu, es teiktu, ka ir jāsāk ar filmu. Tā ir veidota, domājot par esošajiem "Prāta vētras" faniem, kā atgādinājums – mēs par jums domājam, un patīkami viegli izklaidēs populārās kultūras cienītājus, atgādinot, lai nesarežģām situāciju, kur tas nav nepieciešams.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti