Vai zini?

Vai zini, ka bijusī sanatorija "Ogre" ir izcils arhitektūras un mākslas šedevrs?

Vai zini?

Vai zini, kā ikonās attēlo svētos?

Vai zini, kā Jelgava glabā atmiņas par Lūcijas Garūtas kantāti "Dievs, Tava zeme deg!"?

Vai zini, kā glabā atmiņas par Lūcijas Garūtas kantāti «Dievs, Tava zeme deg!» Jelgavā?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Jaunā vēstures ekspozīcija Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa 5. stāvā vēstī par pašas baznīcas seno vēsturi un ar to saistītajiem notikumiem. Muzikālā dzīve Jelgavā jau izsenis bijusi bagāta un daudzveidīga, šeit strādājuši vai viesojušies izcili sava laika mūziķi, atskaņoti lieliski skaņdarbi. Sv. Trīsvienības baznīca ar lielajām 1850. gadā izbūvētajām ērģelēm kalpoja kā viena no koncertvietām. Simbolisks laikmeta notikums bija Lūcijas Garūtas kantātes, latvju tautas lūgšanas "Dievs, Tava zema deg!" atskaņojums Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcā 1944. gada 4. jūnijā.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

To atskaņoja pirmās Latvijas brīvvalsts izcilības – Reitera koris, Mariss Vētra un Ādolfs Kaktiņš, pie ērģelēm esot pašai komponistei. Laikā, kad Jelgavā valdīja hitleriešu okupācijas spēki, bet pie apvāršņa jau dunēja padomju tanki, šis izmisuma un cerību pilnais skaņdarbs uz Latvijas zemes skanēja vienu no pēdējām reizēm, pirms to aizliedza padomju okupācijas vara.

Kantāte Latvijā atgriezās Atmodas laikā 1988. gadā, bet Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas tornī tās atskaņas iespējams saklausīt šodien.

Viens no 5. stāva eksponātiem nav saskatāms ar acīm, bet gan saklausāms un izjūtams caur skaņas vibrāciju, ļaujot apmeklētāja iztēlei aizceļot pārpasaulīgā dimensijā.

Izmantojot atsauces uz Lūcijas Garūtas kantāti "Dievs, Tava zeme deg!", ir radīts īpašs audio fons – skaņdarbs baznīcas vēstures ekspozīcijai. Tajā saklausāmas gan ērģeles, gan koris, gan zvanu skaņas. Ar mūsdienu tehnoloģiju palīdzību ir radīta saikne ar pagātnes notikumu.

Skaņdarbu speciāli šai ekspozīcijai radījis spāņu izcelsmes skaņu mākslinieks un komponists Hosuē Moreno (Josue Moreno), iespaidojoties no stāsta par skaņdarba un dievnama likteni.

Iepriekš Latvijā Hosuē Moreno darbs bija klausāms Liepājā, koncertzālē "Lielais  dzintars", kurai skaņradis bija veltījis unikālu tā saucamo skaņu akupunktūras instalāciju "Dzintara diptihs", pārvēršot pašu koncertzāles ēku milzu instrumentā.

Šodienas īpašais muzikālais veltījums bijušajam dievnamam ir vēl viens pierādījums Jelgavas starptautiskajai atpazīstamībai – savulaik vācu izcelsmes meistars Johans Frīdrihs Šulce, viens no romantiskās ērģeļbūves pamatlicējiem Eiropā, būvēja ērģeles Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcai, kur latviešu mūziķi atskaņoja izcilus skaņdarbus, savukārt spāņu izcelsmes skaņradis no Helsinkiem Hosuē Moreno mūsdienās radīja skaņdarbu šīs bagātās vēstures piemiņai, kuru nu var saklausīt jebkurš torņa apmeklētājs.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti