Vai zini?

Vai zini, kuras ēkas kā pirmās atmodas laikā rotāja sarkanbaltsarkanie karogi?

Vai zini?

Zuikas vīru kora starptautiskie panākumi

Vai zini brazīliešu dziedātāju Elzu Soaresu?

Vai zini, cik skaudrs ir slavenākās brazīliešu dziedātājas Elzas Soaresas dzīvesstāsts?

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Viņa piedzima 1930. gada 23. jūnijā Riodažaneiro priekšpilsētas graustu rajonā. Viņas tēvs spēlēja ģitāru un strādāja rūpnīcā, bet māte bija veļas mazgātāja. Elza Soaresa (Elza Soares) uzauga uz ielas, laida pūķus, kāvās ar puikām. Divpadsmit gadu vecumā viņu izprecināja pret pašas gribu, gadu vēlāk piedzima pirmais dēls. Piecpadsmit gadu vecumā – otrs.

Vai zini?

Latvijas Radio 3 ciklā "Vai zini?" kultūrpētnieki, vēsturnieki un citi eksperti skaidro dažnedažādus terminus, vēsta par interesantiem artefaktiem un neparastām idejām.

Kad vīrs saslima ar tuberkulozi, viņa sāka strādāt ziepju fabrikā, bet divdesmit viena gada vecumā kļuva par atraitni ar pieciem bērniem. Viņa sapņoja kļūt par dziedātāju, un tāda arī kļuva: šodien viņa ir pazīstamākā divdesmitā gadsimta brazīliešu mūziķe.

1962. gadā Elza uzsāka attiecības ar Brazīlijas futbola zvaigzni Garinču. Izjaucot futbolista iepriekšējo laulību, Elza kļuva par brazīliešu nīstāko sievieti, viņu dēvēja par raganu,

apsaukāja uz ielas, draudēja nogalināt, viņas māju apmētāja ar olām un tomātiem.

1969. gadā Garinča dzērumā nenovaldīja mašīnu un ietriecās šosejas apmalē, autokatastrofā gāja bojā Elzas Suaresas māte, bet pati Elza, viņas meita Sāra un vadītājs guva smagus ievainojumus.

Turpmākos piecpadsmit gadus Garinča smagi dzēra, līdz 1983. gadā mira no aknu cirozes. Elza bija satriekta un domāja par pašnāvību. Vienīgais, kas glāba, bija mūzika.

Kopš 50. gadu sākuma viņa bija sambas, bosanovas un džeza dziedātāja, raupjā, vīrišķīgi zemā balss un dziedāšanas maniere atgādināja Luiju Armstrongu, kuru Elza pirmoreiz izdzirdēja vien 1962. gadā, uzstājoties FIFA Pasaules kausa sarīkojumā.

Ierakstījusi vairāk nekā 60 albumus, 2000. gadā Elza Soaresa Londonā saņēma Tūkstošgades labākās dziedātājas titulu.

2015. gadā sadarbībā ar vairāk nekā trīsdesmit ar jauniem elektroniskās mūzikas, noizroka un postpanka mūziķiem iznāca viņas albums "A Mulher do Fim do Mundo" ("Sieviete pasaules galā"), kas strauji izplatījās visā pasaulē, iekļūstot daudzu valstu pārdotāko albumu topos. Dziesmas tajā stāstīja patiesību par dzīvi Brazīlijā – ekonomisko krīzi, policijas patvaļu, korupciju, vardarbību ģimenē un neiecietību pret atšķirīgu seksualitāti. Katra no vienpadsmit šī albuma dziesmām runā par kādu pazemotu, beztiesisku, noklusētu vai apklusinātu cilvēku grupu un tās pieredzi.

Jau ilgāku laiku Elza Suaresa ir geju, lezbiešu, transpersonu, prostitūtu un no vardarbības cietušu sieviešu aizstāve.

Nu jau deviņdesmitgadīga, viņa joprojām turpina uzstāties, runāt, dziedāt un izdot jaunus albumus.

Vai zini?

Vairāk

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti