Kultūras ziņas

Lipkes bunkurs, izstāde, grāmata

Kultūras ziņas

Unikālas vāzes un šķīvji kā elitāras dāvanas

Sākusies pieteikšanās "Zelta mikrofonam"

Vai atceltie koncerti nozīmēs ierakstu skaita pieaugumu? Sākusies pieteikšanās «Zelta mikrofonam»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Ir sākusies ierakstu pieteikšana Latvijā senākajai mūzikas balvai – “Zelta mikrofonam”. Mūziķiem ļauts iesniegt šogad ierakstītās dziesmas, albumus, koncertierakstus un mūzikas video. Kā atklāja balvas rīkotāji, šis gads varētu būt īpaši bagāts ar pieteikumiem, jo vilšanos par Covid-19 dēļ atceltajiem koncertiem daudzi mūziķi remdēja tieši ierakstu studijās.

Latvijas Mūzikas producentu apvienības rīkoto mūzikas ierakstu gada balvu “Zelta mikrofons” ik gadu pasniedz labākajiem mūzikas ierakstiem visplašākajā žanru lokā. Un nākamgad tas notiks 25. reizi, tādēļ “Zelta mikrofons” vislabāk parāda, kādā virzienā attīstās Latvijas mūziķi. Piemēram, kādai auditorijai tiek rakstītas dziesmas.

Latvijas Mūzikas producentu apvienības valdes priekšsēdētāja Elita Mīlgrāve stāsta: “Ja pirms kādiem 15, 20 gadiem visi uzskatīja, ka viņiem ir jādzied angliski un maksimāli viss jāraksta angliski, tad šobrīd tā tendence ir pilnībā mainījusies uz pretējo pusi.

Tendence ir – vispirms radīt šejienes cilvēkiem un tad ar to bagāžu, kas šeit rodas – pieredzi un sinerģiju, kas veidojas, – tad varam iet uz ārpusi.”

Elita Mīlgrāve secina, ka latviešu autoriem skaņdarbos dominē skumīgāki motīvi un melodiskums, bet visskopākie mūsu mākslinieki esot uz deju mūzikas radīšanu.

“Zelta mikrofonu” piešķir vairāk nekā 20 kategorijās, un pērn par balvām cīnījās 262 mūzikas ieraksti.

Mūzikas industrijas pārstāvji lēš, ka šogad to skaits būs krietni vien lielāks, jo, samazinoties koncertēšanas iespējām, vairāk laika pavadīts ierakstu studijā.

Tāpat mūziķi joprojām var pretendēt uz Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības un kultūrkapitāla fonda finansējumu Latvijas neakadēmiskās mūzikas radīšanai.

“Ja kādreiz bija tā, ka mūzikas industrijā tika ierakstīts albums, grupas devās tūrēs, lai pārdotu pēc iespējas vairāk šos diskus. Mūsdienās bezmaz vai ir otrādi – tiek ierakstīts albums, lai šī jaunā programma, ar kuru braukt tūrē, nopelnītu naudu. Līdz ar to  šovasar, kad koncertēšanas iespējas bija ierobežotas, šāda programma bija ļoti laba. Manuprāt, tieši “Zelta mikrofona” sakarā ir tas, ka būs ļoti daudz ierakstu, kurus iesniegt un vērtēt,” spriež grupas “Carnival Youth” menedžere Guna Zučika.

Mūziķi ierakstus var iesniegt gan elektroniski, gan klātienē, ievērojot drošības noteikumus, izmantojot īpašo stendu Mūzikas producentu apvienības birojā. Turklāt šogad dalība “Zelta mikrofonā” būs bez maksas.

Elita Mīlgrāve skaidro: “Šis ir tomēr īpašs gads, kad mums visiem ir jāprot izdzīvot, koncentrēt savas spējas un spēkus, lai šis gads paietu pēc iespējas vieglāk, lai mēs kaut kā atbalstītu mūziķus, radītu arī varbūt svētku sajūtu.”

Ierakstus var iesniegt līdz 2. decembrim, savukārt balvas pasniegšanas ceremonija ir plānota nākamā gada februārī Dailes teātrī.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti