Kultūras ziņas

Kurp ved "Vadātājs"?

Kultūras ziņas

Aija Andrejeva atceļ albuma prezentācijas koncertu

Vēlreiz izrādīs iestudējumu "Vācietis. Klavierkoncerts"

«Vācietis. Klavierkoncerts» - veltījums un suminājums dzejniekam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Latvijas Nacionālajā operā 25.novembrī būs muzikālā izrāde "Vācietis. Klavierkoncerts" – Latvijas Radio kora veltījums dižajam un tautas iemīļotajam latviešu dzejniekam Ojāram Vācietim, suminājums viņa atstātajam bagātīgajam mantojumam.

Koncertu veido komponists Arturs Maskats, diriģents Sigvards Kļava, režisors Mihails Gruzdovs, scenogrāfs Andris Freibergs, piedalīsies Latvijas Radio koris, solisti, septiņi pianisti un akordeonists.

Vācieša dzejā ir tāda iekšējā mūzika, kas rosina komponistus strādāt ar to. Gribās sevi radoši ar to bagātināt un darīt to zināmu arī citiem," atzīst komponists Arturs Maskats.

"Vācietis. Novembris. Klavierkoncerts" pirmizrādi piedzīvoja pirms 10 gadiem – 2003.gada novembrī Latvijas Dailes teātrī un tā bija veltījums Ojāra Vācieša 70.jubilejai un tika atzīta par vienu no visspilgtākajiem tā gada notikumiem ne vien teātra, bet visā Latvijas kultūras dzīvē. Latvijas Radio kora atjaunotajā uzvedumā tiks saglabāts izrādes sākotnējais muzikālais materiāls, iekļaujot vairākus Maskata jaundarbu ar Vācieša dzeju pirmatskaņojumus.

„Es nevaru teikt, ka tā būs vecā iestudējuma jaunā versija. Drīzāk, ka tā ir sajūta, ar kādu šodien sanāk lasīt Vācieša dzeju," stāsta diriģents Sigvards Kļava.

Diriģents uzskata, ka pieder pie cilvēkiem, kura dzīvi Vācietis ne tikai iespaidojis, bet arī veidojis.

„Tikai ar nožēlu varu konstatēt, ka pārāk reti sanāk radoši un padziļināti pieskarties viņa lielajam devumam," norāda Sigvards Kļava.

Šobrīd programmā iekļauti skaņdarbi, kas komponēti pirms 30 gadiem un pēdējo gadu laikā. Taču, kā atzīst Maskats, iestudējuma vēstījums nav mainījies:

Tā ir sasaukšanās no sirds uz sirdi, ko var panākt tikai caur mūziku," - tā Maskats.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti