Rīta Panorāma

DDT pirmizrāde ''Dienas varonis''

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar tiesībsargu Juri Jansonu

ElectroFolk -- etnomūzikas un roka harmonija

Uz mūzikas skatuves sevi piesaka apvienība «ElektroFolk»

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Integrējot folkmūziku, elektroniku un akustiskos instrumentus, pirms gadiem desmit Lielbritānijā radās jauns mūzikas žanrs "electrofolk". Līdzīgu ceļu pirms apmēram gada izlēmuši iet pieci Latvijas mūziķi, izveidojot apvienību "ElektroFolk", ierastajām tautas dziesmām piešķirot pavisam jaunu skanējumu.

Iespējams, ļoti konservatīvs latvju dainu cienītājs izbrīnā sarauktu uzacis, izdzirdot apvienības "ElektroFolk" daiļradi - ierastās folkmūzikas melodijas skan it kā pazīstami, bet patiesībā tās ieguvušas pavisam jaunu formu.

Mēs cenšamies ar pietāti izturēties pret šo materiālu - nesagrozīt, atstāt pamatu tādu, kāds tas ir. Bet jārēķinās, ka mēs dzīvojam citā laikā un laiki mainās - jādzīvo līdzi," saka dziedātāja un vijolniece Kristīne Kārkle-Puriņa.

Par to, ka jādzīvo līdzi laikam, ir pārliecināti visi grupas mūziķi, tādēļ arī radusies viņu apvienība. Meklējot jaunus izteiksmes veidus, mākslinieki satikušies, lai tautas kultūras senos slāņus piemērotu mūsdienām, pārvēršot to neparastā piedzīvojumā.

Tas notiek katru reizi. Forma, orķestrācija un aranžējums ir skaidrs, bet katru reizi tu spēlē nedaudz savādāk, katru reizi skan nedaudz savādāk. Tāpat kā katra diena ir savādāka," skaidro bundzinieks, Latvijas Mūzikas akadēmijas pasniedzējs Artis Orubs.

Atšķirīgi, bet no sirds - "ElektroFolk" vieno pārliecība, ka nesavtīgs radošums, kas iet roku rokā ar profesionalitāti, klausītāju neatstāj vienaldzīgu un ļauj harmonizēt atšķirīgo.

Ja lietas ir īstenas - īstenas sajūtas rokmūzikā un etnomūzikā, ja to dara patiesi, godīgi, no sirds, tas atver iespēju uztvert brīnišķīgus savienojumus," uzsver "ElektroFolk" dibinātājs Ainārs Majors.

"Tā kā šeit ir tradicionālā mūzika, pārdzīvojums ir vienmēr. Un, kad dziesma stāsta par kaut ko, mēģinu to asociēt un izlaist caur sevi. Vienmēr gribu, lai viss ir pa īstam, un tas arī strādā, vienalga, kādu mūziku spēlē," norāda Kristīne Kārkle-Puriņa.

Veidojot savu pirmo albumu, mūziķi atklājuši sev pašiem ko pārsteidzošu: latviešu etno mūzika sasaucas ar citu tautu mūzikas intonācijām - gan ar čigānu deju trakulīgumu, gan skandināvu ledus zemes motīviem.

Mēs savienojam etnosus. Pēkšņi vienam klausītājam top skaidrs, ka spēlējam arī balkānu mūzikas pazīmes, un tam atkal ir saistība ar Latgali," stāsta Ainārs Majors.

"ElektroFolk" pirmā albuma atvēršanas svētki notiks īpašā koncertā 28.maijā teātra un mūzikas restorānā "Happy Days and Nights". Grupu "ElektroFolk" varēs dzirdēt arī Pasaules koru olimpiādes atklāšanas pasākumā, kad uz vienas skatuves uzstāsies gan simfoniskais orķestris, gan apvienotais pasaules koris.

Grupā "ElektroFolk" muzicē Kristīne Kārkle-Puriņa, Ilze Grunte, Edgars Kārklis, Ainārs Majors un Artis Orubs.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti